«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Στοιχεία,η αισθητική της Ευκλείδειας γεωμετρίας, ο Oliver Byrne και τα χρωματιστά γλυπτά από χαρτί.



        
 
   "Σε ηλικία 12 ετών δοκίμασα μια δεύτερη, τελείως διαφορετική έκπληξη: σε ένα μικρό βιβλίο Ευκλείδειας επίπεδης Γεωμετρίας ….Εδώ υπήρχαν ισχυρισμοί, όπως για παράδειγμα ότι τα τρία ύψη ενός τριγώνου τέμνονται στο ίδιο σημείο , οι οποίοι αν και καθόλου προφανείς- μπορούν ωστόσο να αποδειχτούν με τέτοια βεβαιότητα, ώστε να μη χωρεί η παραμικρή αμφιβολία. Αυτή η σαφήνεια και βεβαιότητα μου προξένησαν μιαν εντύπωση που δεν μπορεί να περιγραφεί. Το γεγονός ότι, τα αξιώματα έπρεπε να γίνουν δεκτά χωρίς απόδειξη δεν με ενόχλησε. Σε κάθε περίπτωση, μου αρκούσε πλήρως το γεγονός ότι μπορούσα να στηρίζω τις αποδείξεις σε προτάσεις, η εγκυρότητα των οποίων ήταν για μένα αναμφισβήτητη."
                                                                                Άλμπερτ Αϊνστάιν




   Τα Στοιχεία του Ευκλείδη γράφτηκαν το 300 π.χ.Αποτέλεσαν μνημειώδες μαθηματικό έργο που επηρέασε και καθόρισε την ανθρώπινη σκέψη όσο και η βίβλος.Αναπόσπαστο τμήμα της βασικής μαθηματικής εκπαίδευσης σε κάθε κουλτούρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.Ο Ευκλείδης ήταν ο πρώτος μαθηματικός που διατύπωσε ακριβείς ορισμούς ώστε να εξασφαλίσει την αμοιβαία κατανόηση όλων των λέξεων και των συμβόλων.Κατέστησε σαφείς  τις γεωμετρικές έννοιες με την διατύπωση  αξιωμάτων,ή αιτημάτων, έτσι ώστε να μην μπορούν χρησιμοποιηθούν άδηλες αντιλήψεις ή υποθέσεις.
 Τέλος,απαίτησε να εξαχθούν οι λογικές συνέπειες  του συστήματος με την χρήση μόνο των αποδεκτών κανόνων της λογικής  καθώς εφαρμόζονται  στα αξιώματα και στα προηγουμένως αποδεδειγμένα θεωρήματα. Ο Ευκλείδης εφάρμοσε την παραπάνω καινοτόμο λογική μέθοδο και εξασφάλισε την αθανασία στο πάνθεο των μεγάλων μαθηματικών.
  Ο Spinoza τον μιμήθηκε στην δομή της φιλοσοφίας του.Ο Ιμάνουελ  Καντ θεωρούσε την Ευκλείδεια γεωμετρία πέρα από την εμπειρία ως a priori γνώση.Ο Αβραάμ Λίνκολν την χρησιμοποίησε για να δομήσει τους λόγους του. Γοητευτική ιστορία ακόμα και αν είναι μόνο μια ιστορία.Τα Στοιχεία αποτελούνται από 13 βιβλία,για την ακρίβεια 13 κυλίνδρους περγαμηνής όμως κανένα από τα πρωτότυπα δεν σώζεται.Επιβίωσαν μέχρι σήμερα μέσω μιας σειράς μεταγενέστερων εκδόσεων.Το βιβλίο εκδόθηκε και επανεκδόθηκε εκατοντάδες φορές.Με αφορμή μια ανάρτηση στο διαδίκτυο  θα σταθώ σε μια έκδοση που συνδύαζε την τέχνη με το μεγαλείο της γεωμετρίας.
Ο λόγος για την έκδοση του 1847 από τον Oliver Byrne “The First Six Books of the Elements of Euclid, with Coloured Diagrams and Symbols.” 

 Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο καθώς τα πνευματικά δικαιώματα έχουν από χρόνια παρέλθει.  
Oliver Byrne (1810–1890) was a civil engineer and prolific author of works on subjects including mathematics, geometry, and engineering. His most well known book was this version of ‘Euclid’s Elements’, published by Pickering in 1847, which used coloured graphic explanations of each geometric principle. The book has become the subject of renewed interest in recent years for its innovative graphic conception and its style which prefigures the modernist experiments of the Bauhaus and De Stijl movements. Information design writer Edward Tufte refers to the book in his work on graphic design and McLean in his Victorian book design of 1963. In 2010 Taschen republished the work in a facsimile edition. (Wikipedia) - See more at: http://publicdomainreview.org/2012/06/21/the-first-six-books-of-the-elements-of-euclid-1847/#sthash.qE59tmBA.dpuf
                  



  Ο Byrne ισχυριζόταν στον πρόλογο ότι, το βιβλίο του έχει σκοπούς διδακτικούς, όπως υποδεικνύει άλλωστε και ο υπότιτλος."Τα Στοιχεία του Ευκλείδη, όπου διαγράμματα με χρώμα και σύμβολα χρησιμοποιούνται αντί γραμμάτων για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των μαθητών." 
 Ένα βιβλίο για τους λάτρεις  στην αισθητικής, που θυμίζει  πίνακες του Piet Modrian  ή του  Kazimir Malevich,  εκπροσώπους του κινήματος του νεοπλαστικιστικισμου (De Stijl)



Kazimir Malevich (Russian, born Ukraine. 1878–1935)

Suprematist Composition: Airplane Flying

 Η εκδοτική εταιρεία Taschen επανέκδωσε το 2010 το βιβλίο του Byrne, με τίτλο «Τα πρώτα έξι βιβλία των Στοιχείων του Ευκλείδη», συνοδευόμενο από τον πρόλογο του Ελβετού καθηγητή Werner Oechslin. 
 

  Σύμφωνα με την ανάρτηση  η εικαστική καλλιτέχνιδα Friel.Helen στα πλαίσια μιας φιλανθρωπικής δράσης  εμπνεόμενη από τα σχέδια του Byrne δημιουργεί χάρτινα πολύχρωμα γλυπτά:

      


      

      




Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να αντιπαραβάλλετε τα χάρτινα γλυπτά της Friel με τα σχέδια του  Byrne.
http://helenfriel.tumblr.com/post/62074603430/blushingcheekymonkey-helen-friel-heres





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...