«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μέτρημα μέχρι το 22



 
  Πριν από αρκετά χρόνια, όταν δίδασκα σε τάξεις γυμνασίου έβλεπα παιδιά να μετρούν με τα δάκτυλα ,γεγονός που με ξένισε στην αρχή. Θέλετε η άγνοια της νεότητας, θέλετε ότι μαθηματικά ήμουν Φιλισταίος, προσπαθούσα να τα πείσω να εγκαταλείψουν αυτήν την τακτική και να στραφούν σε άλλες πιο.. εγκεφαλικές. Εκείνη την εποχή, αγνοούσα ότι το μέτρημα και τα μέρη του ανθρώπινου σώματος είναι απολύτως συνδεδεμένα. Τα μέλη της φυλής Baruya που ζουν στα υψίπεδα του νησιωτικού συμπλέγματος Παπούα Νέα Γουινέα, μπορούν να μετρήσουν μέχρι το 22  αγγίζοντας κατάλληλο σημείο τους σώματος σύμφωνα με την παρακάτω αντιστοιχία:

1 Δεξιό μικρό δάκτυλο
12 Μύτη
2 Δεξιό παράμεσο δάκτυλο
13 Στόμα
3 Δεξιο μεσαίο δάκτυλο
14 Αριστερό αυτί
4 Δεξιός δείκτης
15 Αριστερός ώμος
5 Δεξιός αντίχειρας
16 Αριστερός αγκώνας
6 Δεξιός καρπός
17 Αριστερός καρπός
7 Δεξιός αγκώνας
18 Αριστερός αντίχειρας
8 Δεξιός ώμος
19 Αριστερός δείκτης
9 Δεξιό αυτί
20 Αριστερό μεσαίο δάκτυλο
10 Δεξιό μάτι
21 Αριστερό παράμεσο δάκτυλο
11 Αριστερό μάτι
22 Αριστερό μικρό δάκτυλο
     






   Φανταστείτε το μέτρημα σαν μια συμμετρική χορογραφία  που διακόπτεται από την μύτη και το στόμα. Στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα, οι άνδρες της φυλής Γιούπνο μετρούν από το 1 μέχρι το 33 , ξεκινώντας από τα δάκτυλα και συνεχίζουν με τα ρουθούνια και τις θηλές τους. Στο σύστημα τους, ο αριστερός όρχις αντιστοιχεί στον αριθμό 31, ο δεξιός στον 32 και τέλος το ανδρικό μόριο στον αριθμό 33….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...