«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Κακοπαιδικά λήμματα και άλλες φαιδρότητες: Ένας παλαίμαχος της σχολικής τάξης θυμάται!

 

  Τώρα που βρίσκομαι στην τρυφερή ηλικία των ογδόντα ετών είμαι σε θέση να αποτιμήσω με κάθε ειλικρίνεια  την αξία του λιτού βίου για τον βετεράνο της σχολικής  τάξης. Πάντοτε φρόντιζα να αποταμιεύω κεφάλαια και πoτέ μα ποτέ δεν ξόδεψα χρήματα για καπέλα ή για αισθητήρες παρκαρίσματος.  Τα λεφτά δεν είναι το παν αλλά αν δεν τα έχεις, οϊμέ. Δεν μπαίνεις σε ένα μαγαζί και να πεις, «Κοίτα με, είμαι δάσκαλος, έχω γαλανά μάτια και κόκκινο στυλό!» και να έχεις την απαίτηση να σου δώσει μαρούλια. Τα λεφτά είναι καλύτερα από την φτώχεια, πάντα όμως σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα.

Γιατί την ευτυχία τα λεφτά δεν μπορούν να την αγοράσουν αλλά μπορούν εύκολα να την πουλήσουν. Πάρτε την περίπτωση του μέρμηγκα και του τζίτζικα. Ο τζίτζικας τραγούδαγε όλο το καλοκαίρι, ενώ το μυρμήγκι δούλευε κι αποταμίευε. Όταν ήρθε ο χειμώνας, ο τζίτζικας δεν είχε τίποτα,  το μυρμήγκι όμως παραπονιόταν για πόνους στην μέση. Η ζωή είναι σκληρή για τα έντομα που δεν τραγουδούν και μη σας περάσει από το νου, ότι οι δάσκαλοι διασκεδάζουν, αντιθέτως. Αλίμονο, αυτοί οι δυο μήνες το καλοκαίρι έχουν κάνει ζημιά στην κοινή γνώμη για την εικόνα του  κλάδου! Μας έχουν στοχοποιήσει οι κιαρατάδες, οι δημοσιογράφοι. Το θέμα είναι ότι   όλοι μας χρειαζόσαστε μια αναπαυτική πολυθρόνα και ένα πορτοφόλι που τα έχει ρίξει τα παχάκια του. Τέλος, ας έχουμε πάντα στο νου ότι είναι ευκολότερο να ξοδέψεις δυο ευρώ από το να καβατζώσεις  ένα. Αν το έχετε βάλει αμέτι μουχάμετι να αποταμιεύσετε,  ακολουθήστε το εξής αλάνθαστο σχέδιο: την Δευτέρα βάλτε στη πάντα  1 λεπτό του ευρώ, την Τρίτη 2,  την Τετάρτη 4 λεπτά και κάθε μέρα το διπλάσιο ποσό από την προηγούμενη.  Μόλις ένα μήνα, τον Ιανουάριο ας πούμε θα έχετε βάλει στην άκρη 10737418  ευρώ, όχι και άσχημα! Ίσως να χωλαίνει λίγο στην εφαρμογή αλλά είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο στην θεωρία. Άλλωστε δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι  τα μαθηματικά είναι η μόνη αλήθεια και δεν πρέπει να αφήνετε την πραγματικότητα να σας παραπλανά.  Εναλλακτικά,  μπορείτε  να κάνετε ένα πλούσιο γάμο,  σχέδιο με αυξημένο βαθμό πολυπλοκότητας ή να παίξε-τε Τζόκερ,  χρειάζεστε λίγη τύχη,  με ένα δελτίο συμμετοχής έχετε χονδρικά μια πιθανότητα  0, 000000040924 για επιτυχία 5+1. Και προς θεού, μην   επενδύετε χρήματα σε βιβλιοπωλεία και χρηματιστηριακά γραφεία της     οποίας η επωνυμία είναι "Ο φαταούλας". 

                           Βιος και πολιτεία ενός καθ΄ έξην ιδιαιτερά. 

             Ευκλείδης Τσακάνης,  Εκδόσεις  Εντός και επί ταυτά, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...