«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ανάλεκτα Χριστουγέννων,η φυσική και ο Άγιος Βασίλης,βέλτιστη διαδρομή,το θεμελιώδες θεώρημα για το πόκερ,η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα και μια ιδιαίτερη τράπουλα...

                                                                 

  "Εάν μπόρεσα να δω πιο μακριά, είναι γιατί στεκόμουν πάνω σε ώμους γιγάντων."
 
                                       Ισαάκ Νεύτων γεννήθηκε την μέρα των Χριστουγέννων το 1642 

  Ανάλεκτα Χριστουγέννων αρκούντως χρηστικά και...ωφέλιμα.Η φυσική του Άγιου Βασίλη,μια γεωμετρική τράπουλα,το θεμελιώδες θεώρημα για το πόκερ,μια συνταγή για μπισκοτένιες κωνικές τομές, μια συνέντευξη του Αγίου, εξίσωση ευχή και αριθμητικοί γρίφοι με άρωμα Χριστουγέννων!!
                                  
•Η φυσική του Άγιου Βασίλη από τον φυσικό Κωσταντίνο Παπαγιαννούλη:
Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ SANTA CLAUS
1 Κανένα είδος ταράνδου δεν μπορεί να πετάξει. Η ανθρωπότητα έχει γνωρίσει 300.000 είδη πτηνών και εντόμων που πετούν, όμως ιπτάμενο τάρανδο μόνο ο santa claus έχει δεi. Επιπλέον αποτελεί το μόνο ιπτάμενο είδος που για να πετάξει κινεί τα πόδια του!
2. Υπάρχουν 2 δις παιδιά στον κόσμο. Όμως ο santa claus δεν δίνει δώρα στα Μουσουλμανάκια, στα Εβραιόπουλα στα Ινδουιστάκια στα Βουδιστάκια, και στα κακά Χριστιανόπουλα οπότε μειώνονται οι υποχρεώσεις στο 15% δηλαδή 378 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18.
3. Ο santa claus έχει 31 διαθέσιμες ώρες να δουλέψει εκμεταλλευόμενος τις ζώνες ώρας και κινούμενος αντίθετα από τη φορά περιστροφής της Γης.
Έτσι υπολογίζουμε 822,6 επισκέψεις ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι διατίθεται χρόνος 1/1000 του δευτερολέπτου σε κάθε επίσκεψη για να παρκάρει το έλκηθρο, να ανέβει με τη σκάλα στην ταράτσα, να χωθεί μέσα στην καμινάδα, να γεμίσει τις κάλτσες, να βάλει δώρα κάτω από το δέντρο, να φάει γλυκά που του έχουν αφήσει, να ανέβει πίσω στην καμινάδα και να φύγει πάλι με το έλκηθρο. Τελικά υπολογίζουμε, ότι ο santa claus τρέχει με 975 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή 3000 φορές η ταχύτητα του ήχου. Για τη σύγκριση, αναφέρουμε ότι το ταχύτερο ανθρώπινο όχημα, ο διεθνής διαστημικός σταθμός τρέχει με 41,1 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

4. Το φορτίο του έλκηθρου είναι θέμα μελέτης. Αν υποθέσουμε ότι κάθε καλό παιδί παίρνει ένα μέσο πακετάκι Lego που ζυγίζει περίπου 0,4 Kg τότε θα πρέπει το έλκηθρο να έλκει 321.000 τόνους χωρίς τον santa δηλαδή τέσσερις φορές το βάρος του Τιτανικού. Μία λύση βέβαια θα ήταν να μεταφέρει το φορτίο κατά μήκος βλητικής παραβολικής τροχιάς στην οποία θα είχαμε συνθήκες απώλειας βαρύτητας, αλλά οι υπολογισμοί ταχύτητας εδώ δεν συμφωνούν.
Επιπλέον, επειδή ο μέσος όγκος του δώρου Lego είναι 0,008 m^3 τα δώρα των 378 εκατομμυρίων καλών παιδιών θα είχαν συνολικό όγκο 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή όσο περίπου ο βράχος της ακρόπολης και του Λυκαβητού μαζί. Επειδή όμως τρέχει επιπλέον με 975 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα πρέπει οι τάρανδοι που ηγούνται στο έλκηθρο να έχουν θερμικές ασπίδες όσο 10 διαστημικά λεωφορεία ώστε να αντιμετωπίσουν τη θερμοκρασία των 2000 βαθμών Κελσίου από την τριβή της ατμόσφαιρας.

                                                   
Τελικά, όταν ο Santa claus έκανε το πρώτο ταξίδι του θα πρέπει ο ίδιος μαζί με το φορτίο να κατέληξαν σε φλεγόμενη μάζα που διασκορπίστηκε κάπου πάνω από τη Λαπωνία, πράγμα που επιμελώς κρύβουμε από τα καλά Χριστιανόπουλα που έτσι υπερέχουν σε σχέση με τα αλλόθρησκα παιδάκια και τα κακά Χριστιανόπουλα !
                                                        
Εξυπνο Application στο οποίο προσθέτετε την διευθυνση του σπιτιού σας και υπολογίζει την βέλτιστη διαδρομή του Αγίου Βασίλη γαι να μοιράσει όλα τα δώρα.Μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή του προβλήματος του περιοδεύοντος πωλητή.

http://blogs.nottingham.ac.uk/malaysiaknowledgetransfer/2013/12/06/what-route-will-santa-take-this-christmas/#.VnmnuHSE6-I.twitter 


•Δωράκι για χαρτοπαίχτες με γεωμετρικές ανησυχίες,μια τράπουλα με γεωμετρικά σχήματα στο σύνδεσμο: https://www.behance.net/gallery/11239179/Geomtrica                    


                                        c0a4dc4a9cf417436557cbf65dc7d39b                                                  

                     

Βonus συμβουλή για τους παίκτες των εορτών. Το θεμελιώδες θεώρημα  του Πόκερ,σύμφωνα με το βιβλίο του Ντέιβιντ Σλανσκι  Η θεωρία του Πόκερ.

 Κάθε φορά που παίζετε τα φύλλα σας με διαφορετικό τρόπο από ότι θα παίζατε αν μπορούσατε να δείτε όλα τα φύλλα των αντιπάλων σας,κερδίζουν εκείνοι και κάθε φορά που παίζετε τα φύλλα σας  με τον ίδιο τρόπο που θα παίζατε αν μπορούσατε να δείτε όλα τα φύλλα  τους,χάνουν εκείνοι.
 Αντίστροφα,κάθε φορά που οι αντίπαλοι σας παίζουν τα φύλλα τους διαφορετικά από ότι θα έκαναν αν μπορούσαν να δουν όλα τα φύλλα σας, κερδίζετε εσείς και κάθε φορά που παίζουν τα φύλλα τους με τον ίδιο τρόπο που θα έπαιζαν αν μπορούσαν να δουν όλα τα δικά σας φύλλα,χάνετε εσείς.

Η Πυθία πρέπει να είναι υπερήφανη για τον εμπνευστή του θεωρήματος.


Μια "φανταστική" συνέντευξη του δημοφιλούς Αγίου στην διακεκριμένη ανθρωπολόγο Margaret Mead που περιγράφει γλαφυρά το πνεύμα της προσφοράς, τα Χριστουγεννα.
 https://www.brainpickings.org/2015/12/22/an-interview-with-santa-claus-margaret-mead-rhoda-metraux/?utm_content=bufferf0e81&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

                                     A Cultural History of Santa: Margaret Mead’s Fictional Interview with the Jolly Gift-Giver Celebrating Generosity and the Universal Spirit of Giving




Επίκαιρο;
"Πλην περιμέναμε κι εμείς
να έλθει ημέρα μία,
καθ' ην θα λάμψει της Δραχμής
η χάρις η αγία".
(Από τα κάλαντα των ταχυδρόμων που προσδοκούσαν μπαξίσι το σωτήριον έτος 1848).
 
•Μια συνταγή για μπισκοτένιες κωνικές τομές 
http://www.evilmadscientist.com/2013/sconic-sections/

                          
 •Παλιότεροι χριστουγεννιάτικοι αριθμητικοί γρίφοι

To 1843,o Βρετανός Sir Henry Cole μηχανικός- συγγραφέας-διευθυντής μουσείου με την βοήθεια του καλλιτέχνη John Callcott Horsley σχεδίασε και τύπωσε μαζικά την πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα (δείτε την εικόνα), μέχρι τότε, υπήρχαν μόνο χειρόγραφες χριστουγεννιάτικες κάρτες.

                    ΄΄



και κάτι viral ..

                              


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...