«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τοπ 10 παραλιακού αναγνώσματος 2017





  
 Εδώ είμαστε και φέτος,τοπ 10 παραλιακού αναγνώσματος 2017.Βιβλία που διάβασα το χειμώνα, παλιές και νέες εκδόσεις και τα συστήνω ως απαραίτητο παραλιακό αξεσουάρ,δίπλα στο αντηλιακό και τις ρακέτες.   



1. Χωρίς απόδειξη, Στάμος Τσιτσώνης, Εκδόσεις Κριτική. 

  Ωραίο βιβλιαράκι για μαθηματικούς και μη. Οι μαθηματικοί θα θυμηθούν γνώριμα παιγνιώδη μονοπάτια.Το «τραίνο» του Hilbert,την βάσανο των περιθωρίων του Fermat ,την οδό της λογικής απωλείας του Godel, την νήσο των αναπάντεχων ερωτημάτων, την γοργόνα και τα ερωτήματα του Ράσελ και πολλά περισσότερα. Οι υπόλοιποι θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μια διαφορετική και λίαν ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων.





2.Το Ρεστοράν στο τέλος του Σύμπαντος, Ντάγκλας Άνταμς,εκδόσεις φανταστικός κόσμος,

 Ένα από τα βιβλία της σειράς γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ,ευφυές και συνάμα απολαυστικό στην ανάγνωση.Πάρτε μια γεύση: 


    Είναι γνωστό ότι υπάρχει άπειρο πλήθος  κόσμων,μόνο και μόνο επειδή υπάρχει  άπειρος  χώρος για να είναι μέσα.Ωστόσο,δεν κατοικείται ο καθένας από αυτούς.Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός κατοικημένων κόσμων.Είναι γνωστό ότι κάθε  αριθμός όταν διαιρείται με το άπειρο είναι κοντά στο  μηδέν ,έτσι ώστε ο μέσος όρος πληθυσμού  όλων των πλανητών στο Σύμπαν μπορεί να λεχθεί ότι είναι μηδέν.Συνεπώς ο πληθυσμός ολόκληρου του σύμπαντος είναι επίσης μηδέν άρα τα άτομα που ενδεχομένως συναντήσετε δεν υφίστανται είναι απλώς τα προϊόντα μιας  διαταραγμένης φαντασίας.



3.Οι περιπέτειες των λέξεων των μαθηματικών,Σ.Μαρίνη, εκδόσεις Ητορ.

Παλιότερα όταν διάβαζα ένα βιβλίο είχα την πεποίθηση, ότι θα έπρεπε να μάθω κάτι από αυτό, τα τελευταία χρόνια απενοχοποιήθηκα, αρκεί η ανάγνωση του,να με ευχαριστεί. Η καλύτερη μου,ένα βιβλίο πασπαρτού  όπου διασκεδάζεις και μαθαίνεις. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω μια αδυναμία στα λεξικά.Να το κάνω πιο πικάντικο.Ένα λεξικό που αφορά λέξεις των μαθηματικών.Τι μαθαίνει κανείς από ένα τέτοιο λεξικό;
Έχει μπαλκόνι μια δύναμη; Γιατί η λέξη "ολοκλήρωμα" εκτόπισε το αναμενόμενο "άθροισμα"; Πως η λέξη στατιστική αρχικά είχε προταθεί ως καταστατική ή πολιτειογραφία. Ποια αλγεβρική ιδιότητα της άλγεβρας κάνει κολλητιλίκια και ποια κάνει μοιρασιές; Κριτήρια στην γεωμετρία και στην αξιολόγηση των μαθητών αλλά και βασανιστήρια; Αλγεβρικές ταυτότητες και το ένα και το αυτό; Ποια είναι η κοινή ρίζα του σκαληνού τριγώνου και της σκολίωσης;

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε ένα πιο λόγιο ύφος από τις αγοραίες εκφράσεις του γράφοντα. Να τονίσω,ότι δεν απαιτείται μαθηματικό ούτε κανενός είδους υπόβαθρο για την ανάγνωση του.



4.Διάλογος με την σκιά μου,Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες,εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Ο συγγραφέας της βρώμικης τριλογίας της Αβάνας σε ένα αυτοβιογραφικό διάλογο με τον  ηρώα του Πέδρο  Χουάν εμφανίζεται να αναμοχλεύει την ανθρώπινη φύση,την ζωή,την λογοτεχνία και την αγαπημένη του Κούβα.Αν είστε φαν του Γκουτιέρες πρέπει να το αποκτήσετε.



5. Κοµπλεξικό,Αχιλλέας ΙΙΙ, εκδόσεις Fairead

Το δεύτερο λεξικό της θερινής αυτής λίστας.Ένα αστείο ανάγνωσμα με γενναίες δόσεις σουρεάλ παραδοξολογίας που  μεταμφιέζει μεγάλες αλήθειες σε  συμπαθητικά ανεκδοτολογικά λημματάκια.Ο συγγραφέας του βιβλίου  διατυμπανίζει ότι ο σκύλινδρος είναι ο καλύτερος φίλος του λάτρη της γεωμετρίας,ορίζει την κουτοπία και το θυληκοσκυλο και παρουσιάζει λήμματα τύπου:

-γραφειοκρακρακράτης:Δημόσιος υπάλληλος με ψυχική διαταραχή, ο οποίος, αντί να εξυπηρετεί τους πολίτες, τους διαβάζει στίχους από Το Κοράκι του Edgar Allan Poe ανεβασμένος πάνω στο γραφείο του, ντυμένος σαν τον Brandon Lee στην ομώνυμη ταινία.

-καθρεφτάρι: Νεαρό άτομο το οποίο περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του ταΐζοντας το πεινασμένο του «εγώ», ναρκισσευόμενο μπροστά στην αντανάκλασή του.

-βερικοκάκιας: Βραδύνους και βαρήκοος τύπος με μεγάλη μύτη ο οποίος, αφού τοποθετήσει αρκετά βερίκοκα σε μια γραμμή, αγωνίζεται μάταια να έρθει σε κατάσταση ευφορίας, προσπαθώντας να τα ρουφήξει μέσα από ένα τυλιγμένο σαν καλαμάκι χαρτονόμισμα που έχει προσαρμοσμένο στο ρουθούνι του.



6. Επίλυση προβλήματος στα μαθηματικά, Μαμωνα-Downs Γιάννα,Παπαδόπουλος Γιάννης

Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.

  Στα χνάρια του Πόλυα, ευρετική για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων από δυο πανεπιστημιακούς,μια αξιόλογη και τίμια προσπάθεια, βρήκα ιδιαίτερα ευρηματικό το κεφάλαιο που  «στήνει» την προσέγγιση για μαθητές του θεωρήματος του Pick καθώς και το κεφάλαιο με τα προβλήματα πολλαπλών λύσεων. Ίσως να κουράζει λίγο το εγκυκλοπαιδίζον και λόγιο ύφος του -πάντα ήμουν της ευκολίας- άλλα συνίσταται για δάσκαλους του μαθηματικών και γιατί όχι και για μαθηματικούς,αν και οι τελευταίοι συνήθως τα ξέρουν..όλα.



7.Μοιραία Πράγα,Φίλιπ Κερ,εκδόσεις Κέδρος.

 Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Περίμενε υπομονετικά στην βιβλιοθήκη μου  περισσότερο από δυο χρόνια μέχρι να δεήσω να το διαβάσω. Εξαιρετική αστυνομική ιστορία με φόντο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ευρούφηχτον και λίαν διασκεδαστικό όπως λέει και ένας γνωστός συγγραφέας.



8.Τα μαύρα,τα πολύ μαύρα και τα ροζ μαύρα  του Αρκα

Καμία περαιτέρω πληροφορία,όποιος δεν έχει υπόψη τα μικρά αυτά βιβλιαράκια διαπράττει ατόπημα.   



9.Η πενία τέχνας,Ν. Τσιφόρος,εκδόσεις Ερμής.

 Το ξετρύπωσα φέτος το χειμώνα,στην Πρωτοπορία παρότι έχει εκδοθεί από το 2014.Τα βιβλία του Τσιφόρου στο μυαλό μου ορίζονται ως το αναγνωστικό ισοδύναμο των εμβληματικών ελληνικών κωμωδιών της δεκαετίας του 1960, με  τον Χατζηχρήστο, τον Ρίζο ,τον Αυλωνίτη και των λοιπούς μυθικούς κωμικούς  της εποχής. Γελάς και μαθαίνεις,μαθαίνεις και γελάς,καμιά φορά μόνο γελάς χωρίς σταματημό.Ο Τσιφόρος είναι η απόδειξη ότι η ύψιστη ένδειξη ευφυΐας και καλλιέργειας είναι το χιούμορ.



10.Το μυαλό μου είναι ανοικτό,Τα μαθηματικά ταξίδια του Πωλ Ερντος,Bruce Schecter,εκδόσεις Τραυλός.

  Ο Πωλ Έρντος δεν χρειάζεται συστάσεις,τουλάχιστον στον κόσμο του ιστολογίου.Ο παραγωγικότερος μαθηματικός από την εποχή του Όιλερ,ιδιοφυής,σκωπτικός μα και κρυστάλλινος ,αφιερώθηκε  στην αναζήτηση αποδείξεων από το βιβλίο και στην επικήρυξη μαθηματικών προβλημάτων.Οι παλιότεροι θα το διαβάσετε και θα οδηγηθείτε σε γνώριμα μονοπάτια του μαθηματικού σύμπαντος, οι νεότεροι θα γοητευτείτε από μια μαγευτική περσόνα που πίστευε ότι οι αριθμοί είναι ωραίοι διότι αν οι αριθμοί δεν ήταν ωραίοι,τίποτε δεν θα ήταν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...