«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα. Ο αριθμομνήμων Johann Martin Zacharias Dase


 "Η ταπεινότερη από τις πνευματικές δραστηριότητες είναι η αριθμητική, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι είναι και μοναδική που μπορεί να εκτελεστεί  από μηχανή και μάλιστα στην Αγγλία χρησιμοποιούνται τώρα συχνά τέτοιες αριθμομηχανές για ευκολία." 

                     Άρθουρ Σοπενχάουερ, Πάρεργα και παραλειπόμενα.

Σαν σήμερα, το 1824, γεννιέται  στο Γερμανικό Αμβούργο,  ο αριθμομνήμων Johann Martin Zacharias Dase (1824-1861). Συνήθιζε να περνά πολύ χρόνο παίζοντας ντόμινο και θεωρούσε ότι αυτό έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εξαιρετικών υπολογιστικών του δεξιοτήτων. Ο Dase υπέφερε από επιληψία από την πρώιμη παιδική ηλικία σε όλη του τη ζωή.

  Σε ηλικία 15 ετών άρχισε να ταξιδεύει εκτενώς, κάνοντας επιδείξεις αστραπιαίων υπολογισμών στη Γερμανία, την Αυστρία και την Αγγλία. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά του κατορθώματα, πολλαπλασίασε τα 79532853 × 93758479 σε 54 δευτερόλεπτα. Πολλαπλασίασε δύο 20 ψήφιους αριθμούς σε 6 λεπτά. δύο 40 ψήφιους αριθμούς σε 40 λεπτά. και δύο 100ψήφιους αριθμοί σε 8 ώρες 45 λεπτά. Ο διάσημος μαθηματικός Carl Friedrich Gauss σχολίασε ότι κάποιος έμπειρος στους υπολογισμούς θα μπορούσε να είχε κάνει τον υπολογισμό των 100 ψηφίων στο μισό περίπου χρόνο με μολύβι και χαρτί.

Ωστόσο, αυτές οι επιδείξεις δεν του απέφεραν αρκετά χρήματα, έτσι προσπάθησε να βρει άλλες δουλειές. Το 1844 απέκτησε μια θέση στο Τμήμα Σιδηροδρόμων της Βιέννης, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ αφού το 1845  μετακόμισε στο Mannheim και το 1846 στο Βερολίνο.

Το 1844, ο Dase υπολόγισε το π σε 200 δεκαδικά ψηφία κατά τη διάρκεια περίπου δύο μηνών, ένα ρεκόρ για την εποχή, από τον τύπο Machin-Like (https://en.wikipedia.org/wiki/Machin-like_formula):

Έκανε τους υπολογισμούς  για ένα λογαριθμικό πίνακα  όλων των αριθμών από το 1 μέχρι το 1000000  καθώς και έναν πίνακα παραγοντοποίησης ακεραίων από 7.000.000 σε 10.000.000.

  Ο Dase είχε πολύ λίγη γνώση της μαθηματικής θεωρίας. Ο μαθηματικός Julius Petersen προσπάθησε να του διδάξει μερικά από τα θεωρήματα του Ευκλείδη, αλλά εγκατέλειψε την εργασία μόλις συνειδητοποίησε ότι η κατανόησή τους ήταν πέρα από τις δυνατότητες του Dase. Ο Γκάους, ωστόσο, εντυπωσιάστηκε πολύ με τις υπολογιστικές του ικανότητες και συνέστησε στην Ακαδημία Επιστημών του Αμβούργου να επιτρέψει στον Dase να κάνει μαθηματική εργασία σε πλήρη απασχόληση, αλλά ο Dase πέθανε λίγο αργότερα.

Το βιβλίο «Gödel, Escher, Bach» του Douglas Hofstadter αναφέρει τις υπολογιστικές του ικανότητες. "...είχε επίσης μια ασυνήθιστη αίσθηση της ποσότητας. Δηλαδή, μπορούσε απλώς να "πει", χωρίς να μετρήσει, πόσα πρόβατα ήταν σε ένα χωράφι, ή λέξεις σε μια πρόταση, και ούτω καθεξής, μέχρι περίπου 30." 

Fun Fact: Την ίδια ημερομηνία  78 χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο Howard T. Engstrom (1902 – 1962). Καθηγητής μαθηματικών στο Yale και επικεφαλής των ερευνητικών επιχειρήσεων στο Communication Supplementary Activities CSAW του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με τον William Norris και άλλους ίδρυσε την Engineering Research Associates το 1946. Ήταν ένας από τους συνδημιουργούς του πρώτου εμπορικού  υπολογιστή Univac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...