«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν.Ένας υπέροχος άνθρωπος,το παιχνίδι Ντε Φινέτι, και ο απόλυτος λύτης...


  

                             Κανονικότητα:Εκκεντρικότητα της πλειονότητας.
                                                                                      Βαρβαρισμοί,Α.Νέουμαν

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν..




  Το 1806  γεννιέται ο Βρετανός αριθμομνήμων Τζωρτζ Μπίντερ (George Parker Bidder), γιος ενός τεχνίτη από το Devonshire ,από μικρός έδειξε εκπληκτική ικανότητα  αστραπιαίων υπολογισμών.Η φήμη του  έφτασε στα αυτιά της Βασίλισσας της Αγγλίας Σάρλοτ. Κάλεσε το αγόρι στα ανάκτορα  και του έθεσε την ερώτηση: «Από την Κορνουάλλη, μέχρι το Φάρετ στη Σκωτία, η απόσταση είναι 838 μίλια.Αν ένα σαλιγκάρι σέρνεται με ταχύτητα 8 πόδια την ημέρα, σε πόσο χρόνο θα καλύψει την απόσταση;» (1 μίλι=6.080 πόδια) .Η απάντηση δόθηκε αυτόματα από τον μικρό Μπίντερ  και είναι 553080 ημέρες .Μνημονεύεται στο δημοφιλές βιβλίο της εποχής «Συνοπτικός απολογισμός  του Τζωρτζ Μπίντερ , διακεκριμένου ανθρώπινου υπολογιστή: με μια ποικιλία από τα πιο δύσκολα ερωτήματα  που του τεθήκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Βρετανίας και οι αστραπιαίες απαντήσεις που έδωσε». Μικρός τίτλος ε; Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφονται τα απίστευτα αριθμητικά κατορθώματα του Μπίντερ, ερωτήματα όπως «Ποια είναι η τετραγωνική ρίζα του 119550669121;»Ο Μπίντερ απάντησε ορθά 345761 σε λιγότερο από μισό λεπτό. Ορισμένοι άνθρωποι είχαν ευλογηθεί με πραγματικά εκπληκτικές αριθμητικές ικανότητες. 




Τεστ ερωτήσεων που τέθηκε δημόσια στον Μπιντερ σε ηλικία 11 ετών.Ο  Μπιντερ απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις σε λιγότερο από ένα λεπτό. (Kirby’s Wonderful and Scientific Museum, 1820)                  


● Το 1906  γεννιέται στο  Αυστριακό Innsbruck ο Ιταλός μαθηματικός Bruno De Finetti, ειδικεύτηκε στις πιθανότητες και  την στατιστική και τις εφαρμογές τους. Τον μνημονεύουμε σήμερα, ειδικά, για ένα παιχνίδι που εφεύρε και αποτελεί μοναδικό τρόπο να εκμαιεύσουμε  από έναν  μαθητή την πραγματική του εκτίμηση για το πώς τα πήγε  στις εξετάσεις.Στον σύνδεσμο:




 ●  Το 1928,γεννιέται ο μαθηματικός Τζον Νας.Από πολύ νέος,ο Νας επέδειξε σημαντικές νοητικές ικανότητες αλλά και δυσκολίες κοινωνικοποίησης.Σπούδασε μαθηματικά κερδίζοντας μια υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον όπου εργάζονταν τότε ο Αϊνστάιν και ο Φον Νιούμαν και εκεί πραγματοποίησε την διδακτορική του μελέτη στην θεωρία των παιγνίων.Το 1950,παρουσίασε την διατριβή του,μια σύντομη αλλά πολύ πρωτότυπη δουλειά στα μη συνεργατικά παίγνια,η οποία απέκτησε γρήγορα αξιόλογη φήμη στους κόλπους των ειδικών στην θεωρία παιγνίων.Δημιούργησε μάλιστα ένα παιχνίδι που παίζεται σε ένα ταμπλό εξαγωνικών κελιών και που εμπορευματοποιήθηκε με το όνομα Hex,χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ο Δανός Piet Hein το είχε εφεύρει λίγα χρόνια νωρίτερα.Απέδειξε ότι  έπρεπε να υπάρχει μια νικητήρια στρατηγική για τον πρώτο παίκτη, αλλά αυτή παραμένει άγνωστη.(http://mathhmagic.blogspot.com/2015/05/hex.html)
Από την δεκαετία του 1950, εργάστηκε στο ΜΙΤ και στην εταιρεία RAND το διάσημο ίδρυμα της πολεμικής αεροπορίας.Λίγο μετά το γάμο του, το 1959,έγινε πολύ εσωστρεφής λόγω σχιζοφρένειας  που πρέπει να είχε αναπτυχθεί πριν από πολύ καιρό και που τον ακολούθησε σε διάφορες φάσεις της ζωής του.Παρά το γεγονός αυτό,συνέχισε να εργάζεται στην θεωρία παιγνίων ώσπου τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών το 1994.Το 2001,ο σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών Ρον Χαουαρντ σκηνοθέτησε την ταινία  Ένας υπέροχος άνθρωπος  που απέσπασε 4 όσκαρ της οποίας το σενάριο βασίστηκε στην ζωή του Νας.Σκοτώθηκε το 2015,σε τροχαίο ατύχημα.

 
 
● Το 1966, γεννιέται  ο Ρώσος μαθηματικός Γκρέγκορι  Πέρελμαν , θρυλικός λύτης ολυμπιακών μαθηματικών προβλημάτων.Μαθητής ακόμα διακρίθηκε στα μαθηματικά, κατετάγει δεύτερος στην Πανενωσιακή μαθηματική ολυμπιάδα του Σαρατόφ, χρυσό μετάλλιο το 1982  στην  23η διεθνή μαθηματική ολυμπιάδα στην Βουδαπέστη. Όμως το πραγματικό μετάλλιο ήταν όταν σε ηλικία  37 ετών απέδειξε την εικασία του Πουανκαρέ ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα όλων των εποχών και πέρασε στην αθανασία. Το 2006 ,τιμήθηκε με την ανώτερη μαθηματική διάκριση το μετάλλιο Φηλντς ,όμως αρνήθηκε να το παραλάβει ,λέγοντας: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος· γι' αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι». Αρνήθηκε το βραβείο της χιλιετίας από το ινστιτούτο Clay καθώς και το χρηματικό βραβείο που το συνόδευε….Ένα εκατομμύριο δολάρια.


                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...