«Ο Αρχιμήδης θα μνημονευθεί όταν ο Αισχύλος θα έχει λησμονηθεί, διότι οι γλώσσες πεθαίνουν, μα οι μαθηματικές ιδέες όχι.» G.Hardy


Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Θεωρία σοκολατοπαιγνίων για γλυκατζήδες...


  Ο Ελύτης  γράφει οτι"..κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα".Δίκιο μεγάλο.Τις τελευταίες μερες έχω εμπλακεί σε μια πολύ βαρετή δουλειάέρετε τώρα πως είναι αυτάτι αφορά χτένισμα,διορθώσεις,επιμέλεια,μου χτυπά στο αυτί σαν το ταμ ταμ της γαλέρας.Όπως και να χει, πάλι το'ριξα παραπισω και γράφω για παίγνια και σοκολάτες.  
   
   Στην Λοξολάνδη δεν βλέπουν Euro διοτι το εθνικό τους σπορ είναι οι σοκολατομπουκιές.Παιχνίδι μείζονος παχυσαρκίας που ενδείκνυται για φανατικούς γλυκατζήδες. 

  Δυο παίκτες κάθονται στις απέναντι θέσεις ενός τραπεζιού και μπροστά τους βρίσκεται ένα ορθογώνιο κομμάτι σοκολάτας που αποτελείται από mxn τετραγωνικά πλακίδια.Ρίχνουν ένα κέρμα ποιος θα παίξει πρώτος.Ο πρώτος  παίκτης επιλέγει ένα από τα τετραγωνικά πλακίδια όποιο θέλει και τρώει αυτό καθώς και όλα τα τετραγωνικά πλακίδια που βρίσκονται πάνω και δεξιά από αυτό. Ο δεύτερος παίκτης  επιλέγει και αυτός ένα τετραγωνικό πλακίδιο και τρώει αυτό καθώς και όλα τα τετραγωνικά πλακίδια που βρίσκονται πάνω και δεξιά. Νικητής είναι αυτός που θα αναγκάσει  τον άλλο να φάει το τελευταίο κομμάτι σοκολάτας.(Μίζερη εκδοχή)



  

  Τα πρώτα χρόνια που παιζόταν το παιχνίδι οι διοργανωτές επέλεγαν ένα τετράγωνο κομμάτι σοκολάτας νxν τετραγωνικών πλακιδίων αλλά κάποιος από τους ειδήμονες της θεωρίας σοκολατοπαιγνιων – φήμες λένε ότι ήταν διαβητικός και  μισούσε το παιχνίδι-παρατήρησε ότι υπάρχει στρατηγική νίκης για έναν από τους δυο παίκτες.Ποια είναι αυτή και ποιος παίκτης θα κερδίζει συνέχεια και γιατί;

  Μετά το φιάσκο του τετραγώνου όπως ονομάστηκε στα χρονικά των σοκολοτομαχιων, οι διοργανωτές άλλαξαν το σχήμα του αρχικού κομματιού σοκολάτας και το έκαναν ορθογώνιο 2xν  οπού ν τόσα πλακίδια όσα το μέγεθος του τραπεζιού που παιζόταν.

  Τζίφος,ο μεγάλος παιγνιοθεωρητικος Τιφκιάνεις Εκί απέδειξε ότι και εδώ υπήρχε στρατηγική νίκης για ένα από τους δυο παίκτες.Ποια ήταν αυτή; Ποιος παίκτης θα κερδίζει συνέχεια;

Μια λύση ΕΔΩ

4 σχόλια:

 1. Κύριε Δρούγα γεια σας.
  Η φιλοσοφία της Θεωρίας των σοκολατοπαιγνίων πρέπει να είναι η ίδια με αυτή του παιγνιδιού "ΝΙΜ".
  Ξεχάσατε να ορίσετε ετικέτα για την συγκεκριμένη ανάρτηση.
  Στην ανάρτηση:
  "Δημοψήφισμα στην Άνω Ραχούλα και τέλεια τετράγωνα..."
  Σας έγραψα ένα σχόλιο, τ' οποίο τελικά δεν εμφανλιστηκε.
  Επίσης, καλό θα ήταν η μηχανή αναζήτησης της ιστοσελίδα σας να τεθεί στην αρχή, ώστε να είναι λειτουργική και εύκολα προσβάσιμη.
  Φιλικά,
  Carlo de Grandi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα βάλω ετικέτα κ.Carlo,το σχόλιο που λέτε δεν μου το έβγαλε στο Blogger ,τώρα κοίταξα αν υπάρχει κάτι στην λίστα εν αναμονή εποπτείας και δεν βρήκα τίποτα ,δεν ξέρω τι συνέβη. Αν θέλετε γράψτε το, να το δημοσιεύσω. Τώρα για την μηχανή αναζήτησης η μορφή του ιστολογίου θέλει γενικό ρεκτιφιέ , κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις

   Διαγραφή
 2. Κύριε Δρούγα,
  Σας στέλνω εκ νέου το σχόλιο που σας έστειλα και δεν το λάβατε στην προηγούμενη ανάρτησή σας.
  Δεν μου ααντήσατε εάν είναι η φιλοσοφία της Θεωρίας των σοκολατοπαιγνίων ίδια με αυτή του παιγνιδιού "ΝΙΜ".
  Φιλικά,
  Carlo de Grandi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κ.Carlo,έβαλα την ίδια ετικέτα με την ανάρτηση από το ΝΙΜ οπότε θεώρησα την απάντηση αυτονόητη. Όσο για τις αναρτήσεις όλα κάποια στιγμή κάνουν τον κύκλο τους μέχρι τότε κάθε συνεισφορά είναι ευπρόσδεκτη.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...