«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ο Αυτοκράτορας Μήτσος και η δικαιοσύνη!!!


Προβληματάκι..


  Ο Αυτοκράτορας Μήτσος κάλεσε τους 50 συμβούλους του στην μεγάλη αίθουσα του θρόνου.Κάποιοι από τους 50 σύμβουλους είναι διεφθαρμένοι και πότε λένε αλήθεια,πότε λένε ψέματα,οι υπόλοιποι είναι ευσυνείδητοι,λένε πάντα αλήθεια.Ο κάθε σύμβουλος γνωρίζει την κατάσταση όλων των άλλων συμβούλων (διεφθαρμένοι ή ευσυνείδητοι). Ωστόσο,ο αυτοκράτορας δεν γνωρίζει το ποιον ούτε ενός σύμβουλου.Φυσικά,θέλει να βρει και να τιμωρήσει όλους τους διεφθαρμένους.Δίνει στον κάθε σύμβουλο μια κάρτα με μια ερώτηση δικής του επιλογής που επιδέχεται απάντηση «Ναι» ή «Όχι». Οι ερωτήσεις  δεν είναι κατά ανάγκη ίδιες από σύμβουλο σε σύμβουλο.Στην συνέχεια ακούει την απάντηση καθενός.

  Μόλις απαντήσουν όλοι,ο αυτοκράτορας  επιλέγει κατά την κρίση του ένα σύμβουλο και τον πετάει σε ένα μαγικό πηγάδι όπου και σκοτώνεται,μόλις σκοτωθεί από το πηγάδι –μαγικό γαρ- ακούγεται φωνή που λέει αν ο θανών ήταν ευσυνείδητος ή διεφθαρμένος.

  Ακολούθως, ο αυτοκράτορας Μήτσος ετοιμάζει νέες κάρτες με ερωτήσεις όποιες θέλει αυτός και τις ξαναδίνει στους εναπομείναντες συμβούλους κ.ο.κ. Η διαδικασία σταματά αν ο αυτοκράτορας κατορθώσει να εξαλείψει όλους τους διεφθαρμένους συμβούλους. Αν σε κάποια φάση της διαδικασίας αντιληφθεί ποιοι ακριβώς είναι οι διεφθαρμένοι σύμβουλοι μπορεί να τους σκοτώσει μονομιάς και φυσικά να  επαληθευτεί από το πηγάδι.

Υπάρχει στρατηγική να εξαλειφθούν από τον αυτοκράτορα Μήτσο όλοι οι διεφθαρμένοι σύμβουλοι  με περιθώριο μιας μόνο λάθους επιλογής;Δηλαδή ο μέγιστος αριθμός από ευσυνείδητους συμβούλους που μπορεί να σκοτώσει να είναι μόνο ένας;

Μια λύση ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Θαναση, τα θεματα που βαζεις είναι μια οαση στη διανοητικη μιζερια που ζουμε. Σε ευχαριστω. Δημητρης Π. Υ. Γ. Αναμενω καθε φορα τις λιστες με τα βιβλια που βαζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...