«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Δηλητήριο


Παρατήρηση

  Με απεριόριστο χρόνο, 10 ποντικοί είναι υπεραρκετοί για να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το δηλητηριασμένο μπουκάλι. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χωρίσετε τα 1000 μπουκάλια σε 10 παρτίδες των 100 και να αντιστοιχίσετε κάθε ποντικό με μια παρτίδα, να πιεί ο καθένας μια γουλιά από κάθε μπουκάλι της παρτίδας του. Μια ώρα αργότερα ένας ποντικός θα είναι νεκρός, περιορίζοντας τις επιλογές για το δηλητηριασμένο μπουκάλι στα 100 μπουκάλια. Χωρίστε αυτά τα 100 μπουκάλια σε 9 μικρότερες παρτίδες, μία για καθένα από τους 9 εναπομείναντες ποντικούς. Και πάλι, ένας νεκρός ποντικός θα εντοπίσει τη μολυσμένη παρτίδα. Συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο και οι ποντικοί σύντομα θα περιορίσουν τις επιλογές σε ένα μόνο δηλητηριασμένο μπουκάλι. Η δηλητηρίαση ποντικών σε σειρά, ωστόσο, είναι εξαιρετικά  χρονοβόρα. 

https://drive.google.com/file/d/1Q0yvfjQeur1jiM_RctsINfC1iwsiyfZ_/view?usp=sharing



 

4 σχόλια:

  1. 2 ποντίκια σχηματίζουν 4 υποομάδες (το ένα, το άλλο, κανένα, και οι δύο)
    3 ποντικοί (Α,Β,Γ) σχηματίζουν 8 υποομάδες (κανένα, όλοι, Α, Β, Γ, (Α,Β) (Α,Γ), (Β,Γ) )
    4 ποντικοί σχηματίζουν 16 υποομάδες κοκ
    ……..…
    9 ποντικοί σχηματίζουν 512 υποομάδες
    10 ποντικοί σχηματίζουν 1024.υποομάδες
    Έτσι, αν δώσουμε σε κάθε υποομάδα των 10 ποντικών να πιεί από ένα μπουκάλι κρασί, μπορούμε να ελέγξουμε μέχρι και 1024 μπουκάλια! (Δηλητηριασμένο, είναι το μπουκάλι που θα αντιστοιχεί σ’ εκείνη την υποομάδα που θα πεθάνει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι 9 ποντικοί, 511 συνδυασμοί.
    Οι 10 ποντικοί, 1.023 συνδυασμοί.
    Αν βγάλουμε τις 10 μονάδες, τις 10 ενιάδες και τις 3 δυάδες (12,13,23)
    έχουμε 1.000 συνδυασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Carlo,δεν αμφισβητώ το πλήθος των συνδυασμών, πως όμως θα τους συμβολίσεις; Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα εντοπισμού του δηλητηριασμένου μπουκαλιού; Γιατί δεν έχω καταλάβει τι εννοείς.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...