«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Δημόκριτος, ο γελαστός φιλόσοφος

Johannes Moreelse - Democritus, the laughing philosopher

                    «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος» 
                                                                              Δημόκριτος  

  Ο Δημόκριτος ήταν ο κυριότερος εκφραστής της ατομικής θεωρίας στην αρχαιότητα.Γεννήθηκε στα 370 π.Χ στα Άβδηρα, φίλος του Ιπποκράτη.Βιος και πολιτεία. Ξόδεψε μέχρι δεκάρας την πατρική κληρονομιά σε περιέργους περιηγήσεις ( Αίγυπτο, Περσία και Βαβυλώνα), έπειτα επέστρεψε στην πατρίδα του περιχαρής και πεπλουτισμένος από διάφορες επιστημονικές γνώσεις, οπότε και συνέγραψε ωραιότατα συγγράμματα ,που του χάρισαν δόξα μεγάλη και αναγνώριση μεταξύ των συμπολιτών του. Ο ίδιος έλεγε:

   «Εγώ, λοιπόν περιπλανήθηκα σε περισσότερους τόπους της γης απ’ τους ανθρώπους της εποχής μου, ερευνώντας τα πιο μακρινά μέρη, και γνώρισα πάρα πολλές χώρες και κλίματα και άκουσα πάρα πολλούς μορφωμένους ανθρώπους, αλλά στη σύνθεση σχημάτων που συνοδεύονται από απόδειξη κανείς ως τώρα δε με ξεπέρασε, ούτε ακόμη και αυτοί από τους Αιγυπτίους που ονομάζονται Αρπεδονάπτες. Μαζί και με την παραμονή μου σ’ αυτούς, έζησα συνολικά οχτώ χρόνια σε ξένη χώρα».

 
   Περικυκλωμένος από ζώα σε ένα κήπο ,μακριά από την πόλη, έκανε τις ανατομικές του παρατηρήσεις. Στο εξαιρετικό Γελαστικό λεξικό του Ν.Πλατή διαβάζουμε:
«Συνήθιζε πάντοτε να γελά εμπαίζων τον ανθρώπινο μάταιο βιον, ως μια ακαταπαύστον κωμωδία, δια το οποιον και οι συμπολίται του τον υπέλαβαν ως παραφρόνα και προσκάλεσαν τον Ιπποκράτη δια να τον γιατρεύσει.»
Τον μνημονεύω γιατί παρότι φιλόσοφος, είχε κάνει παντιέρα της ζωής του το ανυπόκριτο γέλιο και την εύθυμη διάθεση .Έτσι ακριβώς τον αποτυπώνει και στους πίνακες του ο Ολλανδός ζωγράφος Johannes P. Moreelse (1603-1634)



http://www.biblionet.gr/…/%CE%93%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF…
 

 
Δείτε και το ντοκιμαντέρ
 
                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...