«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλία για τις γιορτές


 

   Χριστούγεννα έρχονται, περισσότερος ελεύθερος χρόνος και εκτός από μικρές διατροφικές αμαρτίες (μελομακάρονα,κουραμπιέδες,..) υπάρχουν και οι μίνι ηδονές που προσφέρει η ανάγνωση.Στην ετήσια παράδοση του ιστολογίου και φέτος, αναγνωστικά ισοδύναμα ενός μελομακάρονου,μιας δίπλας ή ακόμα και ενός κουραμπιέ.Βιβλία που διάβασα φέτος, μου άρεσαν και τα προτείνω.



1.Βαρβαρισμοί. Αντρές Νέουμαν,εκδόσεις Οperα.Για μένα,η αποκάλυψη της χρονιάς. Ο απόλυτος αφοριστικός συγγραφέας,ένας μάστορας του δηκτικού λόγου,αφήνει αλήθειες ελεύθερες  στις σελίδες του, να αλωνίζουν και να αφοπλίζουν γιατί έχουν ως όχημα τον αιφνιδιασμό και το χιούμορ.Λήμματα τύπου:


Διάλογος:Ανταλλαγή μονολόγων που ικανοποιεί αμφότερους τους ομιλητές.
Εργασία:Αβρό αντώνυμο του Εκμετάλλευση// 2.Συγκυριακη διακοπή της ανεργίας.
Εκπαίδευση:Στους κρατικούς προϋπολογισμούς ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, τελευταίο στην λίστα.
Ζόμπι: Στην επιστημονική φαντασία,χαρακτήρας που ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια.
Κανονικότητα: Εκκεντρικότητα της πλειονότητας.
Αντάρτης: προνύμφη δικτάτορα.
Ηλικιωμένος:νέος που έχει επιδείξει υπομονή.
Καρδιά:ιδιόρρυθμος μυς που αντί να σηκώνει βάρη τα συσσωρεύει.


2.Ημερολόγιο, Eduardo Galeano,εκδόσεις Πάπυρος

 Έργα και ημέρες  ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στην άμμο του χρόνου,κατά Γκαλεάνο μίνι αγιογραφίες σε άσημους και διάσημους. Από τις σελίδες του ημερολογίου περνούν, ο Νεύτωνας, ο Λάιμπνιτς,ο Καρντάνο,ο Αϊνστάιν,ο Πάουλο Φρειρε,ο Καρτέσιος αλλά κι ο Μπομπ Μάρλει, ο Φερνάντο Πεσσόα,η Νέλι Μπλαι,η Μάτα Χάρι….


3. Σκανδιναβική μυθολογία. Gaiman, Neil, Εκδοτικός οίκος: SΕΛΙΝΙ

  Αν σας αρέσουν τα παραμύθια αλλά  βαρεθήκατε αυτά των πολιτικών.Ο Neil Gayman  αφηγείται ιστορίες από την σκανδιναβική μυθολογία. Για τους λάτρεις της φαντασίας  και όχι μόνο.


4.Η νεκροφόρα με τις ρίγες, Ρος Μακντόναλντ,εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

 Λιού Άρτσερ στα καλυτέρα του, φονικές ατάκες, αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο,ανατρεπτικό και  διόλου προβλέψιμο φινάλε  ακόμα και για κάποιον που έχει διαβάσει ν αστυνομικά. Διαμαντάκι ενδεδυμένο με τον μανδύα της pulp αστυνομικής λογοτεχνίας.


5.Οδός μαθηματικής σκέψης, Θωμαΐδης ,Ρίζος εκδόσεις Μαυρίδη. Ευρετική  ματιά στα σχολικά μαθηματικά προβλήματα, σπάνια  στην ελληνική βιβλιογραφία,μου θύμισε τα εξαιρετικά βιβλία του Α.Posamentier. Ξεφυλλίζοντας το, αντιλαμβάνεσαι πόσο προσεγμένη και μερακλίδικη δουλειά έχει γίνει,αντιλαμβάνεσαι επίσης ότι οι συγγραφείς της οδού μαθηματικής σκέψης είναι πρώτα από όλα δάσκαλοι των μαθηματικών με κάθε άλλη συγγραφική ιδιότητα να έπεται. Αν διδάσκετε μαθηματικά πρέπει να το αποκτήσετε.


6.Τα ανέκδοτα του Ζιζεκ, Σλάβοι Ζίζεκ ,εκδόσεις μεταίχμιο.

Αν μου έλεγαν ότι θα ήταν δυνατό να διερευνηθεί ο στοχασμός του Ένγκελς, του Μαρξ  ή του Λακάν* με ανέκδοτα θα το έβρισκα βαρετό. Ο Ζίζεκ το κάνει και το αποτέλεσμα δεν είναι διόλου άσχημο.Αγοραίο βιβλιαράκι δεν λέω, ειδικά στις πρώτες σελίδες του,αλλά και πολύ αστείο, βρίθει κωμικών αναφορών στο πάλαι πότε ανατολικό Μπλοκ και διαβάζεται ευχάριστα.Σε κάθε σελίδα του πλανάται το μήνυμα ότι τα πιο σοβαρά πράγματα μπορούν να ειπωθούν στα αστεία, άλλωστε τι είναι ένα ανέκδοτο παρά μια αλήθεια που κάνει γκριμάτσες.

(Λακάν:στο Αγρίνιο σημαίνει  την κοπανάνε  αλλά και ο ψυχαναλυτής.)


7.Αlain Badiu ,Το εγκώμιο των μαθηματικών,εκδόσεις Πατάκη

 Μεστός, στέρεος λόγος που συνηγορεί για την επιστήμη των μαθηματικών, απαλλαγμένος από το σύνηθες λόγιο και ενδεχομένως ασυνάρτητο ύφος των «φιλοσόφων»,δεν είναι τυχαίο ότι ο Badiu εκτός από φιλόσοφος και θεατρικός συγγραφέας είναι και μαθηματικός. Μεγάλες αλήθειες για τα μαθηματικά,την εκπαίδευση, την θέση τους στην γενική παιδεία κάθε σκεπτόμενου ατόμου.Παρατηρεί,ότι πραγματική διεθνής είναι μόνο αυτή των μαθηματικών, καθώς μια νέα μαθηματική θεωρία θα κριθεί από την αλήθεια της και όχι από το φύλο,την εθνικότητα, το χρώμα του μαθηματικού που την εισήγαγε. Όσοι ασχολείστε με τα μαθηματικά σε οποιοδήποτε πόστο θα ταυτιστείτε με τις απόψεις του.Ένα βιβλίο που διάβασα απνευστί παρότι έχω κλείσει τα πάρε-δώσε με την φιλοσοφία στον Σοπενάουερ.


8.Τα βήματα του μεθυσμένου,Leonard Mlodinow, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.

  Αφορά την τυχαιότητα και τις συνήθεις πλάνες στις οποίες πέφτουμε όλοι μας,ανεξαρτήτου διαίσθησης ,μόρφωσης, καλλιέργειας και αντιληπτικής ικανότητας.Ο Mlodinow – φυσικός με ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά και μέλος της ομάδας σεναρίου της σειράς Star Trek:η επομένη γενιά εμβαθύνει σε ερωτήματα του τύπου:
«Ο έπαινος ή η τιμωρία αποδίδουν καλύτερα σε κάθε λογής εκπαιδευoμενους;»
«Αν πέντε μεγάλοι έκδοτες απορρίψουν το λογοτεχνικό σας πόνημα είναι βέβαιο ότι δεν έχει τα φόντα να γίνει μπεστ σελερ;»

«Γιατί η ύπαρξη της ρουλέτας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν πραγματικά μέντιουμ;»
«Πως προκύπτουν τυχαία δείγματα αριθμών με γκανγκστερικές μεθόδους;»
«Πόσο πιθανό είναι ο έλεγχος αντιντόπινγκ να «κάψει» και αθώους αθλητές;»
«Ο νόμος των μεγάλων αριθμών,ο νόμος του Μπέντφορντ και γιατί δεν τον ανακάλυψε ο Μπέντφορντ;» Και όχι μόνο. Αξίζει να το διαβάσετε..


9.ΑΡΔΕΝΝΕΣ 1944 ,ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ,Α.Μπήβορ, εκδόσεις Γκοβόστη

   Αγαπημένος Μπήβορ από την εποχή του Στάλινγκραντ με πήγες, παραπομπές και κυρίως  μοναδική αφήγηση.Ιστορία που είναι πιο ενδιαφέρουσα και ίσως  πιο διασκεδαστική από την μυθοπλασία και σίγουρα οι περισσότεροι δεν την διδαχτήκαμε με τέτοιο τρόπο στο σχολείο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, πραγματεύεται το κύκνειο  άσμα του Χίτλερ  και την εξέλιξη μιας αντεπίθεσης που τελικά δεν γύρισε το παιχνίδι.


10.«Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι κυρίου από σόι», Λώρενς Στέρν, εκδ. Gutenberg,

  Η αφορμή για να το διαβάσω είναι η αναφορά του Russel για τα παράδοξα της θεωρίας συνόλων.Όμως προς έκπληξη μου, παρά τις  740 σελίδες του,πρόκειται για ένα  πολύ αξιόλογο ανάγνωσμα,αλλόκοτα αστείο με εξαιρετικές σουρεάλ πινελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...