«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ένα μαθημαγικό τρικ και μια ιστορική σύμπτωση




   
    Δίνετε ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι στο υποψήφιο θύμα και του λέτε να καθίσει , εσείς κάθεστε απέναντι  κρατώντας επίσης ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι, χωρίς όμως ο ένας να μπορεί να δει τι γράφει ο άλλος.
Αρχικά του λέτε να γράψει στο χαρτί του το έτος γέννησης του ,εσείς πάλι γράφετε στο δικό σας χαρτί έναν οποιοδήποτε τετραψήφιο αριθμό.Κατόπιν του λέτε να σκεφτεί ένα έτος στο οποίο συνέβη ένα σημαντικό γεγονός στην ζωή του  και να το γράψει επίσης στο χαρτί , εσείς γράφετε στο δικό σας χαρτί ένα οποιοδήποτε τετραψήφιο αριθμό.Κατόπιν του λέτε να γράψει κάτω από το χαρτί πόσα χρόνια έχουν περάσει από το σημαντικό αυτό γεγονός και κάτω ακριβώς την ηλικία του, εσείς παράλληλα στο δικό σας χαρτί γράφετε δυο οποιουσδήποτε διψήφιους,του λέτε να προσθέσει τους τέσσερεις αριθμούς και να γράψει το αποτέλεσμα.Του λέτε να σας δώσει το χαρτί ,πριν όμως το κάνει τον σταματάτε λέγοντας ότι δεν ήταν σωστό να δείτε την ηλικία του (ειδικά αν είναι γυναίκα) και του λέτε να σβήσει τους τέσσερεις αριθμούς και να κρατήσει το άθροισμα . Κάνετε και εσείς το ίδιο στο δικό σας χαρτί.Βάζετε τα χαρτιά σας στο τραπέζι και διαπιστώνει με έκπληξη ότι το άθροισμα στα δυο χαρτιά είναι το ίδιο,φυσικά εσείς έχετε γράψει το διπλάσιο του τρέχοντος έτους που πάντα θα προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία.Απλό,αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί.
 Τι γράφει ένα σχετικό δημοσίευμα του προηγούμενου αιώνα. Το 1944,οι εφημεριδες της εποχης δημοσιευσαν τον παρακατω πινακα,διερωτωμενες για την «διαβολική»συμπτώση.




  Πως εξηγείται; Θυμηθείτε από το παραπάνω τρικ, το έτος γέννησης ενός οποιουδήποτε ανθρώπου  συν την ηλικία σε αριθμό ετών δίνει το τρέχον έτος.Το ίδιο συμβαίνει και όταν προσθέτουμε το έτος πρόσληψης  και το αριθμό ετών που εργάζεται. Έτσι προέκυψε το άθροισμα 3888 που δεν είναι παρά το διπλασίο του έτους της δημοσίευσης του πίνακα.Το παραπάνω τρικ θα δουλέψει για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...