«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

14

Ο αριθμός 14 μπαίνει σε ένα μπαρ και ζητά από τον μπάρμαν ένα ποτήρι μπύρα.
-«Δεν μπορώ να σε σερβίρω.» Του λέει ο μπάρμαν.
-«Γιατί όχι.» Άρχισε να διαμαρτυρείται ο 14.
-«Είσαι κάτω από 18!!»

▪  Με 14 στίχους και 10 σονέτα, δισεκατομμύρια ποιήματα για …όλους

  O Ρεϊμόν Κενώ (1903-1976) υπήρξε συγγραφέας, ποιητής,στιχουργός,μεταφραστής και μαθηματικός. Πολυσχιδής προσωπικότητα, με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και φαντασία, ανανέωσε τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία εισάγοντας τον προφορικό λόγο και το χιούμορ στα γαλλικά γράμματα. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου,ίδρυσε μαζί με τον μαθηματικό François Le Lionnais την Ουλιπό (Oulipo, Ouvroir de la Litterature Potentielle ή Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας) μια ενδιαφέρουσα απόπειρα εφαρμογής των Μαθηματικών στη Λογοτεχνία.

O Κενώ έγραψε ένα μικρό βιβλιαράκι  με τίτλο “Cent milliards  de poemes”( Εκατό δισεκατομμύρια ποιήματα ). Όπως αναφέρει ο ποιητής  αυτό το μικρό βιβλίο επιτρέπει σε όλο τον κόσμο να ανασυνθέσει  δισεκατομμύρια σονέτα,όλα κανονικά και κατανοητά .

    Το βιβλίο έχει όλες και όλες δέκα σελίδες, καθεμιά με ένα σονέτο.Αλλά σε κάθε σελίδα διαιρείται σε  δεκατέσσερις λωρίδες ,καθεμία από τις οποίες περιέχει  ένα στίχο του σονέτου  που εμφανίζεται στην σελίδα. Συνδυάζοντας τις οριζόντιες  λωρίδες  μπορούμε να δημιουργήσουμε 1014 σονέτα.Ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος , σκεφτείτε ότι ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια, οπότε αναλογούν σε κάθε κάτοικο της υφηλίου περίπου 14 διαφορετικά σονέτα από το βιβλιαράκι του Κενώ. Εάν ξοδέψουμε μισό λεπτό  για να διαβάσουμε  ένα από  τα σονέτα και καθόλου χρόνο για να αλλάξουμε σονέτο, θα χρειάζονταν περισσότερα από 95 εκατομμύρια χρόνια  για να τα διαβάσουμε. Μ


                      

 

Σονάτα του Σεληνόφωτος

   Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η Σονάτα για πιάνο αρ. 14 του γερμανού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), Ενα από τα δημοφιλέστερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου.

Οι 14 λέξεις

  Οι 14 λέξεις (αγγλικά: Fourteen Words) είναι μια φράση που χρησιμοποιείται κυρίως από λευκούς εθνικιστές και εθνικοσοσιαλιστές.

Χρησιμοποιείται σαν λέξη/κωδικός για την φράση

We must secure the existence of our people and a future for White Children,

(ελλ: πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά).

Επίσης το 14 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φράση:

Because the beauty of the White Aryan women must not perish from the earth, δηλαδή (ελλ: επειδή η ομορφιά των λευκών αρίων γυναικών δεν πρέπει να χαθεί απ'τη Γη).

  Πιο γνωστή είναι η πρώτη εκδοχή. Και οι δύο φράσεις επινοήθηκαν από τον David Lane, μέλος μιας οργάνωσης περί φυλετικού διαχωρισμού εν ονόματι The Order (Το Τάγμα).Το πρώτο σύνθημα ήταν εμπνευσμένο από μια δήλωση, 88 λέξεις σε μήκος από τον τόμο 1,κεφάλαιο 8 του Αδόλφου Χίτλερ στο Ο Αγών μου.

  Αυτό για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε είναι η διασφάλιση της ύπαρξης και της αναπαραγωγής της φυλής μας και του λαού μας, τη διατροφή των παιδιών μας και την καθαρότητα του αίματος μας, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, έτσι ώστε οι άνθρωποι μας να μπορούν να είναι ώριμοι για να εκπληρώσουν την αποστολή που τους δόθηκε από τον δημιουργό του σύμπαντος. Κάθε σκέψη και κάθε ιδέα, κάθε δόγμα και όλη η γνώση, πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Και τα πάντα πρέπει χρησιμοποιούνται ή να απορρίπτονται βάσει της χρησιμότητας τους.

  Οι λευκοί εθνικιστές και εθνικοσοσιαλιστές μερικές φορές συνδυάζουν τον αριθμό 14 με τον αριθμό 88 π.χ 14/88 ή 1488. Το 8 είναι το όγδοο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου, Η, το διπλό 8, δηλαδή 88 σημαίνει HH (Heil Hitler).

  

Τέχνασμα εριστικής διαλεκτικής υπ‘αριθμον 14

  Σόφισμα επιθετικής ρητορικής του φιλοσόφου  Άρθουρ Σοπενάουερ.Τεχνική που ευδοκιμεί στα τηλεοπτικά-ραδιοφωνικά  πάνελ, στα έδρανα του κοινοβουλίου ,σε συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις  και στην διαλεκτική ομήγυρης πλήθους μεγαλύτερου ή ίσου των δυο ατόμων.



                                                                       14

 Ισχυριστείτε πως νικήσατε παρόλο που έχετε ηττηθεί

 Αυτό το θρασύ κόλπο έχει ως εξής: Όταν ο αντίπαλος έχει απαντήσει πολλές από τις ερωτήσεις σας χωρίς οι απαντήσεις να ευνοούν το συμπέρασμα  στο οποίο επιθυμείτε να καταλήξετε, συνεχίστε να υποστηρίζετε την θέση σας- παρότι- δεν έχει αποδεχτεί-σαν να έχει αποδειχτεί, και θριαμβολογήστε. αν ο αντίπαλος σας είναι συνεσταλμένος ή ηλίθιος και εσείς έχετε πολύ θράσος και δυνατή φωνή, μπορεί να τα καταφέρετε.

                    Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο

 

  Δεκατέσσερις κανίβαλοι και  ένας ταξιδιώτης 

 Έξυπνο  προβληματάκι  θεωρίας παιγνίων …

Ένας  ταξιδιώτης  κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην χώρα των κανίβαλων, το Καφριστάν  βρέθηκε περικυκλωμένος από 21 κανίβαλους. Καθένας από τους κανίβαλους θέλει να γευματίσει το σαρκίο του άτυχου ταξιδιώτη αλλά , όλοι στην χώρα των κανίβαλων γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ρίσκο. Όταν  κάποιος από του κανίβαλους επιτεθεί στον ταξιδιώτη  και τον φάει τότε θα κουραστεί και θα είναι ανυπεράσπιστος στην όρεξη οποιουδήποτε  άλλου κανιβάλου (ο οποίος παρεμπιπτόντως αν φάει τον πρώτο κανίβαλο θα βρεθεί στην ίδια θέση).

 Οι κανίβαλοι είναι όλοι πεινασμένοι  αλλά δεν υπάρχει  περίπτωση να συνεργαστούν .Όλοι οι κανίβαλοι είναι εξίσου νοήμονες, εξίσου ικανοί στην λήψη αποφάσεων  και είναι σε θέση να  κάνουν το καλύτερο δυνατό λογικό συλλογισμό (πολύ γνωστό και αυτό!!) .

Άρα θα σκεφτούν προτού κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

Το ερώτημα είναι : θα γλυτώσει ο ταξιδιώτης;                                                                                

2 σχόλια:

  1. Λοιπόν...
    Αν ήταν ένας κανίβαλος σίγουρα θα έτρωγε τον ταξιδιώτη.
    Αν ήταν 2 κανίβαλοι τότε δεν θα τον έτρωγε κανείς διότι μετά θα ήταν ευάλωτος στο να φαγωθεί από τον άλλον.
    Αν ήταν 3 κανίβαλοι τότε θα τον έτρωγε κάποιος και δεν θα φοβόταν λόγω της περίπτωσης 2.
    Αν ήταν 4 τότε δεν θα τον έτρωγε κανείς διότι θα τρώγονταν από τον κανίβαλο της περίπτωσης 3.
    κλπ.

    Άρα αν ο αριθμός είναι περιττός τότε κάποιος θα τον φάει ενώ όταν είναι άρτιος τότε την γλιτώνει. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας ο αριθμός είναι περιττός άρα δεν θα την γλιτώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...