«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Ορθοφροσύνη


  "Η ορθοφροσύνη είναι η καλύτερα μοιρασμένη ιδιότητα στον κόσμο: ο καθένας νομίζει πως είναι τόσο καλά εφοδιασμένος με αυτή, που, ακόμα κι εκείνοι που δύσκολα ικανοποιούνται με το κάθε τι,δε συνηθίζουν να ποθούν περισσότερη από όση έχουν. Πράγμα που δεν σημαίνει βέβαια ότι γελιούνται όλοι, μα που ωστόσο δείχνει μάλλον ότι η ικανότητα να κρίνει κανείς σωστά και να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, την οποία σωστά ονομάζουν ορθοφροσύνη ή λογικό, είναι φυσικά ίση σε όλους τους ανθρώπους. Οπότε, οι ποικίλες γνώμες μας δεν οφείλονται στο ότι οι άλλοι είναι πολύ και άλλοι λιγότερο λογικοί, αλλά μονάχα στο ότι οδηγούμε τις σκέψεις μας μέσα από διαφορετικούς δρόμους και δεν προσέχουμε όλοι τα ίδια πράγματα.
Γιατί, δε φτάνει να έχεις γερό μυαλό. Το κυριότερο είναι να ξέρεις να το χρησιμοποιείς καλά. Οι πιο δυνατές ψυχές είναι τόσο ικανές για τις μεγαλύτερες αρετές όσο και για τις μεγαλύτερες κακίες .Κι αυτοί που προχωρούν πολύ σιγά, μπορούν, αν συνεχίζουν πάντα τον ίδιο δρόμο, να προχωρήσουν περισσότερο από αυτούς που τρέχουν ξεμακραίνοντας από τον δρόμο τους."

                                                                             Καρτέσιος, Λόγος περί της μεθόδου

2 σχόλια:

  1. ρε συ Θανάση, βγάλε αυτό το πουλάκι από το site, όλο μπαίνει στα άρθρα και δεν μπορώ να τα διαβάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...