«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα μνημείο γρίφων και ένας σιδηροδρομικός λαβύρινθος
  

                                                Τι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπε
                                                τα άλλα τρένα να περνούν.

                                                                                             Τρύπες


    Το 2000,οι κάτοικοι της Αγγλικής κωμόπολης Luppitt, σμίλεψαν σε γρανίτη ένα κύβο και  στις  έδρες του χάραξαν μια συλλογή από γρίφους και  πάζλ  με την επιγραφή «διατηρούμε την ελπίδα ότι οι γρίφοι θα παραμείνουν  πρακτικοί και διασκεδαστικοί για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χιλιετίας.»

   Μεταξύ των γρίφων είναι και ένας «σιδηροδρομικός» λαβύρινθος που δημιούργησε ο διακεκριμένος μαθηματικός-γνωστός από τις πλακοστρώσεις-Roger Penrose. Ο Penrose εξομολογείται ότι οι λαβύρινθοι  ήταν αγαπημένη κοινή ασχολία με τον πάτερα του Lionel . Μαζί δημιούργησαν  πληθώρα  λαβυρίνθων  με δυσκολία που κλιμακώνεται. Υπηρετεί ως  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου κατέχει την έδρα των Μαθηματικών Rouse Ball στο Μαθηματικό Ινστιτούτο στην Αγγλία.

Roger Penrose
   Υπέρμαχος των ψυχαγωγικών μαθηματικών ως ζωτικό κομμάτι της εκπαιδευσης στα μαθηματικά και την φυσική.Υποστηρίζει σε μια συνέντευξη του στο Βήμα:

  H Φυσική και τα Μαθηματικά σήμερα διδάσκονται από δασκάλους αγχωμένους από τη δικτατορία των εξετάσεων και των επιδόσεων των μαθητών τους.                                                  
                                                  

Ο γρίφος στο κυβικο μνημειο του Luppitt έχει ως εξής:
 
  Ξεκινήστε την διαδρομή με το τραίνο από την αφετηρία(Start) πάνω αριστερά με σκοπό να τερματίσετε  κάτω δεξιά στο τέλος. Το τραίνο δεν έχει οπισθοπορεία (όπισθεν) ,η κίνηση γίνεται μόνο προς τα εμπρός ακολουθώντας τις φυσικές καμπύλες των σιδηροτροχιών  και δεν κάνει απότομες στροφές, όπως ένα τραίνο οφείλει να κινείται!
 
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ


 Ένα σκίτσο του λαβύρινθου που βρίσκεται στο πάτωμα του Καθεδρικού ναού  Παναγία της Σαρτρ στην Γαλλία, δια χειρός Penrose .(https://www.flickr.com/photos/uclnews/8534077484/)


Το σκίτσο του Penrose


ο λαβύρινθος του Καθεδρικού ναούΠερισσότερες πληροφορίες 


Παρουσίαση λαβυρίνθων που δημιούργησαν από κοινού ο  Penrose και ο πατέρας του από τον δικτυακό τόπο της Wolphram.Δημοσίευση στα διακριτά μαθηματικά  με θέμα την εύρεση αλγορίθμου  διάσχισης των συγκεκριμένων λαβυρίνθων


Το κυβικό μνημείο στο Luppitt


Βιογραφικό σημείωμα του Roger Penrose
http://biographies.nea-acropoli.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=6:mathimatika&id=20:-1931-roger-penrose&Itemid=17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...