«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ένα πρωτότυπο ερώτημα σε συνέντευξη για πρόσληψη....




   Κάπου στο διαδίκτυο πήρε το μάτι μου ένα ωραίο πρόβλημα συνέντευξης για πρόσληψη σε γνωστή εταιρεία κατασκευής λογισμικού.

 Δόθηκε το ερώτημα:

  Δίνεται ένα ρολό χαρτί υγείας με ύψος 10 cm , εσωτερική διάμετρο  βάσης 4 cm ( η διάμετρος του χάρτινου κυλίνδρου γύρω από τον οποίο είναι τυλιγμένο το χαρτί)  και εξωτερική διάμετρο βάσης  12 cm,το πάχος του χαρτιού  είναι 0,4 mm .Θεωρούμε ότι τα φύλλα είναι τυλιγμένα μεταξύ τους χωρίς  να αφήνουν ανάμεσα τους κανένα κενό. Να βρείτε το μήκος του χαρτιού. 

Δεν είναι γνωστό ποιοι υποψήφιοι το απάντησαν και με ποιες μεθόδους όμως  ο Πινγκ Πονγκ  το έλυσε με ολίγη πρακτική αριθμητική. 

 

  Πρωτότυπο; Όχι και τόσο καθώς το 1990, ο Don Thatcher -μαθηματικός της πολυτεχνικής σχολής του Leicester- δημοσίευσε  μια εργασία με τίτλο Το μήκος ενός ρολού χαρτιού τουαλέτας.( "The length  of a Roll of Toilet Paper”) με το ίδιο ακριβώς θέμα.


2 σχόλια:

  1. Δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε τον όγκο.
    Αρκεί να βρούμε το μήκος L της γραμμής πάχους d=0,04cm που καλύπτει πλήρως την επιφάνεια Ε του δακτυλίου εσωτερικής ακτίνας 2cm και
    εξωτερικής 6cm.
    Το μήκος είναι L=E/d=3,14(6^2-2^2)/0.04=3,14*32/0.04=2512cm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...