«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Λίγη μουρμούρα για την τράπεζα θεμάτων και..μια πρωτιά του 7!!

                                     File:NShw 7.png
                                                 ".....θεωρούσε κάθε αριθμό,προσωπικό του φίλο!!!"
                                                                                         Ο Littlewood για τον Ramanujan

     Η είδηση της ημέρας είναι η πρόσκληση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στους απανταχού μάχιμους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν το θέμα-οβολό τους στην περιβόητη τράπεζα θεμάτων της Α Λυκείου,η πρόσκληση περιλαμβάνει οδηγίες σύνταξης των θεμάτων που μοιάζουν με περιγραφή προσόντων ιδανικού ιατρού από φιλάσθενον γραία,για να θυμηθώ λίγο και τον Ροΐδη.Οδηγίες όπως:"Να συνθέτουν τις γνώσεις που διαθέτουν για την επίλυση ενός μη οικείου προβλήματος"(έχει πεθάνει από καιρό και ο Σαμπολιόν).Θα ήταν πιο τίμιο,να ανακοινώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ότι δεν είναι έτοιμο,να μεταθέσει όλο το σύστημα κατά ένα χρόνο,να αναθέσει το έργο,επ αμοιβή γιατί όχι ,υπεύθυνα, σε δέκα καταξιωμένους σχολικούς συμβούλους ανα αντικείμενο παρά να καταφύγει σε  τακτική-ρεφενέ της τελευταίας στιγμής.Ποιος καθηγητής σε δημόσιο σχολείο γνώριζε την δομή και το ύφος των θεμάτων και προετοίμασε τους μαθητές του κατάλληλα;Έχουν υπόψη τους οι ιθύνοντες το επίπεδο της πλειοψηφίας των μαθητών;  Πολλοί μαθητές δεν μπορούν καν να "ανοίξουν" μια ταυτότητα ή να κατασκευάσουν σωστά το σχήμα στην Γεωμετρία.
Τώρα που τα είπα και ξεθύμανα,ας ασχοληθούμε με μια πιο ενδιαφέρουσα είδηση.
 O μαθηματικός-συγγραφέας Alex Bellos πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση στο διαδίκτυο στην όποια συμμετείχαν περισσότερα από 40000 άτομα με το εξής ερώτημα:
                        Ποιος είναι ο αγαπημένος σας αριθμός και γιατί;
  Υποβλήθηκαν από τους ερωτώντες περισσότεροι από 1000 αριθμοί ως απαντήσεις,όμως ο αριθμός με τις περισσότερες προτιμήσεις αποδείχθηκε μακράν του δευτέρου,ο αριθμός 7.
 Στον ιστότοπο της δημοσκόπησης (http://pages.bloomsbury.com/favouritenumber ) καταγράφονται και μερικές από τις "αιτιολογήσεις" για την επιλογή του αριθμού.Σταχυολογώ ενδεικτικά μερικές:

Μια τριανταπεντάχρονη Αμερικανίδα γράφει:

  Γεννήθηκα το 1977, τον έβδομο μήνα του έτους, την εβδόμη ώρα.Ο μεγαλύτερος αδερφός μου είναι επτά χρόνια μεγαλύτερος.Ο μικρότερος είναι επτά χρόνια μικρότερος.Το επτά είναι ο αριθμός μου!!
(πολύ Iron Maiden,ακούγεται αυτό!!)

Ένας δεκαεξάχρονος Νεοζηλανδός  υπερθεμάτιζε:
Οι άνθρωποι αποφεύγουν να επιλέγουν το 7  και θέλω να είμαι διαφορετικός.

Μια εξηντάχρονη Βρετανίδα  έγραψε:
Είναι η ημερομηνία των γενέθλιων μου,είναι  πρώτος αριθμός και με γοητεύει  η μαγική  αύρα του .
( όλα αυτά το 7)

Ένας εικοσιπεντάχρονος από το Λίβανο έγραψε:

Έχει μια ισχυρή συμβολική σημασία σαν έκφραση της Μουλμανικης πίστης και των θαυμάτων του Θεού!!!

Ένας εικοσάχρονος από την Ουγγαρία έγραψε:
..είναι ο καλύτερος αριθμός, μοιάζει με μια καλή και έξυπνη γυναίκα!!!

 Μια σαρανταοκτάχρονη Νορβηγίδα :
....με εξιταρει ενώ ταυτόχρονα μου δίνει μια αίσθηση άνεσης!!
(Σαν διαφημηση.....)

 Μια τριανταπενταχρονη Αμερικανίδα γράφει:
Επτά είναι τα αστρικά σώματα στο ηλιακό σύστημα.Επτά είναι ο αριθμός των Τσακρας .Η έβδομη μέρα είναι η Κυριακή.Επτά είναι ο κωδικός τηλεφωνικής κλήσης για  την Ρωσία.Το επτά είναι μαγικό!!

  Αν ξυσουμε αρκετά ένα σημερινό άνθρωπο σίγουρα θα βρούμε κάποιον που εύκολα θα προσετρεχε για βοήθεια στο μάγο της φυλής! Όπως και να έχει,είναι ενδιαφέρον να δει κάνεις το πως και το γιατί στις σχέσεις μας με τους αριθμούς.Μαθαίνουμε για αυτούς στο σχολείο και θα περίμενε κάνεις  να αποτελούν εργαλεία υπολογισμών όμως οι απαντήσεις στην έρευνα του Bellos δείχνουν ότι οι σχέσεις μας με συγκεκριμένα νούμερα εδράζονται στο θυμικό και όχι στην λογική.


 Ο Βellος σε άρθρο του στην Guardian επιχειρηματολογεί για την πρωτιά του 7:
     Όταν μας ζητήσουν να σκεφτούμε ένα τυχαίο αριθμό από το 1 μέχρι το 10 ,συνήθως απαντάμε το 7 διότι δεν θεωρούμε το 1 και το 10 αρκετά τυχαίους ως ακραίους αριθμούς. αποφεύγουμε τους άρτιους,αποφεύγουμε το 5 διότι βρίσκεται στην μέση.
Δείτε και το βίντεο:
                 

Δείτε μια παλιότερη ανάρτηση για το επτα:
http://mathhmagic.blogspot.gr/2013/04/7.html

Καθώς και ένα σχετικό άρθρο στην Guardian
http://www.theguardian.com/science/2014/apr/13/favourite-number-survey-psychology?CMP=twt_gu

2 σχόλια:

  1. Από τους αρχαίους χρόνους του Μεγάλου Προφήτη Ντάγκλας Άνταμς και του ευαγγελίου του "Γυρίζοντας το Γαλαξία με ωτοστόπ", είναι γνωστό πως ο μακράν καλυτερότερος και κουκλότερος αριθμός είναι το σαρανταδυό (42) , not to mention πως είναι και η απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα περί "Ζωής, σύμπαντος και των πάντων" :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...