«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα 6 οκτωβρίου στο μαθηματικό σύμπαν.


Jerôme Cardan.jpg
Cardano (1501–1576)
«Αυτό το αναγνωρίζω ως μοναδικό και εξαιρετικό ανάμεσα στα ελαττώματα μου-την συνήθεια,στην όποια εμμένω, να προτιμώ  να λέω πρώτα από όλα πράγματα που  ξέρω ότι θα δυσαρεστήσουν τους ακροατές μου.Αυτό το γνωρίζω , ωστόσο  το διατηρώ σκόπιμα, και σε καμία περίπτωση δεν αγνοώ πόσους εχθρούς δημιουργεί αυτή  η συνήθεια  μου.»
                                                                                    G.Cardano

 Σταχυολόγηση γεγονότων που έλαβαν χώρα στις 6 Οκτωβρίου και αφορούν έμμεσα ή άμεσα τα μαθηματικά και την ιστορία τους.
                                       
1570 
 Ο Ιταλός μαθηματικός G.Cardano φυλακίστηκε για 87 μέρες επειδή συνέταξε το ωροσκόπιο του Χριστού. Μετά την αποφυλάκιση του πέρασε τα τελευταία πέντε έτη της ζωής του κάτω το άγρυπνο μάτι της παπικής εκκλησίας.
Πηγή:“Girolamo Cardanos Horoscope of Christ,” του Wayne Shumaker σελ. 53–90 από την περιοδική έκδοση Renaissance Curiosa ,

1668
O μαθηματικός Wallis δημοσιεύει μια μέθοδο κατασκευής μαγικών τετραγώνων από το βιβλίο "Lalovera's book" (La Loubere), veterum geometria promota, in septem de cycloide libris. Ο La Loubere είναι ο πρώτος δυτικός μαθηματικός που εισήγαγε στην Ευρώπη την μέθοδο κατασκευής μαγικών τετράγωνων από την εξωτική χώρα του Σιάμ (Δείτε εδώ  

                              File:Siamese Square.jpg
 
1783.
 Ο Benjamin Hanks κατασκευάζει το πρώτο ηλεκτρικό  ρολόι.


1994  
Η απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat είναι πια γεγονός.Η αρχική απόδειξη παρουσιάστηκε από τον μαθηματικό Andrew Wiles στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Ισαάκ Νιούτον σε τρεις διαλέξεις τον Ιούνιο του 1993 στις  21, 22, 23.Το γεγονός παρότι ειδικού μαθηματικού ενδιαφέροντος πήρε τεράστια έκταση στον τύπο.
 Ο
Nick Katz, ένας από τους  μαθηματικούς που έλεγξαν την απόδειξη υπέδειξε στο Wiles ότι η απόδειξη του περιείχε ορισμένα κενά. Ο Wiles επανήλθε με την τελική απόδειξη  στις 6 Οκτώβριου 1994 και πήρε την θέση του στο βάθρο της μαθηματικής αθανασίας.  
       
         

1809
Πεθαίνει ο Benjamin Peirce (1809-1880) Αμερικανός  μαθηματικός,αστρονόμος και δάσκαλος. Καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Harvard επί 40 χρόνια. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του στην αστρονομία και στην θεωρία αριθμών. Απέδειξε ότι δεν υπάρχει περιττός τέλειος αριθμός με λιγότερους από 5 πρώτους διαιρέτες. Στο ιστολόγιο ,τον γνωρίσαμε ως μαθηματικό εμπειρογνώμονα  σε μια πολύκροτη δίκη πλαστογραφίας του 19ου αιώνα.(δείτε εδώ)
Benjamin Peirce (1809-1880)
                                                         
1855
  Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο August Leopold Crelle (1780- 1855).Παρότι από μικρό παιδί ενδιαφερόταν για τα μαθηματικά ήθελε να δημιουργήσει περιουσία,έτσι πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού.Το 1826,όταν απέκτησε μεγάλη οικονομική επιφάνεια ίδρυσε μια μαθηματική περιοδική έκδοση με τίτλο f¨ur die rein und angewandte Mathematik("Journal for Pure and Applied Mathematics"),εξέδωσε 52 τεύχη. Ο Crelle δεν υπήρξε κορυφαίος μαθηματικός είχε το μοναδικό χάρισμα να αναγνωρίζει ένα μαθηματικό ταλέντο. Οι μαθηματικοί  Abel, Jacobi, Steiner, Dirichlet, Plucker, Mobius, Eisenstein, Kummer και Weierstrass του πρόσφεραν πρωτότυπες εργασίες τους να τις εκδώσει.
Το περιοδικό εκδίδεται μέχρι σήμερα  και είναι το αρχαιότερο μαθηματικό περιοδικό παγκοσμίως.Ο Bell στο δίτομο βιβλίο του Οι μεγάλοι μαθηματικοί, με τις βιογραφίες των μεγάλων μαθηματικών τον μνημονεύει συχνά και αναφέρεται στο περιοδικό του ως περιοδικό του Crelle (Crelle's Journal).Το1841,εξελέγη μέλος της βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας επιστημών.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...