«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν σήμερα.Νόμπελ και Ig Νόμπελ

 


       "Η γελοιότητα δεν υφίσταται:όσοι δεν την φοβήθηκαν κατέκτησαν τον κόσμο."
                                                                                                       Octave Mirbeau





  Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου του 2010 εμφανίζονται για πρώτη φορά τα εναλλακτικά Ig Nobel.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία απονέμει κάθε χρόνο τα διεθνή βραβεία της για τα σημαντικότερα επιτεύγματα στις επιστήμες και όχι μόνο.Αν όμως τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται σε σοβαρούς εκπρόσωπους των επιστημών και των τεχνών τα βραβεία lg νόμπελ βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα.Τι είναι τα βραβεία lg νόμπελ;Είναι βραβεία που απονέμονται ετησίως σε επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά να σκέπτονται. Επιβραβεύουν το ασυνήθιστο,τιμούν την διαφορετική  επιστημονική ερεύνα και δίνουν ερεθίσματα στο ευρύ κοινό να  ενδιαφερθεί για την επιστήμη.Διοργανώνονται ετησίως από το περιοδικό Annals of  Improbable Research.Σε μια τελετή στο θέατρο Σάντερς στο Χάρβαρντ συγκεντρώνονται 1200 εκκεντρικοί θεατές για να παρακολουθήσουν την απονομή των βραβείων στους νικητές.


2015 Ig Nobel.Ελίζαμπεθ Ομπερζάουερ και Καρλ Γκράμμερ,για την προσπάθεια τους να χρησιμοποιήσουν μαθηματικές μεθόδους και να εξηγήσουν πως ο Μουλάι Ισμαήλ ο αιμοσταγής, αυτοκράτορας του Μαρόκο κατάφερε την χρονική περίοδο 1697 έως 1727 να γίνει πατέρας 888 παιδιών.


2013 Ig Nobel.Οι Μπέρτ Τόλκαμπ,Μαρί Χάσκελ,Φρίθα Λανγκφορντ, Ντέιβιντ Ρόμπερτς και Κόλιν Μόργκαν,διότι έκαναν δυο ανεξάρτητες ανακαλύψεις:Πρώτον,όσο περισσότερο χρόνο μια αγελάδα έχει ξαπλώσει στο χορτάρι  τόσο πιο πιθανό είναι να σηκωθεί στα τέσσερα της πόδια και δεύτερον όταν μια αγελάδα σηκωθεί από το χορτάρι  δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί πότε θα ξανακυλιστεί στο χορτάρι.


2011 Ig Nobel.Εδώ έχουμε πολλαπλούς αποδεκτές,άξιοι του Ig Νόμπελ μαθηματικών διότι έκαναν δημοσιεύσεις με ενδελεχείς και ακριβείς υπολογισμούς κρίθηκαν τα κάτωθι άτομα:Ντόροθι Μάρτιν εξ Αμερικής  που προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 
1954 , Ελίζαμπεθ Κλάρα Προφετ που προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 1990, Λι Τσανγκ Ριμ από την Κορέα που προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 1992, Κρεντόνια Μερίντε από την Ουγκάντα  που προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 
1999 και  Χάρολντ Κάμπινγκ που προέβλεψε ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει 6 Σεπτεμβρίου το 1994  και αργότερα το άλλαξε σε 21 Οκτώβριου 2011.


2009  Ig Nobel.Γεδεών Γκόνο, διοικητής της εθνικής τράπεζας της Ζιμπάμπουε,ο άνθρωπος  που έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους αυτής της αφρικανικής χώρας αυτής να έρθουν σε επαφή με πολύ μεγάλους αριθμούς  τυπώνοντας χαρτονομίσματα με εύρος από ένα σέντ ($.01) μέχρι 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ($100,000,000,000,000).


2006  Ig Nobel. Νικ Σβένσον  και  Πηρς Μπάρνς του  Εθνικού  Επιστημονικού  Οργανισμού  της Αυστραλίας (CSIRO),για τον υπολογισμό του αριθμού των φωτογραφιών  που πρέπει να πάρουμε σε μια ομάδα ανθρώπων για να είναι βέβαιο ότι κανένας από την ομάδα δεν θα έχει τα μάτια κλειστά.


2002  Ig Nobel Το κέρδισαν οι Γ.Κ. Σρεκαμαρ, Γ.Νίρμαλαν  του Γεωπονικού πανεπιστήμιου της Κεράλα στην Ινδία  για την μελέτη τους με τίτλο: «Εκτίμηση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν οι Ινδικοί Ελέφαντες.» Ότι και αν αυτό σημαίνει.


1994  Ig Nobel. Το κερδίζει η Εκκλησία των Βαπτιστών στην Αλαμπάμα διότι παρουσίασε μαθηματικές  μετρήσεις της ηθικής, κομητεία–κομητεία  εκτιμώντας πόσοι πολίτες της Αλαμπάμα θα πάνε στην Κόλαση αν δεν μετανοήσουν.


1993  Ig Nobel. O Ρόμπερτ Φάιντ από το  Γκρίνβιλ της Νότια  Καρολίνα  για τον υπολογισμό της ακριβούς πιθανότητας ο πάλαι ποτέ κραταιός σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να είναι ο Αντίχριστος.(1/710609175188282000)

Οι δημοσιεύσεις για όλα τα παραπάνω στο σύνδεσμο:http://www.improbable.com/ig/winners/




•Ομιλία από τον ιδρυτή των εναλλακτικών Ig Nobel ,ευρηματική και ιδιαίτερη προπάντων αστεία.Ειδικά το κομμάτι με τους τρυποκάρυδους και το ράγκμπι.(Δείτε και εδώ σχετικά με τα lg Nobel)πατήστε στο μενού για ελληνικούς υπότιτλους 

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...