«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Οι κανίβαλοι και ο ταξιδιώτης ,ένα πρόβλημα θεωρίας παιγνίων!!!!


 
   Ένα έξυπνο  πρόβλημα θεωρίας παιγνίων από το βιβλίο του Αλί Νταρ Νασάθ «Προβλήματα για δύσκολες ώρες » που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ,ελαφρά παραλλαγμένο στο περιοδικό «Τhe incidental economist» . Το πρόβλημα είναι αρκετά απλό στην διατύπωση του και έχει ως εξής :
«  Ένας  ταξιδιώτης   κατά την διάρκεια του ταξιδίου του στην χώρα των κανίβαλων  βρέθηκε περικυκλωμένος από 10  κανίβαλους . Καθένας από τους κανίβαλους θέλει να φάει τον ταξιδιώτη αλλά , όπως όλοι στην χώρα των κανίβαλων γνωρίζουν υπάρχει ένα ρίσκο. Όταν κάποιος από τους κανίβαλους επιτεθεί στον ταξιδιώτη  και τον φάει  τότε θα κουραστεί και θα είναι ανυπεράσπιστος στην όρεξη οποιουδήποτε  άλλου κανιβάλου ( ο οποίος παρεμπιπτόντως αν φάει τον πρώτο κανίβαλο   θα βρεθεί στην ίδια θέση).
 Οι κανίβαλοι είναι όλοι πεινασμένοι  αλλά δεν υπάρχει  περίπτωση να συνεργαστούν .Όλοι οι κανίβαλοι είναι εξίσου νοήμονες, εξίσου ικανοί στην λήψη αποφάσεων  και είναι σε θέση να  κάνουν το καλύτερο δυνατό λογικό συλλογισμό (πολύ γνωστό και αυτό στην χώρα των κανιβάλων!!) .Άρα θα σκεφτούν προτού κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.
Το ερώτημα είναι : θα γλυτώσει ο ταξιδιώτης;»
Για την λύση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...