«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ένα μαθημαγικό τρικ με τρία αντικείμενα και μια..αστυνομική ταυτότητα


  


   Ξεκινάτε με μια εισαγωγή για τις καταπληκτικές τηλεπαθητικές ικανότητες σας και προτίθεστε να κάνετε μια μικρή επίδειξη.
Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις παρευρισκόμενοι. Ζητείστε από το υποψήφιο θύμα  τρία αντικείμενα, δεν έχει σημασία ποια, αρκεί να προσέξετε ο αριθμός των γραμμάτων του ονόματος του κάθε αντικειμένου να είναι διαφορετικός.Αν το θύμα επιλέξει αντικείμενα με τον ίδιο αριθμό γραμμάτων πρέπει τεχνηέντως με κάποια πρόφαση  να τον πείσετε να αλλάξει επιλογή.Μια καλή επιλογή είναι ρολόι (5 γράμματα), ευρώ (4 γράμματα),κλειδιά (7 γράμματα).Κατόπιν του ζητάτε να σκεφτεί έντονα ένα από τα τρία αντικείμενα, και νοητά να το συλλαβίσει μετρώντας τα γράμματα.Να πολλαπλασιάσει -πάντα νοερά- τον αριθμό με το 5.Ας υποθέσουμε ότι διαλέγει το ρολόι τότε θα πολλαπλασιάσει 5x5=25.
   Στην συνέχεια με μια πρόφαση του τύπου «έχω δοκιμάσει το κόλπο στο παρελθόν μόνο τρεις φορές ,πρόσθεσε στο γινόμενο το 3».Αυτο τότε κάνει 25+3=28.Μετά του ζητάτε να διπλασιάσει το γινόμενο:28x2=56.
  Προτρέπετε το θύμα να επιλέξει τυχαία ένα παρευρισκόμενο και αυτός να του ψιθυρίσει στο αυτί  το τελευταίο ψηφίο της αστυνομικής του ταυτότητας, αν είναι ανήλικος απλά έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 9.Θα πρέπει τώρα να προσθέσει το ψηφίο στο παραπάνω γινόμενο.Αν ψιθυρίσει το 9 τότε θα πρέπει πάλι νοερά να κάνει 56+9=66.
  Του ζητάτε να αποκαλύψει τον αριθμό που βρήκε τονίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι τελείως τυχαίο με τις αρχική του επιλογή αντικειμένου.
  Εσείς, τότε από τον αριθμό που θα ανακοινώσει θα αφαιρέσετε 6:  65-6=59, ο αριθμός που προκύψει μας δίνει το πρώτο του ψηφίο το πλήθος των γραμμάτων του αντικειμένου ενώ το δεύτερο ψηφίο το τελευταίο ψηφίο της αστυνομική ταυτότητας και με στόμφο κατονομάζεις  ρολόι  και 9.
 Γιατί δουλεύει το τρικ; Στοιχειώδης άλγεβρα. Αν Χ είναι ο αριθμός των γραμμάτων που επιλέγει το θύμα  και Υ το τελευταίο ψηφίο της αστυνομικής ταυτότητας  τότε η σειρά των πράξεων που εκτελούνται δίνει:
               2(5Χ+3)+Υ=10Χ+6+Υ
Αφαιρούμε το 6, έτσι 10Χ+Υ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...