«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Alonzo Church. Συνέπεια έργων και..λόγων!!!!



  O Alonzo Church (1903 –1995) ήταν ένας διακεκριμένος μαθηματικός  του πανεπιστήμιου του Πρίνστον με ειδικότητα στην τυπική λογική  που  δεν έκανε  ποτέ άτοπα σχόλια, διότι θεωρούσε πως δεν εντάσσονταν στα πλαίσια της τυπικής λογικής .Π.χ  Ποτέ δεν θα έλεγε «βρέχει». Η εν λόγω φράση μεμονωμένα δεν είχε για αυτόν  κανένα νόημα. Εάν μια δεδομένη στιγμή έβρεχε η όχι , δεν είχε καμία σημασία. Αυτό που μετρούσε ήταν η λογική αλληλουχία . Εκείνος θα έλεγε : « Πρέπει να αναβάλλω την αναχώρηση μου  για την 3η οδό, δεδομένου ότι βρέχει , γεγονός που μπορώ να διαπιστώσω κοιτάζοντας από το παράθυρο.»
  Τα μαθήματα του άρχιζαν με ένα δεκάλεπτο τελετουργικό , που εκείνος θεωρούσε απαραίτητο: να σκουπίσει τον μαυροπίνακα μέχρι να είναι πεντακάθαρος . Κι αυτό παρόλο που οι προηγούμενοι καθηγητές, που γνώριζαν την εμμονή του , είχαν μπει στο κόπο να του τον σβήσουν. Το  ίδιο έκανε πάντα. Το τελετουργικό δεν παραλειπόταν ποτέ. Ένα τελετουργικό που συχνά απαιτούσε νερό, σαπούνι και βούρτσα, ακολουθουμένου από άλλα δέκα λεπτά απόλυτης σιωπής μέχρι να στεγνώσει  ο πίνακας.
Περισσότερες πληροφορίες  στο  σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...