«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τοπ 10 παραλιακού αναγνώσματος 2016



   Πάντα πίστευα ότι κάθε άνθρωπος έπρεπε να δικαιούται δυο ζωές.Μια για να διαβάσει όλα τα βιβλία που θα ήθελε και μια δεύτερη για να ζήσει.Εμφορούμενος από ένα τέτοιο πνεύμα κατάφωρης αδικίας,τηρώντας την ετήσια παράδοση του ιστολογίου ,"συνταγογραφώ" το φετινό τοπ 10 παραλιακού αναγνώσματος.

1)Μικρός οδηγός πολιτικής διαφθοράς,Brice De Tours,εκδόσεις κέδρος. Βιβλίο ιδανικό για παραλία.Χιουμοριστική περιγραφή για τα έργα και τις ημέρες του εκάστοτε Venalis Politicus που δεσπόζει στο Γαλλικό πολιτικό γίγνεσθαι, άνετα θα επιβίωνε και στο δικό μας κοινοβούλιο ίσως να επιβίωνε σε κάθε κοινοβούλιο και γιατί όχι σε κάθε περιβάλλον σαν την..κατσαρίδα.


2)Ανθολόγιο,Μαρκ Τουέιν ,εκδόσεις Νάρκισσος.Τον αναπαράγουν μέχρι τελικής πτώσεως  στα κοινωνικά δίκτυα,ευφυής και απόλυτα δηκτικός,θα σας μυήσει στα μυστικά του άλτη βατράχου την ίδια εκείνη  στιγμή που θα σας αποκαλύπτει την «παρακμή» της τέχνης του ψεύδεσθαι.Ιδιαζόντως επίκαιρο.
 

3)Fractal φόνοι, Mark Cohen,εκδόσεις τραυλός.Μια νουάρ μαθηματική περιπέτεια ιδανική για τα διαλλείματα από τον φραπέ και τις ρακέτες.Αντιγράφω από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου: «..Μπήκα μέσα άφοβα. Ήμουν σαράντα τεσσάρων ετών και κανείς δεν επρόκειτο να μου ζητήσει να διχοτομήσω  μια γωνία ή να επιλύσω μια δευτεροβάθμια εξίσωση .Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνεις…»
 
4) Μομπι Ντικ,εκδόσεις Gutenberg.Πρέπει να το έχω διαβάσει 3-4 φορές και κάθε φορά δεν παύω να εκπλήσσομαι από το εύρος της σκέψης και την εμβριθή παρατηρητικότητα του Μέλβιλ.Είναι από τα βιβλία που ή θα τα λατρέψετε ή θα σας  αφήσει παγερά αδιάφορους. 


5)Ραμανουτζάν,ο Ινδός μαθηματικός, Ρ.Κάνιγκελ, εκδόσεις Τραυλός.Ο Κάνιγκελ αγιογραφεί την ζωή του Σνιριβάσα  Ραμανουτζάν,μια βιογραφία που πρόσφατα γυρίστηκε ως ταινία. Το πώς και το γιατί μιας μαθηματικής ιδιοφυΐας.


6)Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε, Χρόνης Μίσσιος,εκδόσεις Γράμματα.Απολαυστικός και ειλικρινής με βαθιά φιλοσοφία ζωής.Ένα βιβλίο που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τίτλο "εγω από τότε σας τα έλεγα"


7) Η λεοπάρδαλη,Jo Nesbo,εκδόσεις Μεταίχμιο.Μοιάζει με  αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά η γραφή είναι απίστευτη.Βιβλίο με άνω χρονικό φράγμα ανάγνωσης την εβδομάδα και πεδίο ορισμού αναγνωστών όλο το αναγνωστικό σύμπαν.Αν ήταν τραγούδι θα ήταν ασυζητητί  Rory Gallagher ή Jimmy Hendrix στα ντουζένια του.


8) Μαθηματικοί διαγωνισμοί 1,2 ,Στέργιου Χ. Σιλουανός Μ., Εκδόσεις Σαββάλα.Λίγο βαρύ για παραλία, όμως το χάζευα φέτος στις "τρύπες" του προγράμματος ανάμεσα στα μαθήματα και δεν μπορώ να μη το προτείνω. Εξαιρετικό.Ο πρώτος τόμος για noobies και ο δεύτερος για πιο προχωρημένους.


9) Πιπέρι στο στόμα!Όψεις των λέξεων –Ταμπού στην Νέα Ελληνική, Καμηλάκη.Μ, Κατσούδα Γ., Βραχιονίδου Μ. Εκδόσεις Καλλιγράφος. Ένα λεξικό ποτέ δεν λείπει από μια λίστα παραλίας. Ίσως λίγο πικάντικο για  κάποια γούστα, αν όμως ταιριάζει στον γλωσσικό ουρανίσκο σας και δεν σοκάρεστε εύκολα τότε  διαβάζεται απνευστί. Για τους hardcore αναγνώστες προτείνεται και το Βρωμολεξικό του Ν. Πλατή από τις εκδόσεις των συναδέλφων. 


10)Το εκκρεμές του Φουκώ,Ουμπέρτο Εκο,εκδόσεις ψυχογιός.Φέτος απεβίωσε,ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς των φοιτητικών μου χρονών,έτσι προτείνω το πρώτο βιβλίο του που διάβασα.Ερμητισμός και αποδόμηση στην νιοστή,ο παιχνιδιάρης εφιάλτης κάθε συνωμοσιολόγου.Δημιούργησε σχολή και έκανε cult τους Ναΐτες. Δεν περιγράφω άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...