«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Μαθήματα οικονομίας με δυο κατσίκες
Κυριακάτικα  εμπύρετα στερεότυπα περί παγκόσμιας οικονομίας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις δύο κατσίκες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα ή μπόλικο φυσικό αέριο. Πάντα το τελευταίο λόγο έχει το κόμμα.


ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο κατσίκες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου. Δεν το κάνεις από καλοσύνη, απλά μειώνεις στο μισό τα έξοδα και προσπαθείς να κινήσεις την αγορά.


ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο κατσίκες ,η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλάει λίγο γάλα.


ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις δυο κατσίκες,προσλαμβάνεις ένα λαθρομετανάστη  δίνοντας του ψίχουλα να τις φροντίζει και εσύ απερίσπαστα τρέχεις στις συγκεντρώσεις του πλησιέστερου πατριωτικού κόμματος.


ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ: Έχεις δυο κατσίκες σε κάθε αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, ανήκουν σε όλους αλλά ποιος πίνει το γάλα και ποιος τις φροντίζει δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο. Συνήθως το πορτοφόλι σου είναι παχύ, το γλωσσικό σου ρεπερτόριο πλούσιο σε τσιτάτα, και το πορτ μπαγκαζ σου έχει ένα-δυο μολότοφ για καμία δύσκολη ώρα.


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο κατσίκες,πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν τράγο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.


ΝΑΖΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο κατσίκες ,η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σε σκοτώνει κιόλας.


ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες,η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετάει το γάλα.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες ,πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε τέσσερις κατσίκες.Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η κατσίκα έπεσε νεκρή. Αν κάτι δεν πάει καλά επικαλείσαι την εθνική ασφάλεια και βομβαρδίζεις  αμάχους στην Μέση ανατολή με την πρόφαση ότι έχουν πυρηνικά όπλα. Το κερασάκι  σε όλα αυτά: Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού χρέους σου.


ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες και απεργείς επειδή θέλεις τρεις. Αφήνεις ον εαυτό σου να πιστεύει ότι η Γάλλια μεγαλούργησε επειδή ο παππούς σου  δεν έτρωγε δεύτερο γλυκό και ότι διαθέτεις κουλτούρα και παράγεις πολιτισμό, ταυτόχρονα,διατηρείς την ψευδαίσθηση ότι  είσαι υπερδύναμη.


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις πολύ περισσότερες από δυο κατσίκες. Διατείνεσαι ότι κάθε πρόβλημα το αντιμετωπίζεις  υπηρετώντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες και το πνεύμα του διαφωτισμού. Σπάνια δίνεις λύση σε προβλήμα, όλοι σε βλέπουν σαν ταμείο να εισπράξουν  αλλά ξεχνούν ότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου τα έχει πάντα Γερμανός.


ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Έχεις δύο κατσίκες  και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 10 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις TRAGOMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Έχεις δύο κατσίκες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται. Έχεις σκοτεινό αγκυλωτό παρελθόν  αλλά όλοι σου κάνουν το φίλο διότι είσαι πάντα ο πιο πλούσιος στην Ευρωπαϊκή παρέα  και για αυτό όλοι σε ζηλεύουν.


ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες  αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα 
 για μακαρονάδα.


ΡΩΣΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Έχεις δύο κατσίκες,τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις πέντε.Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις πενήντα.Την τρίτη φορά που τις ξαναμετράς μαθαίνεις ότι έχεις ξανά δύο. Μετά σταματάς και ανοίγεις ένα ακόμη μπουκάλι βότκα. Που και που,τσαμπουκαλευεσαι στις γειτονικές χώρες.


ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες  και εκατό άτομα  που τις αρμέγουν λαμβάνοντας ως αμοιβή ένα πιάτο ρύζι .Ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.


ΑΡΑΒΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Δεν έχεις κατσίκες, δεν ζουν σε τέτοια κλίματα. Αν είσαι τυχερός έχεις πετρέλαιο το οποίο ανταλλάσσεις με όπλα  και εκρηκτικά και σπανιότερα με  τρόφιμα και φάρμακα. Συχνά το  αγαπημένο σου χόμπι  είναι να φοράς γιλέκα τιγκαρισμένα με εκρηκτικά και να προσπαθείς να μπεις στην πύλη του παραδείσου αφού προηγουμένως έχεις ξαποστείλει εκεί αρκετό κόσμο και όχι με την συναίνεση του.


ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες τις φροντιζεις αλλά όχι τόσο καλά όσο τις αγελάδες ,συναγωνίζεσαι  την Κίνα ποιος θα ρυπάνει περισσότερο τον πλανήτη.


ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο κατσίκες και φοβάσαι μην τρελαθούν όπως έκαναν παλιότερα οι Αγελάδες,που και που αναρωτιέσαι φωναχτά «μήπως πρέπει να εγκαταλείψω την Ευρωπαϊκή Ένωση» για να κάνεις ντόρο..


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Νομίζεις ότι έχεις δυο κατσίκες,στην πραγματικοτητα τις έχεις ενεχυριάσει για την επομένη πεντηκονταετία. Αν παρ΄ελπιδα , πραγματικά έχεις δυο κατσίκες σκέπτεσαι ότι  δεν σε συμφέρει, αφενός θα τις φορολογήσει το κράτος για οκτώ, αφετέρου μακροπρόθεσμα ανήκουν στην πάλαι πότε Τρόικα και νυν θεσμούς. Άσε που εύχεται ο γείτονας σου να ψοφήσουν. Έτσι μεταφέρεις την φορολογία τους στην Βουλγαρία.Έχεις δε,πάντα την αίσθηση ότι η πατρίδα..κοιμάται.


ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο μέσος αφρικανός μπορεί να διαθέτει καλάσνικοφ, αντιαρματικό και πολλές χειροβομβίδες,ευγενική χορηγία του πολιτισμένου δυτικού κόσμου αλλά επουδενει λόγο δεν έχει ιδιόκτητες κατσίκες..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...