«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα στο μαθηματικό σύμπαν....




 Tο Μάρτιο του 1928 ,γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Αλεξάντερ Γκρονθέτικ.
Αγαπημένη μαθηματική περσόνα ιστορία ,μέλος των Μπουρμπακί, ο Αλεξάντερ Γκρονθέτικ. O Αλεξάντερ Γκρονθέτικ, μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες των μαθηματικών του εικοστού αιώνα. Γιος ενός ρώσου αναρχικού και μιας γερμανίδας ακτιβίστριας έζησε την παιδική του ηλικία σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης λόγω της αντιστασιακής δράσης των γονέων του.

Εκεί, παρά τις κακουχίες έκανε κτήμα του τα μαθηματικά και μόλις δεκαπέντε χρονών ανακάλυψε –χωρίς βέβαια να ξέρει ότι κάποιος άλλος τον πρόλαβε-την θεωρία μέτρου και ολοκλήρωσης κατά Lebeque.Μέλος των Μπουρμπακί με μια γόνιμη μαθηματική σταδιοδρομία 30 χρόνων του απονεμήθηκε το μετάλλιο Fields.Η ύψιστη μαθηματική διάκριση.Πέρασε μια περίοδο της ζωής του ως ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώσπου τελικά αποσύρθηκε από τα εγκόσμια και ζούσε απομονωμένος σε ένα μικρό χωριό στην Γαλλία στα Πυρηναία όρη.O Γκρονθέτικ υπήρξε τόσο χαρισματικός που σκεπτόταν εντελώς διαφορετικά από τους περισσότερους μαθηματικούς. Στα μαθηματικά εργάζεται κανείς με παραδείγματα και μετά προσπαθεί να γενικεύσει.Το μυαλό του Γκρονθέτικ, λειτουργούσε με γενικότητες.Λέγεται ότι μια φορά, σε ένα σεμινάριο, είπε κάτι για ένα πρώτο αριθμό και κάποιος από τους συμμετέχοντες τον ρώτησε αν μπορούσε να γίνει πιο σαφής. «Εννοείτε να δώσω έναν πραγματικό πρώτο αριθμό;» Ρώτησε ο Γκρονθέτικ και ο φοιτητής απάντησε « ναι,παρακαλώ». Τότε, ο Γκροθεντικ είπε:
«Εντάξει λοιπόν το πενήντα επτά.»
Φυσικά, το πενήντα επτά δεν είναι πρώτος αριθμός (19*3=57). Αστειευόταν; Δεν ήταν σίγουρο, δεν σκεπτόταν με συγκεκριμένους όρους. Τον ενδιέφεραν οι γενικές ιδιότητες τον αριθμών και κάποιοι συγκεκριμένοι αριθμοί. Έκτοτε στην μαθηματική παραφιλολογία, το 57 ονομάζεται «πρώτος του Γκρονθέτικ.»
Μια εξαιρετική ομιλία του μαθηματικού-συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη
https://www.blod.gr/…/ek-tou-midenos-pros-to-miden-i-synta…/
καθώς και μια εξίσου σαγηνευτική από το μαθηματικό-συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη
https://www.blod.gr/…/gkrothentik-ta-mathimatika-san-param…/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...