«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Καλοκαιρινό πρόβλημα νικητήριας στρατηγικής....



   

 Καλοκαιρινό πρόβλημα νικητήριας στρατηγικής.....  
   
  Εσείς και ένας φίλος σας,έχετε ναυαγήσει σε ένα εξωτικό νησί που διοικείται από ένα δεσποτικό  εκκεντρικό τύπο.Συλλαμβάνεστε και φυλακίζεστε σε δυο κελιά που δεν έχουν καμιά επικοινωνία μεταξύ τους.Ο διοικητής του νησιού σκοπεύει να σας υποβάλλει σε μια δοκιμασία η όποια θα κρίνει αν θα σας απελευθερώσει.

Για κάθε λεπτό μιας ώρας ο καθένας στο κελί του,θα ρίχνετε ένα κέρμα.Οι ρίψεις είναι ταυτόχρονες για εσάς και τον φίλο σας.Μετά από κάθε ρίψη θα κάνετε μια πρόβλεψη (κόρωνα ή γράμματα) για την ρίψη που έφερε ο φίλος σας ,το ίδιο θα κάνει και αυτός. Έτσι και οι δυο σας θα κάνετε 60 ρίψεις κατά την διάρκεια μιας ώρας.

 Ο διοικητής  σκοπεύει να σας κρατήσει  στην φυλακή  αν έστω και μια πρόβλεψη και των  δυο σας για ένα ταυτόχρονο ζεύγος ρίψεων είναι σωστή. Θα σας ελευθερώσει σε αντίθετη περίπτωση.

 Είναι προφανές ότι εσείς ή ο φίλος κατά την διάρκεια  της διαδικασίας βλέπετε μόνο τις δικές σας  ρίψεις και προφανώς δεν επικοινωνείτε μεταξύ σας.Ο διοικητής σας δίνει μόλις 10 λεπτά να συζητήσετε με τον φίλο σας πριν οδηγηθείτε στα κελιά για να ξεκινήσει η δοκιμασία. Υπάρχει στρατηγική επιβίωσης;

Μια λύση στα σχόλια 

1 σχόλιο:








  1. Λύση
    Αρκεί να ρίχνετε το κέρμα σας ,να βλέπετε το αποτέλεσμα και να προβλέπετε το αντίθετο για το φίλο σας ενώ ο φίλος θα ρίχνει το κέρμα του θα βλέπει το αποτέλεσμα και θα προβλέπει το ίδιο.
    Κορώνα (Κ), Γράμματα (Γ)
    Εσείς ρίχνετε Κ ,ο φίλος ρίχνει Κ (έχετε προβλέψει Γ,ο φίλος Κ , δεν έχετε προβλέψει σωστά και οι δυο)
    Εσείς ρίχνετε Κ ο φίλος ρίχνει Γ (έχετε προβλέψει Γ ,ο φίλος Γ , δεν έχετε προβλέψει σωστά και οι δυο)
    Εσείς ρίχνετε Γ ο φίλος ρίχνει Κ (έχετε προβλέψει Κ,ο φίλος Κ, δεν έχετε προβλέψει σωστά και οι δυο)
    Εσείς ρίχνετε Γ ο φίλος ρίχνει Γ(έχετε προβλέψει Κ,ο φίλος Γ, δεν έχετε προβλέψει σωστά και οι δυο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...