«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Σπείρεδρο, η ουρά του ιππόκαμπου


    Το 1979, ο καλλιτέχνης Daniel Erdely δημιούργησε το Σπείρεδρο,ως μέρος της εργασίας του στο μάθημα της θεωρίας μορφών που δίδασκε ο Erno Rubic στο πανεπιστήμιο Τεχνών και Σχεδίου της Βουδαπέστης.

Το Σπείρεδρο συνίσταται από ισόπλευρα τρίγωνα και συμμετρικά ισοσκελή αμβλυγώνια τρίγωνα τα οποία σχηματίζουν ανά ζεύγη ορθογώνια τρίγωνα. Πρόκειται για μια σπειροειδή γραμμή που γίνεται όλο και μικρότερη στις δυο άκρες της.
Για να δημιουργήσετε ένα Σπείρεδρο, σχεδιάστε ένα ισόπλευρο τρίγωνο και στην συνέχεια τραβήξτε γραμμές από τις τρεις γωνίες του τριγώνου σε ένα σημείο στο κέντρο του, δημιουργώντας τρία ίδια ισοσκελή τρίγωνα. Κατόπιν, ζωγραφίστε ένα κατοπτρισμό ενός από αυτά στα ισοσκελή τρίγωνα, έτσι ώστε να προεξέχει από την πλευρά του αρχικού τριγώνου. Δημιουργήστε ένα νέο ,μικρότερο ισόπλευρο τρίγωνο, χρησιμοποιώντας ως βάση μια από τις δυο μικρές πλευρές του προεξέχοντος ισοσκελούς τριγώνου. Επαναλαμβάνοντας την διαδικασία , θα δημιουργήσετε μια σπειροειδή τριγωνική δομή που γίνεται όλο και μικρότερη. (σχήμα) Τελικά,μπορείτε να σβήσετε το αρχικό ισόπλευρο τρίγωνο και να ενώσετε δυο από τις τριγωνικές δομές κατά μήκος της μακριάς πλευράς του μεγαλύτερου ισοσκελούς τριγώνου για να δημιουργήστε κάτι που φέρνει σε ιππόκαμπο.
 



Τα σπείρεδρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν διάφορα σχήματα πλακόστρωσης καθώς και πολύεδρα που «γεμίζουν» τον χώρο. (φωτογραφία)
                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...