«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Τέχνη και μαθηματικά απο τον M.C.Escher!!!


Ο Maurits Cornelis Escher (1898-1972) είναι ένας από τους πιο φημισμένους
γραφίστες του κόσμου.Χάρι στο διαδίκτυο  εκατομμύρια άνθρωποι χαίρονται την τέχνη του σ’ όλον τον κόσμο.O   Escher γεννήθηκε το 1898 στο Leeuwarden της Ολλανδίας.

  Ήταν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας και ο πατέρας του ήταν πολιτικός μηχανικός. Δεν μπόρεσε να αποφοιτήσει από το  Λύκειο άλλα το ταλέντο του στο σχέδιο φάνηκε από πολύ νωρίς .Ταξίδεψε στο μεσογειακό νότο  και κατά την παραμονή του εκεί, επηρεάστηκε πολύ. Η φύση των χωρών της Μεσογείου, το φώς και η θάλασσα εντυπωσίασαν τον Escher και η επίδραση τους είναι σαφής στα πρώτα  έργα του .

Μεταξύ των θαυμαστών του Escher  βρέθηκαν πολλοί μαθηματικοί, γεγονός καθόλου παράδοξο, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τα σχέδια του πολύ συχνά βασίζονται στις μαθηματικές αρχές της «συμμετρίας» ή της «δομής».Τα σχέδια του M.C. Escher δεν βασίζονται απλώς στην συμμετρία άλλα παράλληλα  δίνουν την αίσθηση του αδυνάτου .Υπηρξε εξαιρετικα παραγωγικος δημιουργησε 448 λιθογραφιε και ξυλογραφιεσ και πανω απο 2000 σχεδια και σκιτσα.Εκτός από το γραφιστικό του έργο, ο Έσερ διακόσμησε βιβλία, σχεδίασε χαλιά, γραμματόσημα και τοιχογραφίες.

Λέει ο ίδιος:

«…Οι βασικές ιδέες των σχεδίων μου συχνά μαρτυρούν την κατάπληξη και την απορία μου ενώπιον των νόμων της φύσης οι οποίοι λειτουργούν στον κόσμο που μας περιβάλλει.Αυτός που θαυμάζει, ανακαλύπτει ότι αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θαύμα.

  Με το να αντιμετωπίζω με λύση τα αινίγματα που μας περιβάλλουν και με το να εξετάζω και να αναλύω τις παρατηρήσεις τις οποίες είχα κάνει, κατέληξα στη σφαίρα της αρμοδιότητας των μαθηματικών. Αν και είμαι παντελώς αμέτοχος οποιασδήποτε εκπαίδευσης ή γνώσης των θετικών επιστημών, συχνά ανακαλύπτω ότι έχω περισσότερα κοινά σημεία με τους μαθηματικούς από ότι με τους συναδέλφους μου καλλιτέχνες…»
Δείτε τα παρακάτω σχετικά βίντεο:
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...