«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Κακοπαιδικά λήμματα.Βιος και πολιτεία ενός πρωθυπουργού παιδείας….


Κακοπαιδικά λήμματα ή ακόμα και λύματα.Διαλέγετε και παίρνετε....




   Ο Παπάντζας (1974-… ) είναι ο ιδρυτής του  πολιτικού ταυτολογικού κόμματος, του οποίου  οι θεμελιακές αρχές  περιγράφονται στο δεκάτομο έργο: λέω αυτό που λέω και αυτό αρκεί.Συνοψίζεται στις αρχές:Το χρέος είναι χρέος, η ανεργία είναι η ανεργία, η υπόσχεση είναι η υπόσχεση. Ο διορισμός είναι ψήφος,λέω αυτό που αρέσει, θα καταργήσω όλες τις εξετάσεις ακόμα και τις ιατρικές  και το αμίμητο η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.Ο πολιτικός ηγέτης ήταν δεδηλωμένα αυστηρός και αμετάπειστος (ορισμένοι λένε: άκαμπτος) απέναντι στους παρεκκλίνοντες  βουλευτές του.Ο ίδιος διέθετε κολοσσιαία παιδεία και έγραφε συχνά πυκνά εμβριθή άρθρα στις εφημερίδες, έγραφε το,τα,ο,και όλα τα υπόλοιπα άρθρα.Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο και μπορούσε να κάνει πρόσθεση αλλά και αφαίρεση,ο πολλαπλασιασμός  δεν ήταν το δυνατό του σημείο.Ο Παπάντζας υποστήριζε μια αυστηρά ουσιαστική ερμηνεία της πολιτικής δράσης του,σύμφωνα με την οποία το να πούμε «Το ξέρω ότι είστε άνεργοι» αντιπροσωπεύει μια απόλυτα ακατάλυτη αλήθεια,ενώ το να πούμε, όπως έκαναν μερικοί πολιτικοί του αντίπαλοι,«ξέρω απλά ότι είστε άνεργοι» συνεπάγεται έναν επικίνδυνο συγκυριακό εκφυλισμό (με αποχρώσεις σκεπτικιστικού σχετικισμού και πολιτικού καιροσκοπισμού).Θα υπενθυμίσουμε πράγματι την περίπτωση του πιστού αντιπροέδρου του κόμματος Μαυρογιαλούρου που,αφότου υποστήριξε  ότι «Πρέπει να κοιτάξω την πάρτι μου» και «τα χρήματα είναι χρήματα»,το έσκασε με το ταμείο του κόμματος.

   Ο Παπάντζας δέχτηκε στωικά το πλήγμα και ζήτησε εκλογές,συγκέντρωσε  τους  βουλευτές  γύρω από το άδειο ταμείο, διακήρυξε ότι «όποιος δεν φεύγει είναι εδώ» και «πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση». Αλλά το γεγονός εκείνο σημάδεψε την αφετηρία της παρακμής του, διότι, όπως λένε μερικοί από τους υμνητές του, μαθαίνοντας ότι ο  άπληστος προσχώρησε στο αντίπαλο κυβερνών κόμμα, άφησε να του ξεφύγει ένα «θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε »,πράγμα που προφανώς αντιφάσκει με τις θεμελιώδεις αρχές πολιτικής λογικής του.

  Το γεγονός αυτό στην σχετική πολιτική φιλολογία αναφέρεται ως η Καμπή ή Παπαφετφά. Αποφάσισε να  ορθοποδήσει πολιτικά αλλάζοντας το πολιτικό του δόγμα στο Σου λέω αυτό που θέλεις να ακούσεις ακόμα και αν πρόκειται για κάποιο από τα παραμύθια της Χαλιμάς; Δόγμα που ασπάζονταν εδώ και 1000 χρόνια  οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Κάποιοι που τον ήξεραν καλά  είπαν ότι το εμπνεύστηκε ένα βράδυ που έτρωγε το δεύτερο κομμάτι πίτσας. Έκανε δίαιτα.Παρότι,οι κακεντρεχείς πολιτικοί του αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι την είχε κόψει σε μόνο δυο κομμάτια. Απαγόρεψε στους βουλευτές του, την  άρνηση και απαίτησε να διαγράψουν από το λεξιλόγιο τους την λέξη Όχι.Θέσπισε τον πολλαπλασιαστή παροχών στο 4.Ειπε: Αν οι αντίπαλοι τάξουν  δουλειά με μισθό εσείς τετραπλασιάστε τον... ,υποσχέθηκε ακόμα και στους μαθητές ότι  το σχολείο θα αρχίζει στις 11:00 το πρωί και θα τελειώνει στις 12:30 το μεσημέρι, θα καταργήσει τις εισαγωγικές εξετάσεις και η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση.

   Παράλληλα έβαλε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γκρούεζα –διάδοχο του Μαυρογιαλούρου- να κατασκευάσει ένα εχθρό.Ο Γκρούεζας δεν έψαξε πολύ.Ένα βροχερό βράδυ στην ολομέλεια του κόμματος ήπιε λίγο μεταλλικό  νερό, έβηξε και διακήρυξε: Όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Όλοι χειροκρότησαν  και ένιωσαν υπερηφάνεια για τον Γκρούεζα και την ιδεολογική του πλατφόρμα αγνοώντας ότι ο πολιτικός του μέντορας ήταν ένας παπαγάλος που έπινε φραπέ μέτριο με γάλα.

  Οι εκλογές ήρθαν,το στοίχημα του Πασκάλ δούλεψε καλά για όλους τους ψηφοφόρους,ο Παπάντζας κέρδισε τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι ήταν πολύ μικροί για να αναχαιτίσουν το ακαταμάχητο ιδεολογικό του ρεύμα σχημάτισε κυβέρνηση,κράτησε άτυπα για τον εαυτό του το υπουργείο παιδείας και τώρα ….κυβερνά.Ξέχασα,υφυπουργός παιδείας έγινε ένας φαιδρός τύπος με περγαμηνές που δίνει συνεντεύξεις και κάνει δηλώσεις ακόμα και σε μαθητικές εφημερίδες  και οι φήμες λέει ότι δεν κουράζεται να  αποδεικνύει κάθε μέρα  ότι τα τυπικά προσόντα  ενίοτε παραμένουν τυπικά….    





Κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις είναι τυχαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...