«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

"Χρηστικές" συμβουλές για τις πανελλήνιες εξετάσεις στα μαθηματικά....

                            

    
  Η φετινή επικαιροποιημένη λίστα «χρηστικών» συμβουλών για τους υποψηφίους των πανελληνίων,εγκεκριμένη από τον παγκοσμίου φήμης Ιταλό ψυχολόγο-παιδαγωγό-μαθηματικό  Μπενίτο Μπολζανίτο.

1.Να προσέχετε την συμπεριφορά των συναρτήσεων στο άπειρο,φήμες το θέλουν μεγάλο και μακρύ ειδικά προς το τέλος.
2.Δεν αποδεικνύουμε με παραδείγματα,καταρρίπτουμε ισχυρισμούς με αντιπαραδείγματα ,πως θα βρείτε το αντιπαράδειγμα;Δικό σας πρόβλημα!

3.Αν κολλήσετε σε κάποιο θέμα πηγαίνετε στο επόμενο αν κολλήσετε επαναλάβετε, στα τέσσερα τέλος!!

4.Θυμηθείτε δεν λύνονται όλα τα όρια με D.L' Hospital.

5.Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε κάντε Bolzano,μετά Rolle και τέλος Θ.Μ.Τ αν δεν δουλέψει αλλάξτε την σειρά, αν πάλι δεν πιάσει, δοκιμάστε άλλο θέμα αν επαναληφθεί το ίδιο, πιάστε τις προσευχές..

6.Δεν γράφουμε ότι ξέρουμε,γράφουμε μόνο ότι μας ζητάνε.

7.Δεν λύνονται όλες οι εξισώσεις θεωρώντας συνάρτηση.

8.Προσέξτε μην σας παραπέσει κανένα ξ ή κανένα χο, επειδή έχουν τα υπαρξιακά τους θεματάκια καμουφλάρονται σε εξισώσεις και ανισώσεις.

9.Προσοχη στις δίκλαδες συναρτήσεις φήμες τις θέλουν να ψήνουν το ψάρι και από τους δυο κλάδους, κάποτε συνέχεις και παραγωγίσιμες, άλλοτε μόνο συνεχείς.Δεν τις πιάνεις πουθενά!

10.Αν πέσει πρόβλημα  θα πρέπει να  ξεχάσετε τους τυφλοσούρτες  και να βάλετε το μυαλουδάκι σας να δουλέψει.

11.Αν ζητηθεί η χάραξη γραφικής παράστασης μην επιδείξετε καλλιτεχνική φλέβα,ένα απλό σκαρίφημα σε συνδυασμό με τον πίνακα μεταβολών αρκεί,φιοριτούρες και τσακίσματα θα εκτιμηθούν μόνο από την μετεμψύχωση του Νταλί.

12.Τα θέματα των πανελλαδικών με την προϋπόθεση ότι η επιτροπή διατηρεί μια φινέτσα έχουν ερωτήματα  «σκαλάκια» που οδηγούν το ένα στο άλλο.Η απόλυτη κλιμάκωση όμως είναι άπιαστο όνειρο,το ιερό δισκοπότηρο των εξετάσεων. 

13.Πολλοί λένε για τον θρυλικό υποψήφιο,το όνομα του οποίου δεν σώζεται που κατόρθωσε να μάθει όλη την θεωρία την παραμονή της εξέτασης. Είναι  τόσο αληθινός όσο και η δίαιτα που αδυνατίζεις τρώγοντας τα πάντα.

14.Όπως δεν χτυπάμε κουνούπι με μπαζούκα έτσι δεν χρησιμοποιούμε και θεωρήματα που δεν υπάρχουν στο σχολικό, αν το κάνουμε πρέπει πρώτα να το αποδείξουμε γεγονός που σίγουρα είναι πιο τεχνικό από το θέμα.

15.Ότι και να γίνει, σκεφτείτε ότι όταν τελειώσουν οι εξετάσεις θα σας ρωτούν τι κάνετε και δεν θα λέτε δίνω πανελλήνιες και μετά να σας κοιτούν  με οίκτο.

16.Πάρτε μαζί 2ο  ή και 3ο στυλό γιατί η πιθανότητα αν πάρετε ένα στυλό να μην γράφει είναι 1.

17.Αν τεθεί θέμα υπολογισμού εμβαδού χωρίου καταφύγετε σε μεθόδους της ανάλυσης ,κανένας επιτηρητής δεν θα εκτιμήσει  την πρόθεση σας να βγάλετε την μεζούρα και να μετράτε.

18. Οι διορθωτές παραληρούν στην εξής ακολουθία:Θέμα-αλαμπουρνέζικα με μαθηματικά σύμβολα και την φράση «άρα βγήκε.»

19. Αν δείτε τα θέματα και δεν καταλαβαίνετε τίποτα,δοκιμάστε να περιστρέψετε  την κόλλα κατά 180ο.Ίσως να τα κοιτάτε ανάποδα.

20.Παρότι κάθε λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι δεκτή αποφύγετε να κάνετε φιγούρα για τις γνώσεις και την κατάρτιση σας,αν για παράδειγμα ζητηθεί  ένα πόρισμα από την ανάλυση στον R εσείς να το αποδείξετε στο Rν και κατόπιν να πείτε ισχύει για ν=1.Καλό είναι, να μείνετε στην εξεταστέα σχολική ύλη.

21. Αγνοήστε τους ψιθύρους για τα Σ Λ–αν υπάρξουν-την ώρα της εξέτασης.Λάθος μπορείτε να κάνετε  και μόνοι σας.

22.Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα για να πιστοποιήσετε ότι είστε εσείς. Δελτίο ταυτότητας.Φήμες θέλουν μαθητή όταν του ζήτησαν ταυτότητα να λέει: (α+β)22+2αβ+β2.

23.Αν κάποιο θέμα έχει εκφώνηση μια από τις  γνωστές άλυτες εικασίες του Hilbert ,μην ανησυχήσετε, έχετε τρεις ολόκληρες ώρες  να την αποδείξετε  σημειώνω ότι  το τετράδιο που θα σας δοθεί έχει μπόλικα περιθώρια.

24.Να έχετε κατά νου, ότι όλες αυτές τις κρίσιμες μέρες όπου και να γυρίσετε κάποιος θα σας δίνει μια συμβουλή-τώρα καλή ώρα.Mην ψαρώνετε, όλοι γουστάρουν το ρόλο του επαΐοντα. Εσείς τι κάνετε;Follοw your heart.

25.Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο της εξέτασης,η τελευταία μισή ώρα περνάει πολύ γρήγορα αν ξέρεις να λύσεις τα θέματα και πολύ αργά αν πρόκειται να παραδώσεις λεύκη κόλλα.

26. Στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά των άλλων υποψήφιων όταν βγείτε από το σχολείο μετά την εξέταση,στην πρώτη κάμερα που θα συναντήσετε θα πείτε «Τα θέματα ήταν βατά, έγραψα πολύ καλά» ακόμα και αν δεν έχετε πάει...τόσο καλά.

27.Αν κάνετε λάθος σε ένα μακροσκελή υπολογισμό αυτό θα γίνει στο σημείο που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά.Για αυτό μην κάνεις λάθος….

28.Το άγχος αποτελεί τροχοπέδη για την επιτυχία σας.Έτσι λοιπόν μην αγχώνεστε.Είναι γνωστή η ιστορία για έναν γνωστό κάποιου γνωστού που είπε σε κάποιον  «μην έχεις άγχος!!» και αυτός μετά πραγματικά δεν είχε.

29. «..προσέξτε τα πρόσημα» διαβάζω σε ανάλογη λίστα αρθρογράφου εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας. Ποιος είμαι εγώ να διαφωνήσω.Προσέξτε λοιπόν τα πρόσημα.

30.Αν δεν βγαίνουν σαν αποτελέσματα ακέραιοι αριθμοί ή δεν χρησιμοποιήσατε κάποια από τις υποθέσεις για να λύσετε το θέμα,τότε είτε έχετε κάνει λάθος είτε οι θεματοδοτες έχουν μια περίεργη αίσθηση χιούμορ.
31.Αποφύγετε την παραμονή της εξέτασης την περιήγηση στο διαδίκτυο γιατί σίγουρα όλοι θα έχουν μια καλή πληροφορία για το τι θα πέσει,ειδικά αν ισχυρίζονται ότι αφορούν το
«νέο πνεύμα των εξετάσεων».Αλάργα, θα σας στείλει κουβά!!  

32.Τις μέρες πριν τις εξετάσεις αποφύγετε τον συγχρωτισμό με υποψηφίους παλιότερων ετών, θα έχουν γράψει καλύτερα από εσάς σε δυσκολότερα θέματα από εσάς με πολύ περισσότερο διάβασμα από εσάς.Φυσικά πρόκειται για φούμαρα.
33.Αν μετά το πέρας της εξετασης καταφέρετε να ενταχθείτε στο 0,001 % που αριστευει στα μαθηματικά,πηγαινετε καρφί για το καθαριστήριο.Το ρετσινι βγαίνει πολύ δύσκολα.

34.Εντάξει, δεν γράψατε καλά,να μια ευκαιρία να βγείτε στον πραγματικό κόσμο και να φερθείτε σαν ενήλικες,τι θα έκανε ένας υπεύθυνος ενήλικος στην θέση σας; Μα φυσικά θα έλεγε ότι φταίνε οι άλλοι.Η επιτροπή, οι καθηγητές σας,ο καιρός που είχε υγρασία,το κακό κάρμα που σωρεύτηκε από τα τρία σας που ξεκοιλιάσατε εκείνη την κατσαρίδα, ο Ερμής στην Αφροδίτη, κάποιος άλλος…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...