«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σπαζοκεφαλιά !!

   
 Χωρίστε  το αριθμητικό πλέγμα του σχήματος σε τμήματα (χωρία) που αποτελούνται από πέντε συνδεόμενα τετράγωνα έτσι ώστε όλα τα τμήματα να έχουν  διαφορετική μορφή , ενώ τα αθροίσματα των αριθμών που περιέχουν  να είναι ίσα μεταξύ τους .  

         

                                  
                                    
Για  την λύση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίος γρίφος.Έκανα το "μέσο όρο" και βρήκα ότι κάθε χωρίο πρέπει να χει 17 οπότε με κάποιες δοκιμές κατάφερα να βρω τη λύση.Ήταν σε κανά διαγωνισμό με σπαζοκεφαλιές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι και αυτός γρίφος του Zdenek Cromy τέθηκε στον ίδιο διαγωνισμό με τον γρίφο με το κτίριο και τα φώτα .Το παράξενο είναι ότι αυτός για την πλήρη λύση του έδινε 20 βαθμούς ενώ ο γρίφος του κτιρίου μόνο 15 βαθμούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι είναι σαφώς πιο εύκολος.Ουσιαστικά 2 δοκιμές αρκούν.Είτε ξεκινάει κάποιος με την 1η στήλη(το άθροισμα 17) είτε με την τελευταία που έχει πάλι άθροισμα 17.Εμένα δεν μου βγήκε η πρώτη περίπτωση και μέτα το βρήκα αμέσως με τη 2η.Όντως είναι περίεργιο αλλά από την άλλη ορθώς έγινε γιατί δεν μπορεί να απαιτείται από κάποιον να ξέρει σώνει και καλά τη γραφή του κώδικα μορς.Μπορεί κάποιος το ίδιο έξυπνος με αυτούς που το βρήκαν (αλλά "αμόρφωτος") να μην το ξερε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...