«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

'Eνα πρόβλημα αστυνομικής λογικής .



Σπαζοκεφαλιά λογικής....
  Το πρωί της Δευτέρας  ο αστυνόμος Σαΐνης  κλήθηκε από την υπηρεσία του να εξιχνιάσει το εξής αδίκημα. Από το μαγαζί ηλεκτρικών ειδών "Η αφθονία" εκλάπη ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.Από μαρτυρίες έγινε γνωστό ότι ο κλέφτης ή οι κλέφτες  διέφυγαν  από το μαγαζί οδηγώντας ένα αυτοκίνητο.Τρεις σεσημασμένοι κλεφτές –οι Α,Β και Γ-συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την κλοπή. Από την ανάκριση ο αστυνόμος Σαΐνης διαπίστωσε ότι :
    
    (1)Μεταξύ των Α,Β,Γ βρίσκεται ο ένοχος ή οι ένοχοι.
    (2)Ο Γ ποτέ δεν κλέβει χωρίς να έχει σύνεργο τον Α  και καμιά φορά και άλλους επιπλέον συνεργούς.
    (3) Ο Β δεν ξέρει να  οδηγήσει αυτοκίνητο.
 
Είναι ο Α αθώος ή ένοχος για στην κλοπή;


Η λύση στα σχόλια




1 σχόλιο:






























  1. Λύση

    Αρχικά θα δείξουμε ότι τουλάχιστον ένας από τους Α και Γ είναι ένοχος .Αν ο Β είναι αθώος τότε είναι προφανές ότι ο Α ή ο Γ ή και οι δυο μαζί διέπραξαν την κλοπή εφόσον από την (1) ξέρουμε ότι μόνο οι Α,Β,Γ εμπλέκονται στην κλοπή. Αν ο Β είναι ένοχος τότε θα πρέπει να έχει συνεργό –δεν ξέρει να οδηγεί- έτσι ξανά ο Α ή ο Γ θα είναι ένοχος .Τελικά θα ισχύει ότι ο Α ή ο Γ ή και οι δυο είναι ένοχοι για την κλοπή. Αν ο Γ είναι αθώος τότε ο Α θα πρέπει να είναι ένοχος.Από την άλλη αν ο Γ είναι ένοχος τότε από την (2) θα είναι ένοχος και ο Α .

    Σε κάθε περίπτωση ο Α είναι ένοχος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...