«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ένα μυθικό πρόβλημα μοιρασιάς !!!




  Ένα πρόβλημα «μυθολογικού χαρακτήρα» από το βιβλίο του Αλί Νταρ Νασάθ  «προβλήματα για δύσκολες ώρες».
  Σε ένα από τα πολλά ταξίδια του ο Ηρακλής,ο μυθικός ήρωας,στο βουνό των κενταύρων ,βρέθηκε αντιμέτωπος με μια παρέα 5 κενταύρων οι όποιοι ήταν έτοιμοι να πιαστούν στα χέρια ή στα...πόδια αν προτιμάτε,γιατί,δεν μπορούσαν να μοιραστούν μια ποσότητα κρασιού. Ο ήρωας προσφέρθηκε να τους βοηθήσει.Αυτοί λοιπόν του έδειξαν 45 φλασκιά με κρασί και του τόνισαν ότι  9 φλασκιά ήταν γεμάτα κρασί,9 περιείχαν κατά τα τρία τέταρτα κρασί,9 περιείχαν κατά το ένα δεύτερο κρασί,9 περιείχαν κατά το ένα τέταρτο κρασί και 9 φλασκιά ήταν άδεια. Οι κένταυροι έπρεπε  να μοιραστούν τόσο το κρασί όσο και τα φλασκιά. Δηλαδή έπρεπε ο κάθε κένταυρος να πάρει:
-          την ίδια ποσότητα κρασιού.
-          τον ίδιο αριθμό φλασκιών και ειδικότερα να πάρει από κάθε είδος φλασκιού (ως προς την ποσότητα) τουλάχιστον ένα.
-          επίσης κανένα ζεύγος κενταύρων να μην πάρει τον ίδιο αριθμό από κάθε είδος φλασκιού (δεν θα μπορούσαν για παράδειγμα δυο κένταυροι να πάρουν από 2 φλασκιά γεμάτο κρασί).
Ο Μυθικός ήρωας αφού σκέφτηκε  λίγο κατόρθωσε να κάνει την μοιρασιά.
Εσείς;
Για την λύση ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...