«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Μια λίστα βιβλίων





  Καλοκαίρι έρχεται,οι εξετάσεις θα τελειώσουν σε λίγες εβδομάδες,οι καλοκαιρινές διακοπές έπονται,συνεπώς μια λίστα από βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου τους τελευταίους μήνες και τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

1.Κερτ Βόνεγκατ ,Σφαγείο νούμερο πέντε,εκδόσεις κέδρος
  Στην αρχή μοιάζει παράξενο δίχως συνοχή ,μετά όμως η γραφή ρέει  και σε παίρνει μαζί της μέχρι την τελευταία σελίδα.Ένα ειρωνικό,ευφυές και οδυνηρά αληθινό βιβλίο για τον πόλεμο και τους πραγματικούς του ήρωες…


2.Τα ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας.Μάρκ Τουέιν,Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

  Ο Μάρκ Τουέιν μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου  κατέφυγε  στην παρηγοριά της γραφής και σκάρωσε σε συνέχειες ένα μικρό βιβλίο σε πρώτο πρόσωπο από την μεριά των πρωτοπλάστων.Σοφό, αστείο,και βαθιά  αληθινό,θα μπορούσε να διδάσκεται στο σχολείο για τις σχέσεις των δυο φύλων.


3.Σύντομη ιστορία του παραδόξου.Roy Sorensen ,Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 Ένα χρονικό με γνωστά και όχι τόσο γνωστά  παράδοξα  σε συνάρτηση με την ζωή  των  δημιουργών τους,λογικές ακροβασίες από τον παππού Ζήνωνα,τον Καντ,τον Χάιντεγκερ μέχρι τον Καντόρ και τον Βιτγκενστάιν.


4.H προμήθεια,Πελεκάνος.Εκδόσεις Πατάκη

  Το αγόρασα όταν χαζεύοντας σε ένα βιβλιοπωλείο διάβασα στα αυτιά του βιβλίου ότι ο Πελεκάνος ήταν ένας από τους σεναριογράφους της αγαπημένης σειράς Wire και δεν διαψεύστηκα,καθώς είναι εξόχως περιγραφικό με πειστικούς χαρακτήρες και σφιχτοδεμένη πλοκή, ίσως λίγο hardcore για τα γούστα μου αλλά διαβάζεται απνευστί.


5.Ημών των ιδίων,Χαριτόπουλος Διονύσης,εκδόσεις Τόπος

Αγαπημένος Χαριτόπουλος  για όλα και όλους.Για  το ζεϊμπέκικο,την Αριστερά,την εργασία , τα μμε. Βιβλίο που το διαβάζεις σε ένα απόγευμα  γιατί συνειδητοποιείς ότι ταυτίζεσαι με το συγγραφέα και την αλήθεια του.


6.Το βιβλίο των νεκρών φιλόσοφων, Simon Critchley, Εκδόσεις Πατάκη

Μαθήματα ζωής μέσω θανάτου,kinky βιογραφικά λήμματα γνωστών φιλοσόφων που πέθαναν όπως έζησαν ή και πάλι όχι.Η γραφή του διαπνέεται από  βιτριολικό χιούμορ και μεταδίδει βαθιά γνώση ζωής.Λάτρεψα Επίκουρο,Σενέκα και Αβερρόη .


7.Παραδοξολογίες και παιχνίδια ,Άρις Αραγιώργης,εκδόσεις Νεφέλη

  Από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος.Θεώρημα της μη πληρότητας,ένας θεατρικός διάλογος για το παράδοξο του Chisholm,η απρόσμενη εκτέλεση,ειλικρινείς και ψεύτες, υπερστόχοι από τον παππού Ζήνωνα και λοιπά φιλοσοφικά διαμαντάκια υψηλού μαθηματικού spin.Ανεπιφύλακτα.



8.Τα Βαλκάνια ,Μαρκ Μαζάουερ, εκδόσεις Πατάκη

  Ιστορία για όλους με ποιότητα γραφής από τις λίγες.Βαλκάνια, ο τόπος, οι άνθρωποι, τα βουνά.Ένα οδοιπορικό σε μια από τις πλέον ιδιαίτερες περιοχές του πλανήτη.


9.Η τέχνη της ρουτίνας,Currey Mason Εκδόσεις KEY BOOKS

  Ποιο ήταν το μυστικό του ακάματου Σιμενόν,ποιος διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης  όταν στέρευε από έμπνευση έκανε απανωτά ντους και έτρωγε αγγλικά μάφιν,ποιος ήταν ο παραγωγικότερος συγγραφέας όλων των εποχών,πόσα φλιτζάνια καφέ έπινε ο Μπαλζάκ, ποιος κορυφαίος ζωγράφος ήθελε να ζει «σαν πένης» αλλά με πολλά λεφτά,ποιος φιλόσοφος έκανε τον καθημερινό του περίπατο με ακρίβεια ατομικού ρολογιού.Η καθημερινή ρουτίνα  ξεχωριστών και μοναδικών προσωπικοτήτων από την λογοτεχνία,την μουσική,την ζωγραφική  και τις λοιπές ευγενείς τέχνες.Ευχάριστο ανάγνωσμα που απενοχοποιεί τις καθημερινές μας συνήθειες γιατί τελικά διαμορφώνουν αυτό που πραγματικά  είμαστε. 


10.Το βιβλίο των μαθηματικών,Cl.Pickover,εκδόσεις Παρισιάνου

  Μικρά διαμαντάκια από τα μαθηματικά ανά χρονολογία,το είχα διαβάσει στα αγγλικά σε εκείνες τις πειρατικές εκδόσεις e-book  που έβρισκες στο διαδίκτυο.Τι να πρωτοαναφέρω ,το πρόβλημα των 36 αξιωματικών,το πολύεδρο Csaszar,πλακοστρώσεις Voderberg, σουρεαλιστικοί αριθμοί,το πρόβλημα του σεντονιού και άλλα πολλά.






Και ένα τραγουδάκι από τον Σωκράτη Μάλαμα

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...