«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η εκδρομή, ένα πρόβλημα χρημάτων !!!



  Ένα ακόμη πρόβλημα από το βιβλίο του Αλί Νταρ Νασάθ «Προβλήματα για δύσκολες ώρες» που παρ ‘ότι μοιάζει αρκετά απλό,δεν.. είναι.
  « Ο Παπαδόπουλος ,πρόεδρος του συλλόγου «ο Περιηγητής»  αποφάσισε να διοργανώσει μια εκδρομή για τα μέλη του συλλόγου. Η μετακίνηση των εκδρομέων θα πραγματοποιούνταν μισθώνοντας ένα λεωφορείο και ο Παπαδόπουλος ρώτησε τα μέλη του συλλόγου  ποιος θα συμμετείχε στην εκδρομή. Περισσότερα από 20 άτομα του απάντησαν ότι θα συμμετείχαν. Ο Παπαδόπουλος  τότε υπολόγισε το κόστος του εισιτηρίου για τον καθένα διαιρώντας το συνολικό κόστος της μίσθωσης του λεωφορείου  με το πλήθος των συμμετεχόντων και διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν ένας ακέραιος αριθμός.     
 Όταν ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες το κόστος του εισιτηρίου τότε 4 από αυτούς κρίνοντας ότι είναι υπερβολικό (ένεκα η οικονομική κρίση) δήλωσαν ότι τελικά δεν θα έρθουν. Ο Παπαδόπουλος τότε διαίρεσε ξανά το  ίδιο συνολικό κόστος με το νέο μειωμένο πλήθος εκδρομέων. Ανακοίνωσε το ποσό και όλοι έμειναν  σύμφωνοι να φέρουν τα χρήματα την ημέρα της εκδρομής. Την ημέρα όπως που θα έφευγαν δυο συμμετέχοντες αρρώστησαν και  δεν μπόρεσαν να έρθουν ,για να καλύψει το κόστος των εισιτηρίων τους ο Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να πάρει τρία επιπλέον ευρώ από κάθε συμμετέχοντα. Έτσι και έγινε, η εκδρομή πραγματοποιήθηκε. Το ερώτημα είναι ποιο  ήταν  τελικά το κόστος του εισιτηρίου ,καθώς  επίσης ποιο ήταν τελικά το πλήθος των εκδρομέων ;»
Για την λύση ΠΑΤΗΣΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...