«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Το τηλεπαιχνίδι!!! Γρίφος...
   "Σε ένα τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων κληρώθηκαν να λάβουν μέρος 35 διαγωνιζόμενοι, άνδρες και γυναίκες. Δυστυχώς την ημέρα του  παιχνιδιού κάποιοι από τους διαγωνιζόμενους /ες αρρώστησαν και δεν προσήλθαν να διαγωνιστούν. Το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά με τους υπόλοιπους. Οι κανόνες του τηλεπαιχνιδιού είναι απλοί. Ο παρουσιαστής του παιχνιδιού έθετε σε όλους τους παίκτες την ίδια ερώτηση και αυτοί απαντούσαν χωρίς ο καθένας να γνωρίζει τι απάντησαν οι άλλοι. Κάθε σωστή απάντηση  έδινε ένα βαθμό. Ανάλογα με το πλήθος των βαθμών κάθε διαγωνιζόμενου, αυτός κερδίζει κάποια δώρα. Όταν τέλειωσε η διαδικασία παρατηρήθηκε ότι κάθε μια από τις γυναίκες που  διαγωνίστηκαν απάντησε σωστά σε 5 ερωτήσεις  ενώ κάθε άνδρας που διαγωνίσθηκε απάντησε σωστά σε 4 ερωτήσεις και η συνολική βαθμολογία από όλους τους παίκτες είναι τέσσερα τοις εκατό μεγαλύτερη από  την συνολική βαθμολογία που θα προέκυπτε αν κάθε άνδρας απαντούσε σε 5 ερωτήσεις και κάθε γυναίκα σε 4 ερωτήσεις.
Αν επιλέξουμε τυχαία ένα άτομο από όσα διαγωνίστηκαν ποια είναι η πιθανότητα να είναι γυναίκα."

Για την λύση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

4 σχόλια:

 1. Κύριε Δρούγα,
  Καλημέρα σας Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά!!
  Στη λύση του προβλήματος πρέπει να διορθώσετε δύο λάθη που έγιναν εκ παραδρομής
  1)...,ενώ αν καθεμία από τις γυναίκες απαντούσε σωστά σε 4 ερωτήσεις...
  Να γραφθεί 5 ερωτήσεις.
  2)Άρα η ζητούμενη πιθανότητα είναι 10/17.
  Να γραφθεί 10/7
  Με εκτίμηση,
  Carlo de Grandi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή χρονιά κύριε Papaveri, ως προς το πρώτο συμφωνούμε και θα το αλλάξω.Της νύχτας τα καμώματα-αναρτήσεις τα βλέπει η μέρα και γελά. Όμως, ως προς την δεύτερη παρατήρηση, έχουμε 10 γυναίκες επί συνόλου 17 διαγωνιζομένων ( ανδρών, γυναικών) άρα η πιθανότητα να επιλέξουμε τυχαία ένα πρόσωπο από τους διαγωνιζόμενους και να είναι γυναίκα είναι 10/17.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Δρούγα,
  Ως προς το δεύτερο σκέλος έχετε δίκιο, τώρα που το διάβασα πάλι.
  Το ""Papaveri" είναι το ψευδώνυμό μου. Τ' όνομά μου είναι Carlo de Grandi.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παρασύρθηκα απο το ιστολόγιο σας, κύριε Carlo de Grandi, επανορθώνω το παραπάνω σχόλιο.Ευχαριστώ για την διόρθωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...