«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου στο μαθηματικό σύμπαν
Claude-Gaspard Bachet de Méziriac 
(1581 - 1638)
                       "Ο αριθμός κυβερνά το σύμπαν."
                                                                 Πυθαγόρας

Σταχυολόγηση γεγονότων που έλαβαν χώρα στις 9 Οκτωβρίου και αφορούν έμμεσα ή άμεσα τα μαθηματικά και την ιστορία τους.


 1926. H εφημερίδα Saturday Evening post δημοσίευσε ένα πρόβλημα που έφερε την υπογραφή του Μπεν Ειμς Γουίλιαμς με την μορφή ιστορίας με τον τίτλο "καρύδες" (coconuts). Ο Γουίλιαμς δεν παρέθετε την λύση με σκοπό να το κάνει στο μέλλον. Η απήχηση ήταν ανέλπιστη.Στα γραφεία της εφημερίδας μόνο την πρώτη εβδομάδα, έφτασαν πάνω από 2000 γράμματα με λύσεις και σχόλια. Ο συντάκτης της εφημερίδας Τζωρτζ Λόριμερ ζήτησε από τον Γουίλιαμς να επισπεύσει την ημερομηνία  που  θα έδινε την λύση και όντως έτσι έγινε. Ο ίδιος ο Γουίλιαμς αναφέρει ότι για περισσότερα από 20 χρόνια δεχόταν λύσεις, παρατηρήσεις και σχόλια για το πρόβλημα.Το πρόβλημα και μια λύση του μπορείτε να το βρείτε εδω. Για την ιστορία,αναφέρουμε ότι o μαθηματικός  Ντειβιντ Σινγκμαστερ πιστώνει το πρώτο πρόβλημα αυτής της μορφής στον Ινδό μαθηματικό  Μαχαβίρα  και στο βιβλίο του "Ganita-sara-sangraha"το έτος 850. 
Ένα σχετικό άρθρο  που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην διαδικτυακή έκδοση των New York Times για το συγκεκριμένο πρόβλημα και τον Μάρτιν Γκάρντνερ.
http://wordplay.blogs.nytimes.com/2013/10/07/gardner-2/?_r=0                    
1581.Γεννήθηκε ο  Κλωντ Γκασπάρ Μπασέ Ντε Μεζιριάκ,ερασιτέχνης μαθηματικός  γνωστός για την μετάφραση στα Λατινικά των «Αριθμητικών» του Διόφαντου. Η ίδια εκείνη έκδοση που στο περιθώριο της οποίας ο Φερμά έγραψε το πολυθρύλητο τελευταίο θεώρημα του.Παράλληλα ο Μεζιριάκ έγραψε και ένα  βιβλίο με τον τίτλο «Ευχάριστα  και απολαυστικά προβλήματα καμωμένα από αριθμούς»(problemes  plaisans  et delectablesqui se font par les nombres). Ένα βιβλίο που περιείχε μια εξαιρετική συλλογή από γρίφους διάσχισης ποταμών,αριθμητικά προβλήματα,μεθόδους κατασκευής μαγικών τετράγωνων,προβλήματα ανάμιξης υγρών ακόμα και μια λύση του προβλήματος του Ιώσηπου από τον Ταρτάλια. Προβλήματα που εντάσσονται στα ψυχαγωγικά μαθηματικά. 


1972.Ο καθηγητής μαθηματικών του Πανεπιστήμιου Warwick,Τζέφρυ Χάμιλτον κατά την διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος των πιθανοτήτων έβγαλε από την τσέπη του ένα κέρμα των 2 πεννών και το έριξε, το νόμισμα ακούμπησε στο έδαφος έκανε μερικές περιστροφές και όπως ο ίδιος διηγείται στάθηκε όρθιο.Το ακροατήριο των φοιτητών σώπασε και ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Οι περισσότεροι από τους φοιτητές αντιλήφθηκαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες ενός μοναδικού ενδεχομένου σε ένα πείραμα τύχης για πρώτη και τελευταία φορά στην ζωή τους.(Μόνο αν ήμουν παρών θα ήμουν απολύτως βέβαιος ότι συνέβη!!)


                                         Tossing a coin
2012. Το νόμπελ φυσικής απονέμεται στους ο Σερζ Αρός και Ντέιβιντ Ουάινλαντ επειδή βρήκαν τρόπους για να μετρούν κβαντικά σωματίδια χωρίς να τα καταστρέφουν, κάτι που οι ερευνητές θεωρούσαν ως τότε αδύνατο.


1898. Γεννήθηκε ο Heinrich Behne (1898-1979) μαθηματικός με σημαντικό έργο στην Μιγαδική ανάλυση  και πολύ γνωστός για τα άρθρα που έγραψε σχετικά με την εργασία κορυφαίων μαθηματικών όπως του Weierstrass, Toeplitz, Reidemeister, Hopf, Aleksandrov, Klein, Blumenthal, von Neumann, και Lorey.Υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνα για την διδασκαλία των μαθηματικών στα σχολεία, ιδιαίτερα για το αντικείμενο της γεωμετρίας .


1807.Πεθαίνει ο Gianfrancesco Malfatti,σημαντικός Ιταλός μαθηματικός που ασχολήθηκε  με την γεωμετρία,την θεωρία πιθανοτήτων και τις  μεθόδους επίλυσης πολυωνυμικών εξισώσεων. Κλασσική θεωρείται  η μελέτη του στην επίλυση  πολυωνυμικών εξισώσεων 5ου βαθμού. Το 1803 δημοσίευσε την λύση στο παρακάτω πρόβλημα που έκτοτε φέρει το όνομα του:

Πως κατασκευάζονται  μέσα σε ένα τρίγωνο τρεις μη αλληλεπικαλυπτόμενοι κύκλοι, έτσι ώστε το συνολικό τους εμβαδό να είναι το μέγιστο; 


 Η λύση που έδωσε θεωρούνταν σωστή για περισσότερα από 100 χρόνια,βρέθηκαν όμως περιπτώσεις τρίγωνων που η λύση του δεν επαρκούσε και τελικά το 1967, ο μαθηματικός Μαικλ Γκολντμπεργκ απέδειξε ότι ήταν λανθασμένη.
 Για το πρόβλημα και την λύση του παραπέμπουμε στο WolphramAlpha και στο σύνδεσμο http://www.math.uoc.gr/~pamfilos/gGallery/problems/Malfatti.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...