«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα πρόβλημα λογικής με φακέλους !!!!!!!



 Ένας γρίφος λογικής :
    «Στο μακρινό κρατίδιο του Νευρικιστάν  εδώ και αρκετά χρόνια  διεξάγεται ένα παιχνίδι  με το πρωτότυπο όνομα «το παιχνίδι των τριών φακέλων». Οι κανόνες   είναι πολύ απλοί .Υπάρχει ένας κριτής και λαμβάνουν μέρος τέσσερις διαγωνιζόμενοι οι οποίοι υποβάλλονται στην έξης δοκιμασία :
   Κάθονται παράλληλα σε τέσσερα τραπέζια .Πάνω σε καθένα από τέσσερα τραπέζια  βρίσκονται τρεις κλειστοί φάκελοι.   Κάθε φάκελος περιέχει είτε ένα  χαρτονόμισμα των 20 ευρώ είτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Στο ένα από τα τέσσερα τραπέζια  μέσα στους φακέλους υπάρχουν τρία χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, σε ένα άλλο τραπέζι  μέσα τους φακέλους  υπάρχουν τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ    σε ένα άλλο τραπέζι υπάρχουν δυο  χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και ένα των 50 ευρώ  και στο τελευταίο  δυο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και ένα των 20 ευρώ. Πάνω στα τραπέζια  έχουν τοποθετηθεί  οι έξης ετικέτες «ΕΕΕ», «ΠΠΠ», «ΕΕΠ»,  «ΠΕΕ». Μια ετικέτα σε κάθε τραπέζι . ( τα γράμματα : Ε για το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, Π για το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ). Στους τρεις άνδρες δίνεται η πληροφορία ότι  όλες οι ετικέτες βρίσκονται σε λάθος τραπέζι. Καθένας από τους τέσσερις άνδρες μπορεί να δει μόνο την ετικέτα που βρίσκεται εμπρός του και καμία άλλη. Η δοκιμασία συνιστάται στο να προσπαθήσει καθένας από τους τέσσερις άνδρες για τους φακέλους στο τραπέζι του, ανοίγοντας  πρώτα τους δυο φακέλους  να καθορίσει το περιεχόμενο του τρίτου  φακέλου . Ο πρώτος άνδρας αφού άνοιξε  τους δυο φακέλους  , είπε « Βρήκα δυο χαρτονομίσματα  των 20 ευρώ και κατάλαβα ποιο χαρτονόμισμα βρίσκεται στο τρίτο φάκελο.»                                       
  Ο δεύτερος αφού άνοιξε  τους δυο φακέλους , είπε « Βρήκα ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ , και ξέρω τι  χαρτονόμισμα περιέχει ο τρίτος φάκελος .» Κατόπιν  ο τρίτος άνδρας  άνοιξε δυο από τους φακέλους  και είπε « Βρήκα δυο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.» Τότε ο υπεύθυνος για την δοκιμασία  είπε . «ωραία και καλά αυτά, αλλά ξέρεις τι περιέχει  ο τρίτος φάκελος  σου;» Τότε ο άνδρας απάντησε «Ναι» η «Όχι» αλλά δεν ξέρουμε τι από τα δυο απάντησε. Λοιπόν , αν μας είχαν πει την απάντηση του τρίτου άνδρα, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε τι  περιέχει κάθε  φάκελος σε καθένα από τα τέσσερα τραπέζια.»
   Μπορείτε να βρείτε σε κάθε τραπέζι τι περιέχουν οι φάκελοι;;
Για την απάντηση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...