«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η μαθηματική ανακάλυψη από τον Andrew Wiles !!

                


  Ο Andrew Wiles  , o μαθηματικός που κατόρθωσε να αποδείξει το τελευταίο θεώρημα του Fermat περιγράφει ,  τι αισθάνεται ο μαθηματικός από την στιγμή που  έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλυτο πρόβλημα:

«Ίσως ο καλύτερος τρόπος  για να περιγράψω την εμπειρία μου ως μαθηματικός είναι ο εξής: φανταστείτε ότι μπαίνετε σε μια σκοτεινή έπαυλη. Περνάτε στο πρώτο δωμάτιο το οποίο είναι κατασκότεινο. Σκοντάφτετε  και πέφτετε πάνω στα έπιπλα, αλλά την ίδια στιγμή μαθαίνετε που  βρίσκεται το καθετί. Στο τέλος ,ίσως μετά από αρκετούς μήνες, βρίσκεστε επιτέλους τον διακόπτη, τον πατάτε, και ξάφνου, τα πάντα φωτίζονται και ξέρετε που ακριβώς είσαστε!!»

Το βίντεο που επισήμανε ο κ. Γ.Ριζόπουλος
                    

2 σχόλια:

  1. Γιώργος Ριζόπουλος24 Νοεμβρίου 2012 στις 5:10 μ.μ.

    Πολύ ωραίο! Ας συνεισφέρω το παρακάτω βίντεο όπου ο Γουάιλς λέει αυτά τα λόγια! Στο τέλος, βλέπουμε έναν μεγάλο επιστήμονα-μαθηματικό να συγκινείται με ό,τι πιο ευγενικό μπορεί να συγκινηθεί ένας άνθρωπος (κατά την ταπεινή μου γνώμη),την παιδιάστικη χαρά του "Εύρηκα!"
    Ας μού επιτραπεί να το αφιερώσω σε έναν άλλο επιστήμονα-ερευνητή και καλό μου δάσκαλο που έμαθα ότι έφυγε σήμερα.
    Γ.Ριζόπουλος , Λεμεσός
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=CPRnUPH8sME

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γουάιλς σε πόσες αιώνες θα καταφέρει να τριχοτομήσει την οποιαδήποτε γωνία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...