«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Λειτουργεί ξανά ο "παππούς" των υπολογιστων!!!

 Ο πρώτος ολοκληρωμένος υπολογιστής με τρανζίστορ ονόματι Harwell Computer ή αλλιώς WITCH-(Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwel)  τέθηκε σε λειτουργία πριν από τρεις μέρες ύστερα από 60 χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών στο Bletchley Park του Buckinghamshire στην Αγγλία.
Δείτε το βίντεο της  επαναλειτουργίας:

 
                  


 Ο υπολογιστής βασιζόταν σε τηλεφωνικά ρελέ και 900 λυχνίες Dekatron, κάθε μία εκ των οποίων μπορούσε να κρατήσει στη μνήμη της ένα ψηφίο. Ζυγίζει δυόμισι τόνους και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο.
 Τόσο η είσοδος των δεδομένων όσο και τα αποτελέσματα των υπολογισμών γίνονταν σε ταινίες χαρτιού. Από πλευράς απόδοσης, το Witch μπορούσε να λύσει αλγορίθμους σχεδόν με την ίδια ταχύτητα που μπορεί να το κάνει ένας μαθηματικός χρησιμοποιώντας μία μηχανική αριθμομηχανή…

Η εκτιμώμενη ταχύτητα του επεξεργαστή του ήταν περίπου 100Hz ενώ μπορούσε να αποθηκεύσει πληροφορίες 7.200 bytes.
 Το σύστημα σχεδιάστηκε το 1949 για λογαριασμό του Atomic Energy Research Establishment στο Harwell και μπήκε σε λειτουργία δύο χρόνια αργότερα με στόχο να εκτελεί μαθηματικούς υπολογισμούς που θα συνέβαλαν στην ατομική έρευνα. Χρησιμοποιούνταν δε ως το 1973, ως διδακτικό εργαλείο σε ένα κολέγιο στο Wolverhampton.
Ο υπολογιστής έχει ανακατασκευαστεί εκ νέου από μια ομάδα εθελοντών με τη βοήθεια μερικών από τους αρχικούς σχεδιαστές, οι οποίοι είναι σήμερα ογδόντα ορισμένοι ενενήντα ετών.

 Δείτε περισσότερα για το project:
http://www.tnmoc.org/special-projects/harwell-dekatron-witch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...