«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1913



  Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν,το 1913, γεννήθηκε , ο Ούγγρος μαθηματικός Πωλ Έρντος (1913 –1996) .Ο Πωλ Έρντος θα μπορούσε κάλλιστα με την φωτογραφία του να κοσμεί την εγκυκλοπαίδεια πλάι στο λήμμα:αφηρημένη ιδιοφυΐα.Παιδί θαύμα,μόλις τεσσάρων χρονών λέει στην μητέρα του:
«Εάν αφαιρέσεις 250 από 100, θα έχεις 150 κάτω από το μηδέν» Δεν είναι γνωστό πως αντέδρασε η μητέρα του αλλά μάλλον κατάλαβε ότι ο μικρός Πωλ ήταν ασυνήθιστο παιδί .
Ο Έρντος σε αυτήν την ηλικία μπορούσε να πολλαπλασιάσει από μνήμης αριθμούς με τρία και τέσσερα ψηφία.(Αυτά να τα βλέπουν τα γατάκια οι μαθητές μου που τρομάζουν να κάνουν ένα πολλαπλασιασμό με τριψήφιους). Μόλις 18 χρονών αποδεικνύει απολύτως εύληπτα και συνοπτικά ότι ανάμεσα σε οποιοδήποτε ακέραιο αριθμό και τον διπλάσιο του μπορούμε να βρούμε έναν πρώτο αριθμό. Η αρχική απόδειξη ήταν μακροσκελής, στρυφνή και περιπλόκη.Υπήρξε εμβληματική μαθηματική φυσιογνωμία στα αντικείμενα της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής ανάλυσης.Τα μαθηματικά αποτέλεσαν το απόλυτο και ίσως το μοναδικό πάθος του. Ο παραγωγικότερος μαθηματικός του εικοστού αιώνα, συνέγραψε μόνος του ή με συνεργασία 1475 μαθηματικά άρθρα. Νομάδας εκ φυσικού, δεν είχε μόνιμη κατοικία και με μόνο εφόδιο μια μικρή βαλίτσα ταξίδευε στα πανεπιστήμια της υφηλίου έδινε διαλέξεις σε συνέδρια και παρέδιδε μαθήματα. Λάτρευε τα μαθηματικά προβλήματα που έχουν απλή διατύπωση αλλά λύνονται πολύ δύσκολα.Πολλές φορές τα επικήρυττε με χρήματα που έβαζε από η τσέπη του.Ο Έρντος είχε το δικό του ιδιότυπο λεξιλόγιο.Πολύ συχνά αναφερόταν στο «Βιβλίο», ένα φανταστικό βιβλίο στο οποίο ο Θεός είχε καταγράψει τις κομψότερες και τις ωραιότερες αποδείξεις μαθηματικών θεωρημάτων.Όταν ήθελε να συζητήσει για τα μαθηματικά χρησιμοποιούσε την φράση «Το μυαλό μου είναι ανοικτό».
Ντοκιμαντερ
1.https://www.youtube.com/watch?v=9634A0iBw7w&t=2s
Ένα ανέκδοτο να το διηγείται ο ίδιος
2.https://www.youtube.com/watch?v=EGc6rE24YSw


Αξιόλογο βιβλίο για την ζωή του Ερντος είναι: «Το μυαλό μου είναι ανοιχτό», Bruce Schechter (http://www.biblionet.gr/…/%CE%A4%CE%BF_%CE%BC%CF%85%CE%B1%C…)
Καθώς επίσης και το βιβλίο «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τους αριθμούς» Paul Hoffman (http://www.biblionet.gr/…/%CE%9F_%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%C…)

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...