«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο, το χάπι της δημιουργίας, ένα βιβλίο και ο Jimmy Hendrix...

             

 
   Κόντρα στην φιλοσοφία Ζεν,οι δυτικοί έχουμε τον δικό μας τρόπο να επιτυγχάνουμε την επιβράδυνση της καρδιάς,την ηρεμία και την γαλήνη του Νου. Την ανάγνωση.
                                                                                                                      Κέρτ Βόννεγκατ
    Κάθε χρόνο διαβάζω είκοσι με τριάντα βιβλία.Τα μισά από αυτά είναι καλά, ένα εικοσιπέντε τοις εκατό είναι μέτρια, ένα είκοσι τοις εκατό είναι απαράδεκτα και το υπόλοιπο πέντε τοις εκατό, περίπου-ένα με δυο βιβλία-είναι εξαιρετικά.Ακριβώς η  περίπτωση του νέου βιβλίου του Νανόπουλου. Έχει  τίτλο Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο.Μια ζωή ,η επιστήμη και άλλα παράλληλα σύμπαντα.Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό με ξεκάθαρη ματιά, απαλλαγμένο από πολιτικές ή ιδεολογικές προσκολλήσεις με βαθιά φιλοσοφία ζωής και άξονα πορείας την λατρεία της φυσικής.
Πότε ένα βιβλίο είναι εξαιρετικό;Αναγκαία αν όχι ικανή συνθήκη για να ξεχωρίζει ένα βιβλίο είναι εκείνο το παλιό κλισεδάκι «διαβάζεται μονορούφι….» που στην περίπτωση μου ίσχυσε απόλυτα.Από την άλλη,ικανή συνθήκη σύμφωνα με τον Μπόρχες είναι να αποτελεί προέκταση της μνήμης και της φαντασίας.Τσεκ και στα δυο.
   Ο Νανόπουλος ίσως από τους λίγους Έλληνες που δικαιούται να έχει συμπαντικές ανησυχίες, πιστεύει ότι ο άνθρωπος οφείλει να έχει πεπρωμένο και υψηλό προορισμό, ότι η Αμερική είναι η Μέκκα των επιστημών από άποψη αξιοκρατίας, ότι για πολύ καιρό οι Έλληνες  υπήρξαν βολεμένα ακουμπισμένοι επάνω στα αρχαία αγάλματα.Είναι πεπεισμένος ότι ο δημιουργός οφείλει να πετάει σαν πουλί και όχι σαν φτερό,ότι ο χρόνος μας είναι πολύτιμος για να τον διαθέτουμε ανούσια, σημειώνει εμφατικά ότι  οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη στο καθηγητή του, της Φυσικής στο σχολείο, που ενθάρρυνε την περιέργεια και την φιλομάθεια του. Δεν παραλείπει να αποτίσει φόρο τιμής  στον Feynman και τον Καμύ που θεωρεί ότι τους έχει πάντα μέσα του.

 Όσο για τον τίτλο:
…ο πλανήτης Γη είναι απλώς "ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο", όπως λένε οι Αμερικανοί φυσικοί. Για να δημιουργηθεί αυτό το αστρικό σύστημα στην περιοχή μας ,εξερράγη ένα "αστέρι" και από τα θραύσματα ,τα "βράχια" του, φτιάχτηκαν οι πλανήτες. Το καθοριστικό γεγονός για την εμφάνιση μας, ήταν απλούστατα , το ότι έτυχε "ο τρίτος βράχος από τον Ήλιο" να βρεθεί στη σωστή απόσταση από αυτόν ώστε να δημιουργηθεί ζωή. Αν ήμασταν είτε λίγο πιο κοντά είτε λίγο πιο μακριά από την μπάλα της φωτιάς και ακτινοβολίας που ονομάζεται Ήλιος,δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί ζωή με τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε…

Σταχυολογώ .

Πολλές φορές στην ζωή φαίνεται ότι κάποιες καταστάσεις προκύπτουν μέσα από δρόμους που ορίζει η μοίρα. Όμως οι επιλογές που κάνουν οι άνθρωποι σωστές ή λάθος, έχουν συνήθως την δική τους υπογραφή και όχι της μοίρας.

Η δημιουργία είναι ένα χάπι που βοηθάει πολύ να αποκτήσουμε ανοσία απέναντι στην διαρκή σκέψη του θανάτου.

Ξεκινώντας από το άτομο και καταλήγοντας συνολικά σε έναν λαό, αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευτυχία ή στη δυστυχία μας είναι ό,τι είμαστε και όχι ό,τι έχουμε.

Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να σταθεί τυχερός.

Σε  μένα δε συμβαίνει κάτι παράξενο. Αν κάθε μέρα, και καθώς περνάνε οι ώρες , δεν μελετήσω και δεν δουλέψω , τότε εμφανίζω δυσάρεστα συμπτώματα…

Μέσα στα  10506 διαφορετικά σύμπαντα που υπάρχουν,είναι δυνατό και πολύ πιθανό, να προκύψει κάποτε ένα σύμπαν ίδιο με αυτό  στο οποίο ζούμε εμείς.
 
 Σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο έπεσα πάνω και σε μερικά δηκτικά σχόλια για τον Νανόπουλο.Πλασάρει τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο Έλληνα φυσικό, ότι είναι ελαφρώς απολιτίκ ,εδώ για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την μομφή,ότι έχει μεγάλη προβολή από τα μέσα,ότι διαφήμιζε την Lexus.Δεν με ενδιαφέρει,το βιβλίο μου άρεσε και σε πολλά σημεία συμφωνώ απόλυτα.Αξίζει να το διαβάσετε ακόμα και αν δεν έχετε καμιά απολύτως σχέση με την φυσική.Είναι ιδανικό ανάγνωσμα για νέους καθώς οι ενήλικες έχουν αποκρυσταλλώσει τις απόψεις τους για την ζωή,όσο και αν θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο ένα βιβλίο σπάνια αλλάζει την οπτική που έχουν για τα πράγματα.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.Γράφτηκε μετά από 43 πολύωρες συναντήσεις του μεγάλου Έλληνα φυσικού με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Ομώνυμο τραγουδάκι το  "Third stone from the sun"  από τον  Jimmy Hendrix


                        


Δείτε και αυτό
 
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...