«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ανάλεκτα Τρίτης:Επτά παιχνίδια ντάμας, ένας γρίφος με κάρτες και ανοικτά προβλήματα προς λύση για όλους..


                 
Marion Franklin Tinsley (February 3, 1927 – April 3, 1995)
  
  Αυτό μου θυμίζει μια Ταοιστική ιστορία που διάβασα.Έχει πάνω κάτω ως εξής:δυο σοφοί στέκονταν σε μια γέφυρα πάνω από ένα ποτάμι.Ο ένας λέει στον άλλο:¨Θα ήθελα να ήμουν ψάρι.Τα  ψάρια είναι τόσο ευτυχισμένα!"Ο δεύτερος του απαντά:"Και πως ξέρεις αν τα ψάρια είναι ευτυχισμένα ή όχι;Εσύ δεν είσαι ψάρι." Κι ο πρώτος του ανταπαντά: "Εσύ  όμως δεν είσαι εγώ,αρα πως ξέρεις αν εγώ ξέρω πως αισθάνονται τα ψάρια;"

                     Η δοκιμασία του Turing,μια συζήτηση στο καφενείο,Douglas R.Hofstander


  Ανάλεκτα Τρίτης,μια ιστορία ανθρώπου ενάντια σε υπολογιστή,ένας γρίφος με κάρτες,ανοικτά προβλήματα για όλους και τέχνη με έμπνευση τα μαθηματικά. 
Επτά παιχνίδια νταμας                                                                
    Τώρα,που η κινηματογραφική ταινία το παιχνίδι της Μίμησης έφερε ξανά στο προσκήνιο την τεχνητή νοημοσύνη και το ερώτημα εάν οι μηχανές μπορούν να σκεφτούν,μια ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα μαθηματικό-κορυφαίο παίκτη ντάμας και ένα προγραμματιστή που αφιέρωσε την ζωή του στην δημιουργία ενός πρότυπου εικονικού παίκτη ντάμας.
  O μαθηματικός Marion Tinsley έπαιζε επαγγελματικά ντάμα επί 45 συναπτά έτη και έχασε μόνο 7 φορές.Στο χρονικό διάστημα 1950 -1995,πήρε την πρώτη θέση σε κάθε τουρνουά ντάμας στο οποίο διαγωνίσθηκε.Ο τελευταίος και ίσως ο πλέον επικίνδυνος αντίπαλος του ήταν πρόγραμμα υπολογιστή,ο Chinook, σχεδιασμένο από το  προγραμματιστή Jonathan Schaeffer του πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.Όταν η αμερικανική ομοσπονδία ντάμας απαγόρευσε στους παίκτες της να αγωνιστούν με έναν υπολογιστή,ο Tinsley αποσύρθηκε από την ομοσπονδία και ελεύθερος πια έπαιξε ενάντια στο Chinook.Κέρδισε  4-2 με  33 ισοπαλίες.Σε ένα παιχνίδι, όταν η μηχανή έπαιξε λανθασμένα  την δεκάτη κίνηση της, ο Tinsley είπε «αυτό θα μετανιώσεις!!» Ο Chinook έχασε  ύστερα από 26 κινήσεις  και στην  κατοπινή ανάλυση που έκανε ο Schaeffer ανακάλυψε ότι ο Tinsley βρισκόταν 64 κινήσεις μπροστά για να βρει την μοναδική νικητήρια στρατηγική.Όταν ρωτήθηκε αργότερα ο Tinsley είπε ότι εμένα με προγραμμάτισε ο καλύτερος των προγραμματιστών –ο Θεός.


  Όμως,ο  Schaeffer συνεχώς βελτίωνε τον Chinook ενώ η υγεία του Tinsley κλονίστηκε από καρκίνο στο πάγκρεας  και στον επόμενο αγώνα του το 1994 συνθηκολογεί  ύστερα από 6 ισοπαλίες. Ο Tinsley έφυγε από την ζωή ένα χρόνο αργότερα στην ηλικία των 68 ετών.
Σχετικοί σύνδεσμος:
http://jonathanschaeffer.blogspot.gr/2012/08/chinook-twenty-years-later.html

 Μπορείτε  στον παρακάτω σύνδεσμο να παίξετε και εσείς ντάμα ενάντια στον Chinook


•Γρίφος

  Στο παρακάτω σχήμα στην πίσω όψη καθεμιάς από τις κάρτες είναι γραμμένος ένας θετικός ακέραιος αριθμός.Ο κάθε  αριθμός στην πρόσοψη κάθε κάρτας ισούται με το γινόμενο των αριθμών που βρίσκεται στις πίσω όψεις των άλλων τριών καρτών.
Το ερώτημα είναι:
 Ποιο είναι το γινόμενο των αριθμών στις πίσω όψεις των τεσσάρων καρτών;

                    

Η λύση στα σχόλια

 
•Ανοιχτα προβληματάκια με διατύπωση για όλους και λύση από κανέναν:
http://www.quora.com/What-are-some-unsolved-problems-in-math-which-seem-easy-at-first-glance



Βραβευμένη μαθηματική τέχνη
 Τρία έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν συνδυάζοντας με επιτυχία την τέχνη με τη μαθηματική επιστήμη βραβεύτηκαν πρόσφατα στη διοργάνωση Joint Mathematics Meetings της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρίας. Επιλέχθηκαν από μια σειρά έργων που παρουσίασαν στη μεγάλη έκθεση της διοργάνωσης 80 μαθηματικοί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.Περισσότερα στον σύνδεσμο:


Γιατί θα πρέπει ένας πιγκουίνος να νοιάζεται για τα μαθηματικά;
http://aperiodical.com/2015/01/why-should-penguins-care-about-maths/

                       

1 σχόλιο:

















  1. Έστω ότι οι κρυμμένοι αριθμοί πίσω από τις κάρτες με την σειρά από αριστερά προς τα δεξιά είναι w,x,y,z.Έτσι, από υπόθεση θα ισχύει:
    xyz=280
    wyz=168
    wxz=105
    wxy=120
    πολλαπλασιάζουμε κατά μέλη:
    (xyz)( wyz)(wxz)(wxy)=280*168*105*120 ή x3y3z3w3=(23*5*7)*( 23*3*7) * ( 3*5*7) * ( 23*3*5) ή
    (xyzw)3=29*33*53*73 ή (xyzw)3=(23*3*5*7)3 άρα xyzw=23*3*5*7=840.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...