«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Τρία μέτρα ύψος...


    «Στρατιώτες!! Σαράντα αιώνες ιστορία μας ατενίζουν από το ύψος αυτών των πυραμίδων.»
   Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, το 1798,στην Αιγύπτο για να εμψυχώσει τα στρατεύματα του στην επικείμενη μάχη με τους Αιγύπτιους μαμελούκους. Ο Γάλλοι γρεναδιέροι συνέτριψαν τα Αιγυπτιακά στρατεύματα και ο Ναπολέων στεφανώθηκε με τις δάφνες του νικητή. Σαράντα αιώνες ιστορία. Ο Ναπολέων ήταν μαθηματικά καταρτισμένος αλλά την εποχή εκείνη ήταν αδύνατο να γνωρίζει πότε κτιστήκαν οι πυραμίδες. Με τις σύγχρονες μεθόδους των αρχαιολόγων έχει εξακριβωθεί ότι οι πυραμίδες κτίστηκαν περίπου το έτος 2200 π.Χ. Σαράντα αιώνες πριν από το 1798 είναι περίπου 2200 π.Χ, έπεσε έξω, ένας πόντος για τον Βοναπάρτη!


   Μετά το πέρας της μάχης έστησε στην σκηνή του στην σκιά της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα και κατά την προσφιλή του συνήθεια έπαιζε με τους αριθμούς. Υπολόγισε λοιπόν, ότι αν χρησιμοποιούσε όλες τις πέτρες που αποτελούσαν την πυραμίδα του Χέοπα θα μπορούσε να περιτειχίσει όλη την Γαλλία με ένα τείχος ύψους τριών μέτρων και πάχους τριάντα εκατοστών. Ο Γκασπάρ Μονγκ, ένας εξέχων μαθηματικός που άνηκε στο επιτελείο του Βοναπάρτη, έκανε επίσης τους υπολογισμούς του και ανακοίνωσε ότι ο αυτοκράτορας είχε πέσει έξω, ελάχιστα στους υπολογισμούς του.
Ο όγκος μιας πυραμίδας ισούται με ένα τρίτο του γινομένου της επιφάνειας της βάσης με το ύψος της. Η επιφάνεια της βάσης της πυραμίδας του Χέοπα είναι 52441 τετραγωνικά μέτρα και το ύψος της 146 μέτρα.
(Όγκος πυραμίδας Χέοπα)=(1/3)(επιφάνεια βάσης) (ύψος πυραμίδας (1/3)(52441) (146)=2552000 κυβικά μέτρα
Με την παραπάνω ποσότητα κυβικών μέτρων πέτρας μπορούμε ένα κατασκευάσουμε ένα τείχος ύψους τριών μέτρων και πάχους 30 εκατοστών που θα έχει μήκος 2836 χλμ. Αν θεωρήσουμε ότι το σχήμα της Γαλλίας στο χαρτί, προσεγγίζεται με ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με πλευρές 700 και 770 χιλιόμετρα, ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που έχει περίμετρο:
Π=(2x700)+(2x770)=2940 χλμ.
Μόλις 3% απόκλιση από την εκτίμηση του Ναπολέοντα…

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...