«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Το els, οι αριθμοί ,οι προφητείες και λοιπά ανάλεκτα ανοησίας




«…η ανάταση της ψυχής είναι σαν μεταξωτό κορδόνι που επιτρέπει στην αφοσιωμένη πρόθεση να βρει ψηλαφώντας μες στο σκοτάδι το δρόμο της προς το φως. Έτσι, ανά πάσα στιγμή ο κόσμος, συνδυάζοντας τα γράμματα της Τοραχ, πασχίζει να βρει το φυσικό σχήμα που θα του επιτρέψει να βγει από την τρομερή του σύγχυση.»



                                                            Το εκκρεμές του Φουκώ.Ουμπέρτο Έκο



   Στο απόλυτο ερμητικό μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Εκο, "Το εκκρεμές του Φουκώ" ένας ιδιόρρυθμος υπάλληλος εκδοτικού οίκου με ειλλημένη απόφαση να εθνικοποιηθεί εβραίος ,εντρυφεί στην Πεντάτευχο και αναζήτα κρυμμένα μηνύματα. Ίσως να αποτελεί μυθιστορηματικό εύρημα του Εκο αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι αριθμοί μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε νοήματα σε απρόβλεπτα μέρη. Το 1984, τρεις ισραηλινοί ,οι Ντoρον Γουι-τστουμ, Ελιαου Ριπς και Γιοάβ Ρόζενμπεργκ ισχυριστήκαν ότι ανακάλυψαν στο Τοράχ κάτι εκπληκτικό. Υπενθυμίζουμε ότι τα 5 πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης ονομάζονται Πεντάτευχος, αποτελώντας μία ενότητα, τον «Νόμο» ή Τοράχ.


Οι τρεις ισραηλινοί διατύπωσαν την άποψη ότι πολλά βιογραφικά στοιχεία για τους ραβίνους του Μεσαίωνα είχαν «κωδικοποιηθεί» στην Τοράχ χρησιμοποιώντας μοτίβα γραμμάτων.Υποστήριξαν ότι τα ονόματα των ραβίνων μπορούσαν να βρεθούν κοντά στις σωστές ημερομηνίες γέννησης και θανάτου, οι οποίες ήταν κρυμμένες επίσης στο κείμενο. Οι πληροφορίες μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν με χρήση της ακολουθίας των ισαπεχόντων γραμμάτων (Equidistant  Letter distance, ELS) βάσει της οποίας τα σημαντικά γράμματα ισαπέχουν κατά συγκεκριμένο αριθμό χαρακτήρων. Αν κάποιος βρει τον αριθμό ,τότε μπορεί να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα. Για παράδειγμα έντονοι χαρακτήρες στην πρόταση «this sentence form an ELS» δίνουν την λέξη safest (διαβάζοντας το από δεξιά προς τα αριστερά με τον αριθμό κλειδί να είναι το 4,ενώ τα κενά και τα σημεία στίξης αγνοούνται.)

  Η παραπάνω θεωρία δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό στατιστικής δέκα χρόνια αργότερα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Όσοι πιστεύουν ότι στην βίβλο υπάρχουν κρυμμένοι κωδικοί εφάρμοσαν την τεχνική και βρήκαν τρομακτικές προβλέψεις για καταστροφές,το τέλος του κόσμου, καθώς και τα ονόματα σημαντικών μορφών που έχουν δολοφονηθεί στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, όλα «κλειδωμένα» μέσα στο κείμενο. Το αστείο είναι ότι αυτοί οι τύποι πότε δεν προβλέπουν ευδαιμονία και ευτυχία παρά μόνο τον Αρμαγεδ-δών.

Όταν όμως οι μαθηματικοί έλεγξαν τους ισχυρισμούς, δεν πείστηκαν. Αποδεικνύεται ότι με τους σωστούς αριθμούς και αρκετό όγκο κειμένου, μπορείτε να «βρείτε» σχεδόν ότι θέλετε. Όπως οι κάρτες Ρόρσαχ που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι και ο καθένας βλέπει ότι θέλει.

  Ο δημοσιογράφος Μάικλ Ντρόζιν, στο βιβλίο του Τhe Βible code ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στην βίβλο κωδικοποιημένα μηνύματα και μάλιστα σε μια απόπειρα να υπερασπιστεί το βιβλίο του ο Ντρόζιν αναφέρει: όταν οι επικριτές μου βρουν ένα μήνυμα για την δολοφονία ενός πρωθυπουργού μέσα στο Μομπυ Ντικ ,εγώ θα τους πιστέψω.Ανάμεσα στους βασικότερους επικριτές του, ένας μαθηματικός ονόματι Μακευ έκανε ανάλυση ELS στο Μομπυ Ντικ βρίσκοντας προβλέψεις για τις δολοφονίες των Ιντιρα Γκάντι, Μαρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ ,Αβραάμ Λίνκολν και Γιτζάκ Ράμπιν, καθώς και για το θάνατο της πριγκίπισσας Νταιανα. Ο Μακευ εργάστηκε μαζί με τον αυστραλό τηλεοπτικό σταρ Τζων Σαφράν και έδειξε ότι υπήρχαν κρυμμένα στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης  Σεπτέμβριου στους στίχους του Vanilla ice! Ένας άλλος μαθηματικός εφάρμοσε το ELS στην Γένεση και βρήκε τις λέξεις “code” (κώδικας ) και “bogus” ( ψευδής) την μια κοντά την άλλη 60 φόρες. Το εφάρμοσε και στο δεύτερο βιβλίο του Ντρόζιν «Bible code part ii» και βρήκε το μήνυμα «The Bible code is silly,dumb,fake,false,evil,nasty,dismal fraud and snake oil hoax» .Το code bible είναι μια χαζή, ανόητη, πλαστή, ψευδής, σατανική, κακεντρεχής , άτεχνη άπατη και εξεζητημένη φάρσα). Έτσι απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αν ψάξετε αρκετά μπορείτε να βρείτε ότι μήνυμα θέλετε.

  Οι αριθμοί μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για να βρείτε μηνύματα μέσα σε κείμενα, αλλά είναι τουλάχιστον αφελές να περιμένετε να αποκαλύπτουν οτιδήποτε.

Εντόπισα σχετικό ιστότοπο που αναλαμβάνει να βρει κρυμμένα νοήματα στην βίβλο για οποιοδήποτε όνομα δοθεί, προτείνει μάλιστα και κάποια, παράλληλα η Microsoft αναλαμβάνει την μετάφραση σε κάθε γλώσσα .Ο ιστότοπος είναι: http://www.biblecodewisdom.com/

  Είναι προφανές ότι όλο το σκηνικό και κάθε είδους συνομοσιολογικη προφητεία γνωστή μόνο στους μυημένους δίνει μια απατηλή αίσθηση προορισμού ,όμως μόνο οι αιθεροβάμονες αναζητούν στους αριθμούς ψευδή νοήματα βασισμένα σε προλήψεις, οι αριθμοί μας δίνουν την δυνατότητα να εξερευνούμε και να κατανοούμε το σύμπαν. Μακριά λοιπόν από τσαρλατάνους που παραπληροφορούν για να θησαυρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...