«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Pong hau ki ,ένα παιχνίδι 5 σημείων



  

  Το παιχνίδι των 5 σημείων είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες, στην Κίνα ονομάζεται Pong hau ki , στην Κορέα  ονομάζεται Ou-moul-ko-no.
Μοιάζει με την δική μας τρίλιζα ,παίζεται από δυο παίκτες, ο καθένας έχει μόνο δυο πιόνια και το ταμπλό του παιχνιδιού είναι πολύ απλό. (σχήμα 1).Μην ξεγελιέστε όμως, είναι απλό όχι απλοϊκό παιχνίδι .



 
                                                  
Αρχικά οι δυο παίκτες τοποθετούν  τα πιόνια τους όπως φαίνεται στο σχήμα 2. Μαύρα ο πρώτος  παίκτης και γκρι ο δεύτερος.








                                                             (σχήμα 2)

 Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί.Το παιχνίδι ξεκίνα  με τον πρώτο παίκτη να μετακινεί  ένα από τα δυο πιόνια του στο κεντρικό σημείο. Ο αντίπαλος πρέπει τώρα να κινήσει  ένα από  τα πιόνια του  στο σημείο  που άφησε κενό  ο πρώτος παίκτης. Το παιχνίδι  συνεχίζεται με κάθε παίκτη  εναλλάξ να κινεί  ένα από τα πιόνια του σε κενό σημείο. Ο παίκτης που θα καταφέρει να εμποδίσει τον αντίπαλο του, ώστε να μην μπορεί να κινήσει  κανένα από  τα πιόνια του  κερδίζει το παιχνίδι. Στο παρακάτω διάγραμμα ο παίκτης με τα μαύρα πιόνια μπορεί να νικήσει αν μετακινήσει το μαύρο πιόνι κινούμενο στην κατεύθυνση που δείχνει το βέλος.



on line διαδραστική εφαρμογή :http://nrich.maths.org/1195



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...