«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μια λίστα βιβλίων για το καλοκαίρι




    Για μένα το καλοκαίρι ξεκινά τέτοια εποχή,όταν έχουν τελειώσει τα διαγωνίσματα.Έχω καιρό να ανεβάσω προτάσεις για βιβλία.Το κάνω σήμερα.Με εξαίρεση το λεξικό του Βολταίρου, τα υπόλοιπα τα διάβασα τους τελευταίους μήνες και τα προτείνω.Την τιμητική τους έχουν οι ανθολογίες. Γιατί; Αγνοώ, είναι όπως το φλασάκι με τα τραγούδια για το αυτοκίνητο. Σχεδόν ποτέ δεν έχει τραγούδια ενός….


1.Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ, Philip Kerr,εκδόσεις Κέδρος

  Νουάρ σε φόντο Β παγκοσμίου πόλεμου ή πινελιές ιστορίας με αφηγητή ένα ντετέκτιβ,όπως θέλετε το ερμηνεύετε. Ο Κερ πέθανε πολύ πρόσφατα αλλά τα βιβλία είναι ένας κόσμος από μόνα τους.Highlight,η αναφορά στον Gauss και στον υπολογισμό του 1+2+3+4…+100  από την femme fatale  της συγκεκριμένης ιστορίας.


2.Μαθηματικά για διαγωνισμούς,Σ. Λουρίδας, Κ. Σάλαρης ,Α. Τριανταφύλλου, εκδόσεις Πατάκη

  Εξαιρετικό, ειδικά το κομμάτι με την ευκλείδεια γεωμετρία, περιέχει και ενότητα με τα συστήματα αρίθμησης που δεν νομίζω να υπάρχει σε άλλο συναφές ελληνικό βιβλίο με εξαίρεση ίσως εκείνο το ωραίο βιβλίο του Τ.Αγάπη "Αριθμοί και αλλά" από την Μαθηματική Βιβλιοθήκη.Θα αποτελέσει βιβλίο αναφοράς για τα ελληνικά.Αν έχετε πήξει με τα ξ…


3. Η πίπα του Στάλιν και άλλα αντισοβιετικά ανέκδοτα, Γιώργος Τσακνιάς εκδόσεις Κίχλη

  Ανέκαθεν η πρώτη καίρια  αντίδραση σε κάθε εξουσία ήταν  το χιούμορ,το καθεστώς και ο  ηγέτης αξιώνει σεβασμό αλλά θα πρέπει να τρέμει μην τον πάρουν στον μεζέ. Η πίπα του Στάλιν είναι ένα βιβλίο με ανέκδοτα. Ανέκδοτα που επί Στάλιν και παντοδυναμίας Μπέρια  επέσυραν ποινή τουλάχιστον πέντε ετών στα φιλόξενα Σιβηρικά Γκούλαγκ.


Ανατολικογερμανικής προελεύσεως, αφιερωμένο στο γκουβέρνο!!

-Πως μπορούμε να σπάσουμε την ραχοκοκαλιά ενός φιδιού;

-Αρκεί να ακολουθήσουμε την πολιτική γραμμή του κόμματος.



4.Τα μαθηματικά μυστήρια του κ.Stewart, Ι.Stewart, εκδόσεις Τραυλός

  Ωραίο βιβλιαράκι. Ακολουθία RATS, μαθηματικά Χαϊκού, πλακίδια που έχουν.. πλάκα, το πρόβλημα ασυμφωνίας του Έρντος, ο γρίφος της τετράγωνης κρεμάστρας, αριθμητική τιμή του π για Εσκιμώους, θεωρήματα για την δημοφιλία και τους φίλους μας και η λίστα συνεχίζεται….


5.Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την ιστορία ,Μαρία Ευθυμίου, εκδόσεις Πατάκη

   Οδοιπορικό με άποψη στην ιστορία της ανθρωπότητας.Αφετηρία η στιγμή που ο Νεάντερνταλ αντιλαμβάνεται ότι  με μια μικρή σπίθα στο μαλακό του καύκαλο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο που τον περιβάλλει και να επιβληθεί σε αυτόν και τερματικό σταθμό … το σήμερα. 


6.Μαθηματικά πεντάλεπτα,100  μικρές ιστορίες από τον κόσμο των μαθηματικών. Β.Ehrhard,Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

  Εκλαϊκευμένα διαμαντάκια από τις πιθανότητες , την στατιστική , τα παίγνια , την θεωρία αριθμών, την γεωμετρία. Όλα τα αντικείμενα που θα πρέπει να αποτελούν την βασική μαθηματική παιδεία ενός πολιτισμένου ανθρώπου .Φυσικά όχι στην Ελλάδα , εδώ λατρεύουμε το Θ.Μ.Τ,το Rolle κάθε είδους ξ  και ρήματα με το ίδιο αρχικό γράμμα ξύνομαι, ξέρω,……



7.Η ανθρώπινη κωμωδία,Ο. Ν. Μπαλζάκ ,εκδόσεις Καστανιώτη (ανθολόγηση Κ. Παπαγιώργη)

   Ότι και να πω είναι λίγο. Το έργο του Μπαλζάκ είναι κολοσσιαίο,από την pulp περιόδο του μέχρι το αριστούργημα του,την Ανθρώπινη κωμωδία.Έργο καμωμένο μόνο για ταγμένους αναγνώστες, για εμάς τους απλούς θνητούς ο Παπαγιώργης  στοχευμένα σταχυολόγησε και μετέφρασε διαμαντάκια.


8.Γκιακ,Δημοσθένης Παπαμάρκος, εκδόσεις Αντίποδες .Με τα ευπώλητα έχω κακή σχέση, το αποδίδω στην προσδοκία που πολλές φορές δεν ικανοποιείται .Το συγκεκριμένο βιβλίο του Παπαμάρκου όμως αποτελεί εξαίρεση. Μου θύμισε το Ζώη εν Τάφω του Μυριβήλη, κοινή συνιστώσα  των διηγημάτων ο μικρασιατικός πόλεμος ,κέντρο περιδίνησης ανθρώπινων και έντονων παθών. Ο Παπαμάρκος χρησιμοποιεί ιδιαίτερη γλώσσα  και καθηλωτική αφήγηση αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την ανάγνωση. Ανεπιφύλακτα.


9.Φιλοσοφικό λεξικό, Βολταίρος,εκδόσεις Πιρόγα

 Δεν έχω πολλά να πω. Από τα απαγορευμένα βιβλία του παρελθόντος. Έντονα αληθινό και αρκούντως σαρκαστικό ,απηχεί απόψεις ενός σκεπτόμενου ανθρώπου του 18ου  αιώνα .O Βολταίρος είπε την γνώμη του σε εποχές δύσκολες και το πλήρωσε. Μεγάλο πλεονέκτημα, αποτελείται από αυτοτελή λήμματα-ενότητες.Μπορείτε να το διαβάσετε από όποιο σημείο θέλετε.


10.Ο οδηγός του ποιητή για την ζωή. Η σοφία του Ρίλκε,ανθολόγηση Ulrich Baer, εκδόσεις Πατάκη

 Ανθολογία αποσπασμάτων από την επιστολογραφία του Γερμανού ποιητή Ρ.Μ.Ριλκε. Οξυδερκείς φιλοσοφικές παρατηρήσεις για την ζωή, την τέχνη, την επιθυμία ,την δυσκολία, την χαρά ,την γλώσσα, και το βαθύ χρέος στον εαυτό μας. Βαθυστόχαστο  και μοναδικό, ένας οδηγός για την ζωή  με άποψη, του προηγούμενου αιώνα.Πολύ προτού κατακλυστούμε από δεκάδες best seller αυτοβοήθειας. 


Bonus αγαπημένο τραγούδι από  Peter Green

                      

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά τα βιβλία που προτείνατε! Ιδίως τα "Μαθηματικά πεντάλεπτα". Επίσης πολύ ευχάριστο βιβλιο -αν και δεν ήταν στη λίστα είναι το "Ιστορίες Μαθηματικής φαντασίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το εχω διαβάσει το βιβλίο που αναφέρετε κ. Ανδρώνη. Θα προσπαθήσω να το διαβάσω.Καλές διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...