«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Το πυθαγόρειο θεώρημα στην φαρέτρα ενός γλωσσικού πολέμου

Ernesto Michahelles (1893–1959) (Thayaht),teorema-e-pitagora,1942

"Το τεσσαράγωνο της αποκατιανής τεντώστρας ορθοστεκούμενου τριγώνου πατσίζει με τη σούμα των καρέ των δύο παϊδιών που στέκονται σούζα και κοπανιούνται κατακούτελα."
 

  Ευρηματική φόλκ απόδοση του Πυθαγόρειου θεωρήματος από την ηρωική μεγαλόνησο, χρησιμοποιήθηκε ως μαθησιακό ερέθισμα από κάποιο τετραπέρατο δάσκαλο για να εντυπώσει το διάσημο θεώρημα στα μυαλά των μαθητών του σε χωριά ορεινό-κτηνοτροφικής περιοχής της Κρήτης. Ευτράπελο γεγονός, η χρήση της συγκεκριμένης απόδοσης ως μύδρος από τους καθαρολόγους (οπαδούς της καθαρεύουσας) εναντίον των μαλλιαρών (οπαδών της δημοτικής) στον γλωσσικό πόλεμο του προηγούμενου αιώνα.Κάτι σαν την διαμάχη των αιωνίων αντιπάλων στο ποδόσφαιρο με λιγότερα σπασμένα κεφάλια…

2 σχόλια:

  1. Όταν ήμουν μαθήτρια, μεταξύ μας οι μαθήτριες (αμιγή τα σχολεία γαρ) λέγαμε το Πυθαγόρειο Θεώρημα στην ... μαλλιαρή! Αναρχία στην εκπαίδευση της εποχής μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...